In 1982 ruilde Stephen King zijn typemachine in voor een tekstverwerker. Eén van de eerste verhalen die hij daarop schreef was Word processor of the gods (De tekstverwerker).
Richard Hagstrom is een leraar en mislukt schrijver, wiens huwelijk vastgelopen is. Hagstrom krijgt van zijn pas overleden vriend Jon een laat gearriveerd verjaardagsgeschenk: de tekstverwerker waarvan hij altijd gedroomd had, maar nooit had kunnen kopen. Richard ontdekt dat alles wat hij intypt, ook werkelijkheid wordt. Hij besluit om zijn vrouw en kind te vermoorden en Jon opnieuw tot leven te wekken.

Originele titel: Wordprocessor of the gods
Auteur(s): Stephen King
Jaartal eerste uitgave: 1983
Nominatie(s): Nee
Verfilmd: Ja

Verschenen in:
Duistere krachten
Het rak e.a. verhalen
De spannendste verhalen van Playboy
Het spiegelbeeld van de maaier


Het verhaal is in een tijdschrift uitgegeven met de volgende cover:
(Klik op de afbeelding(en) voor de volledige cover)

 Playboy
Magazine
Nummer 6
Juni 1983

 

Informatie over diverse uitgaven:
De verschillende uitgaven van het verhaal De tekstverwerker zijn besproken in de Kings Things in de rubriek ‘Uitgelicht‘.

Overige informatie:


Het begin van het verhaal gaat als volgt:
Op het eerste gezicht leek het een tekstverwerker, merk Wang; het toetsenbord was van Wang en de kast was van Wang. Pas in tweede instantie merkte Richard Hagstrom op dat de kast was opengespleten (en niet zo zachtjes ook: hij zag eruit of er een zaag aan pas was gekomen), zodat er een iets groter formaat IBM-beeldbuis in paste. De geheugenschijven die bij deze curieuze bastaard hoorden waren niet bepaald floppy; ze waren net zo hard als de singletjes die Richard als kind gedraaid had. ‘Wat is dat in godsnaam?’ vroeg Lina, zijn vrouw, toen hij en meneer Nordhoff het ding deel voor deel naar zijn werkkamer versleepten. Nordhoff was de buurman geweest van Richards broer en diens gezin – Roger, Belinda en hun zoon Jonathan. ‘Het is een bouwsel van Jon,’ zei Richard. ‘Bestemd voor mij, volgens meneer Nordhoff. Het ziet eruit als een tekstverwerker.’


Nominaties:

Verfilmd:
• Als Dollarbaby door Heurtel
• Als episode in Tales from the Darkside (tv-serie) door Michael Gornick

Follow by Email
YouTube