‘Oké? Klaar? Prima. Pak mijn hand. We gaan. Ik weet de weg. Het enige dat u hoeft te doen, is stevig vasthouden… en geloven.’ Stephen King De verhalen in Nachtmerries en Droomlandschappen laten King op zijn best zien: als geen ander is hij in staat om ogenschijnlijk alledaagse gebeurtenissen en herkenbare situaties uit te laten groeien tot een nachtmerrie…

Originele titel: Dreamscapes
Auteur(s): Stephen King
Jaartal eerste uitgave:1993
Uitgebracht in Nederland als: Paperback, pocket
Verhalenbundel: Ja
Binnenschrift: ‘Ter nagedachtenis van Thomas Williams, 1926 – 1991, een van de grootste Amerikaanse romanschrijvers van onze tijd.’
Nominatie(s): Ja
Verfilmd: Ja

Hieronder de boeken en/of bundels waarin deze titels ook zijn verschenen:

 • Regentijd (Rainy season) * 1 en *3
 • Mijn prachtige paard (My pretty pony) * 1
 • Hallo met wie spreekt U (Sorry, right number) * 1
 • Het volk van tien uur ’s ochtends (The ten o’clock people) * 1
 • Crouch end (Crouch end) * 1 en * 4
 • Het huis aan maple street (The house on maple street) * 1
 • Het vijfde kwart (The fifth quarter) * 1
 • De zaak van de doctor (The doctor’s case) * 1 en * 2
 • Umney’s laatste zaak (Umney’s last case) * 1
 • Kop omlaag! (Head down!) * 1
 • Augustus in Brooklyn (Brooklyn august) * 1
 • De bedelaar en de diamant (The beggar and the diamond) * 1

* 1: Nachtmerries en droomlandschappen
* 2: Nieuwe avonturen van Sherlock Holmes
* 3: Spannende misdaadverhalen
* 4: Verschrikkelijke vertellingen


Het boek/verhaal is uitgegeven met de volgende covers:
(Klik op de afbeeldingen voor de volledige cover)

90-245-2443-1
Poema
Luitingh-Sijthoff
1e druk – 1996
90-245-4342-8
Poema
Luitingh-Sijthoff
5e druk – 2002
978-90-218-0630-3
E-Book
Luitingh-Sijthoff
2012*

De boeken of tijdschriften waarin verhalen uit dit boek zijn uitgegeven hebben de volgende covers:

90-245-1492-4
Paperback
Luitingh-Sijthoff
1e druk – 1993
     geen ISBN
Pocket
AW Bruna
1e druk – 1994
90-6213-684-2
Paperback
Loeb
1e druk 1985
90-379-0064-X
Pocket
Loeb
1e druk – 1989
90-6213-845-4
Paperback
Loeb
1e druk 1988
90-6074-794-1
Pocket
In den toren
2e druk – 1992
9789021037288
Paperback POD
Luitingh-Sijthoff
jan 2023
nog FC foto
 x  x  x

Heb jij toevallig een van de boeken waarvan hierboven de fullcover foto nog ontbreekt?
Je kunt ons helpen: controleer of je hetzelfde ISBN nummer hebt en maak drie (rechte!) foto’s of scans  van het boek (achterzijde, rug, voorzijde) en stuur deze op naar onze secretaris. Zij zet ze wel netjes aan elkaar 🙂 Dank je wel!

Informatie over diverse uitgaven:
*Ondanks dat de kaft van het E-book dit op het eerste oog niet aangeeft, staan in het E-book Nachtmerries ook de verhalen uit Droomlandschappen opgenomen.

De verschillende uitgaven van het Crouch End, Regentijd en De zaak van de dokter zijn besproken in King’s Things, in de rubriek ‘Uitgelicht’.

Korte inhoud van de verhalen:
Regentijd
John en Elise Graham verzeilen met hun Ford na een lange rit van St. Louis in Willow, een klein plaatsje in Maine. Wat zij niet weten is dat het stadje vervloekt is. Elke zeven jaar regent het er padden, die alles vernietigen. De vloek kan alleen verbroken worden als twee vreemden aan de padden worden geofferd. John en Elise zijn voor de bewoners dus de ideale gasten.
Verfilmd: Dollarbaby

Mijn prachtige paard
Dit korte verhaal is een restant van een nooit gepubliceerde roman, die King in het begin van de jaren tachtig onder het pseudoniem Richard Bachman schreef. De zelfstandig opererende huurmoordenaar Clive Banning herinnert in afwachting van de aanslag op een aantal bruiloftsgasten zich de lessen van zijn grootvader over het kneedbare karakter van de tijd.
Verfilmd: Dollarbaby

Hallo met wie spreekt U
Het is als een script voor een film geschreven en begint en eindigt met cameradirecties. Stephen King zegt dat hij het idee voor dit verhaal – dat zich aandient als een kort televisiespel – kreeg na het kopen van een paar schoenen. Hij schreef het in twee zittingen en zond het naar Steven Spielberg, die op dat moment zijn Amazing Stories voorbereidde. Volgens Spielberg was het verhaal te zwartgallig. Richard Rubinstein verfilmde het tenslotte als opening van een nieuw Tales from the Darkside-seizoen. De televisieversie is overigens korter, omdat er wegens financiële beperkingen maar twee sets mochten in voorkomen.
Verfilmd: Sorry right number

Het volk van tien uur ’s ochtends
Met Het volk van tien uur ’s ochtends doelt King op de mensen die tijdens hun middagpauze de straat op gaan om een sigaretje op te kunnen steken. Pearson, de hoofdrolspeler, is ook zo iemand. Op een bepaald moment bemerkt hij dat al de sigaret rokende mensen in monsters veranderen.
Verfilmd: Dollarbaby

Crouch End
Agenten Vetter en Farnham krijgen in de vroege uurtjes het vreemde verhaal te horen van mevrouw Freeman, die beweert dat haar man Lonnie, door een monster is verslonden. Nadat de vrouw weg is, gaat Vetter een luchtje scheppen. Farnham gaat hem zoeken: buiten wacht een monster op hem.
Verfilmd: Crouch End

Het huis aan maple street
Via Richard Rubinstein kreeg King een exemplaar in handen van The mysteries of Harris Burdick van Chris van Allsburg. Het is een boek met alleen maar plaatjes. Kings vrouw Tabitha was onder de indruk van het boek, en stelde voor dat elk lid van het gezin een kort verhaal zou schrijven naar aanleiding van één van de illustraties. King koos het laatste plaatje: een huis dat als een raket de hoogte in vliegt. Het gaat over het gezin Bradbury, dat aan Maple Street in Engeland woont. De jongste dochter, Melissa, ontdekt dat langzaam maar zeker een soort van metaal bezit neemt van het huis.

Het vijfde kwart
Dit extreme krimi-verhaal schreef Stephen King voor Cavalier onder het pseudoniem John Swithen. Een ex-gedetineerde zoekt wraak voor de moord op zijn vriend. Die werd ter dood veroordeeld na een overval, die hij met drie andere personen had gepleegd. Het geld van de overval werd op een verlaten eiland begraven, tot de andere dieven zouden vrijkomen. Ieder had een kwart van de map, zodat ze de buit samen terug moeten vinden. Eén kwart is met het overlijden van de vriend al verdwenen, en de anonieme verteller – het vijfde kwart – komt de andere delen op een bloedige manier opeisen.

De zaak van de doctor
In dit verhaal laat Stephen King de legendarische Sherlock Holmes en zijn trouwe vriend doctor Watson herleven. In rasechte Arthur Conan Doyle-stijl beschrijft hij in deze pastiche hoe inspecteur Lestrade Holmes’ hulp vraagt bij het oplossen van een moord op de oude en tirannieke Lord Albert Hull. Verdachten zijn de drie zonen en zijn vrouw. Omdat er in het huis veel katten rondlopen, werkt de geest van de allergische Holmes niet optimaal en het is dan ook Watson die stukje bij beetje dit gesloten-kamer-mysterie ontrafelt.
Verfilmd: Dollarbaby

Umney’s laatste zaak
Een onmiskenbare Raymond Chandler-pastiche, maar met een verrassend einde. Voor Clyde Umney, een privé detective, zijn er veranderingen op til en dat vindt hij alles behalve leuk. Zijn goede vriend, de blinde Peoria Smith, laat hem in de steek, zijn secretaresse heeft ontslag genomen en de oude Vernon is opgestapt als liftboy. Als hij depressief in zijn bureau zit na te denken stapt er een man binnen die vraagt of hij misschien een rotslechte dag heeft. Zonder dat hij naar de man kijkt, komt zijn geur en handelen Umney bekend voor. Hij staat oog in oog met zijn eigen duplicaat én schepper, die met Umney van plaats wil ruilen.
Verfilmd: Umney’s last case

Kop omlaag!
Kings eerste broodschrijverij was sportverslaggeving (een tijdlang was hij in zijn eentje de sportredactie van het weekblad Lisbon Enterprise). In Head down! beschrijft hij de onwaarschijnlijke uitval die het Bangor West All-Star-team deed naar het kampioenschap van de staat. De reden: zijn zoon Owen maakte deel uit van de ploeg.
Verfilmd: Dollarbaby

Augustus in Brooklyn
Gedicht voor Jim Bishop

De bedelaar en de diamant
Dit verhaaltje is gebaseerd op een oorspronkelijke hindoe gelijkenis, die King voor het eerst werd verteld door de heer Surendra Patel uit New York City. De god Shiva en zijn vrouw Parvati zijn de hoofdrolspelers.


Overige informatie:
Tussen het verhaal Augustus in Brooklyn en De bedelaar en de diamant in Droomlandschappen staan opmerkingen en overeenkomsten van de verhalen afkomstig van de schrijver.
Crouch End: Stephen King kreeg dit idee toen hij in Engeland zijn vriend en schrijver Peter Straub ging bezoeken. Hij verdwaalde in de Crouch End sectie van Londen.

Nominaties:
• Nachtmerries en droomlandschappen: Best collection Bram Stoker 1993

Verfilmd:
Sorry, right number (Tales from the darkside)
Crouch End (Nightmares and Dreamscapes)
The fifth quarter (Nightmares and Dreamscapes)
Umney’s last case (Nightmares and Dreamscapes)
Dollarbaby

 

Follow by Email
YouTube