KORTE SPECIAL

itlogo

In IT speelt een 6 jarig jongetje in een stortbui in 1959 met een papieren bootje in de goot. Het bootje verdwijnt in de put … en als het jongetje op zijn knieën valt en in het donkere gat tuurt … staren een paar felgele ogen hem aan …
27 jaar later slaan 2 jongens een man op straat neer en gooien hem vanaf een brug het water in. Later vertellen ze aan de politie dat een clown het slachtoffer uit het water heeft gehaald en dat het van een afstand leek of de clown zijn tanden zette in de oksel van de man.
Dit is het begin van een reeks gebeurtenissen die het plaatsje Derry plotseling teisteren. Derry is een typisch stadje in New England en op het oog de ideale plaats om kinderen groot te brengen. In de catacomben onder het stadje huist echter een duister, eeuwenoud kwaad, dat zich verbergt achter het uiterlijk van een demonische clown. Het voedt zich met de levens van onschuldige kinderen.

Een groepje vrienden ontdekt het bestaan van dit boosaardige wezen na de moord op het jongere broertje van Bill. Ze weten het wezen, dat meestal de gedaante van de monsterlijke clown Pennywise aanneemt, te verwonden en sluiten een plechtig pact om het kwaad opnieuw te bestrijden, mocht het ooit terugkeren. Dertig jaar later neemt bibliothecaris Mike Hanlon contact op met zijn vroegere, inmiddels uiterst succesvolle vrienden.
Hun ergste nachtmerrie is waarheid geworden. Het is teruggekeerd in Derry. Het gekke is dat bepaalde details van hun eerste confrontatie uit hun geheugen zijn vervaagd en pas weer boven komen na het telefoontje van Mike. Een groepje volwassenen dat in 1959 als kind ook al de clown geprobeerd heeft te verslaan, komt weer bij elkaar … geen van allen is meer het kind dat ze vroeger waren… En de clown is nog steeds niet zomaar een clown …

Dit zijn de boeken die van HET verschenen zijn in het Nederlands. Bekijk ook de boekenpagina.

 bhet_ls93 bhet_ls92 bhet_ls87 bhet_ls11 bhet_ls04 bhet_ls01   bit_ls13

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pennywise de Clown is de verschijning die het meest wordt gebruikt door IT. Het maakt het gemakkelijk om onschuldige kinderen dichterbij te lokken. IT weet wat de grote angsten zijn van zijn slachtoffer en kan daar gebruik van maken door ze dingen te laten zien. Het woont in het riool van Derry. Dit is een rol van Tim Curry (“Annie, “The muppet treasure island” en “Oscar”) en hij zet hem voortreffelijk neer.

Bill Denbrough’s jongere broertje Georgie wordt vermoord door Pennywise. Hij maakt terwijl hij ziek op bed moet liggen een bootje en strijkt het af met paraffine, waardoor het niet zinkt. Terwijl Georgie buiten speelt en het bootje achterna rent door de goot, door de regen veel water spoelt, komt hij Pennywise tegen, met alle gevolgen van dien. Bill Denbrough is, ondanks dat hij enorm stottert, de leider van de groep kinderen. Hij beslist om de riolen in te gaan en IT te vermoorden voordat het hen vermoord. Jonge Bill wordt gespeeld door Jonathan Brandis, ouwe Bill door Richard Thomas (“Goodnight John Walton”).

skfit_brandisDe acteur (Jonathan Brandis) die Bill Denbrough speelde is op 12 november 2003, op 27 jarige leeftijd dood aangetroffen na een geslaagde suïcidepoging. Er werd geen afscheidsbrief gevonden en hij werd door vrienden gevonden.

Richie Tozier is de gangmaker van de groep, die constant grapjes loopt te maken. Zo erg dat zijn vriendjes hun eigen manier hebben om hem duidelijk te maken dat hij ermee moet stoppen: “Beep, beep, Richie”. Ze gaan met zijn allen naar de film “I was a teenage werewolf” en Richie is het meest bange kind van allemaal. Later, als Richie naar Derry terugkeert, ziet hij Pennywise in de bibliotheek. Hij doet dingen die alleen Richie kan zien en hij zet hem al grapjes vertellend voor gek. Richie wordt in zijn jonge jaren gespeeld door Seth Green, die ook een rol had in Buffy the Vampire Slayer als Oz. Ook in Enemy of the State en Idle Hands kon je Seth zien. Volwassen Richie wordt gespeeld door Harry Anderson, die je weer kent uit Judge Harry Stone uit Night Court.

Beverly Marsh is het enige meisje in de groep. Haar vader was gek en zijn handjes zaten los. Ze was degene die de catapult gebruikte tegen Pennywise in hun eerste gevecht. Ook zij zag dingen die voor andere mensen niet te zien waren: bloed in haar wasbak. Als ook zij terug is in Derry weet IT haar naar haar oude huis te lokken en geeft haar thee in de gedaante van een vrouw die nu in het huis woont. Ze wordt er gewaarschuwd niet weer een gevecht aan te gaan, maar ze heeft in de gaten dat het niet goed zit en vlucht het huis uit. Als ze zich weer omdraait en naar het huis kijkt is het een onbewoonbaar krot.. Kleine Beverly wordt gespeeld door Emily Perkens (ook in Ginger Snaps te zien) en volwassen Beverly wordt gespeeld door Annette O’Toole.

Eddie Kaspbrak was altijd maar een bleek, ziek kind. Zijn moeder maakte hem wijs dat hij astma had en liet hem nooit iets doen. Eddie ziet Pennywise het eerst in de douche … ploep komt hij het putje uit. Als ze aan het einde van de film in gevecht zijn met Pennywise, maakt Eddie de clown wijs dat het medicijn accuzuur is en spuit het in zijn gezicht … met effect! Kleine Eddy wordt gespeeld door Adam Faraizl, volwassen Eddie door Dennis Christopher.

Ben Hanscom wordt wel het meeste gepest door Henry Bowers. Zijn vader is dood en hij woont met zijn moeder in bij haar zus. Pennywise deed zich voor als zijn overleden vader in het moeras om hem het riool in te lokken. Brandon Crane nam de jonge Ben voor zijn rekening, John Ritter (hij speelde ooit nog eens een pastoor in The Waltons en kende Richard Thomas daardoor dus al eerder) speelt de volwassen Ben.

losersclub_it

Stan Uris gelooft vooral in logische verklaringen. Zijn hersenen willen er niet aan dat Pennywise echt bestaat. Op het moment dat hij wordt teruggeroepen naar Derry, besluit hij zelfs daardoor dat hij beter dood kan zijn, dan dit opnieuw te moeten beleven en hij pleegt zelfmoord. Toen ze kinderen waren en het gevecht aangingen met Pennywise in het riool, is hij gegrepen door de clown en zou dood zijn geweest, als de andere kinderen hem niet hadden tegengehouden.
Stan kwam nooit meer terug in Derry, maar Pennywise laat de anderen schrikken door als het hoofd van Stan in de koelkast te verschijnen. Richard Masur was de volwassen Stan, Ben Heller speelde kleine Stan.

Mike Hanlon was de enige die in Derry achterbleef. Hij moest wel, want iemand moest opletten of Pennywise niet terug kwam. Hij bleef op zijn plaats en riep de anderen terug toen hij zeker wist dat Pennywise weer aan de gang was. Hij wordt in zijn jonge jaren gespeeld door Marlon Taylor en de van WKRP in Cincinatti bekende Tim Reid speelt volwassen Mike.

Met zijn zevenen vormen zij “The Losersclub“.

 

skfitzoomin2En tot slot Henry Bowers. Hij is een boefje van een zeer laag gehalte in de film. Hij zit constant achter kinderen aan om ze te pesten, vooral deze groep kinderen. Het is in het begin al duidelijk dat hij veel van zijn leven achter tralies zal doorbrengen. Hij komt ook in het riool terecht en ziet zijn vriend Belch achterstevoren een pijp in getrokken worden. Zijn haar wordt op dat moment wit van schrik. Hij geeft later toe dat hij kinderen vermoord heeft in Derry en draait daarmee eigenlijk op voor de moorden van Pennywise. Hij wordt opgenomen in een gekkenhuis, waar Pennywise weer aan hem verschijnt en hem laat ontsnappen als hij IT helpt. Henry als kind wordt gespeeld door Jarred Blachard, volwassen Henry wordt gespeeld door Michael Cole.

Filmfoutjes:
Misschien leuk om eens op te letten, als je de film toch al een keer gezien hebt …

Vlak voordat Georgie vermoord wordt door Pennywise, rent hij door een regenachtige straat. Kijk eens naar de opritten die hij voorbij loopt: sommigen zijn droog.
Als Ben het aan de stok krijgt met Henry Bowers op school, krijgt hij straf: hij moet een week lang een uur nablijven. Diezelfde middag, direct na de laatste bel, proberen Henry en zijn kornuiten Ben de pas af te snijden. Hij hoort echter nog na te blijven.
Als Eddy wordt aangevallen door de douches op school, zie je dat de hete kraan wordt opengedraaid, maar je ziet geen stoom.
Als Audra met haar agent spreekt, zie je de lamp ongeveer 20 cm van de rand van de tafel staan. Het volgende shot is dat maar 5 cm.

skfdvdnl-itdvditnlskfitzoominIT is op video en DVD verkrijgbaar.

De DVD heeft een aantal extra’s:
Audiocommentaar van regisseur en cast
Interactieve menu’s
Directe Scènetoegang

Geluid/beeld: Dolby Digital 5.1
Speelduur: ca. 180 Minuten
Genre: Thriller

Kijk ook op de filmpagina voor meer informatie!
In 2017 kwam de Losersclub opnieuw in actie, in een nieuwe verfilming van dit verhaal.

 

Deze minispecial is samengesteld door Chrissy

Follow by Email
YouTube