Welkom in de wereld van verschrikkingen! Alleen de meester van de horror Stephen King is in staat zijn miljoenen lezers mee te nemen naar een macabere wereld…
De satanskinderen: … een groep fanatieke religieuze kinderen een waar schrikbewind uitoefent op hun omgeving…
De laatste laddersport: …twee ondeugende kinderen een levensgevaarlijke ladder in een hooischuur beklimmen…
Stephen King is uw deskundige gids in deze wereld en zijn vakmanschap dat hem maakt tot een van de meest fascinerende vertellers van deze tijd zal u in de ban houden tot de laatste bladzijde.
Originele titel: Last rung of the ladder
Auteur(s): Stephen King
Jaartal eerste uitgave: 1987
Uitgebracht in Nederland als: pocket
Verhalenbundel: Ja
Binnenschrift: Nee
Nominatie(s): Nee
Verfilmd: Ja
Hieronder de boeken en/of bundels waarin deze titels ook zijn verschenen:
Verhalentitels:
- De rozige lente (Strawberry spring) * 4
- De richel (The ledge) * 4
- Pastorale (The lawnmower man) * 4
- Stop ermee B.V. (Quitters, Inc.) * 2, * 3 en * 4
- Ik weet wat je wilt (I know what you need) * 3 en * 4
- Satanskinderen (Children of the corn) * 4
- De laatste laddersport (The last rung on the ladder) * 3 en * 4
- Afspraak met Norma (The man who loved flowers) * 4
- Een afzakkertje (One for the road) * 1 en * 4
- De patiënte van kamer 312 (The woman in the room) * 4
* 1: Bezeten stad – De luxe editie
* 2: Horror factor 7
* 3: Ik weet wat je wilt
* 4: De Satanskinderen
Het boek/verhaal is uitgegeven met de volgende covers:
(Klik op de afbeeldingen voor de volledige cover)
90-245-1783-4 Zwarte Pocket Luitingh buitenkant, Veen op titelblad 1e druk – 1973 |
De boeken of tijdschriften waarin verhalen uit dit boek zijn uitgegeven hebben de volgende covers:
Informatie over diverse uitgaven:
De verschillende uitgaven van de boeken Satanskinderen en het verhaal Stop ermee B.V. zijn besproken in de King’s Things, in de rubriek ‘Uitgelicht’.
Het begin van het verhaal gaat als volgt:
De rozige lente
Jack met de verende voeten… Ik las vanmorgen die uitdrukking in de krant en mijn God, wat moest ik weer aan vroeger denken. Dat was allemaal acht jaar geleden, bijna op de dag af. Terwijl het aan de gang was zag ik mezelf op de televisie – de Walter Cronkite Show. Alleen maar een voorbijflitsend gezicht in de menigte achter de verslaggever, maar thuis haalden ze me er meteen uit. Ze belden me. Mijn vader wilde een analyse van de situatie horen; hij deed heel joviaal en hartelijk, echt mannen onder elkaar. Mijn moeder wilde alleen maar dat ik naar huis kwam. Ik was betoverd. In de ban van die schemerige, rozige lente vol mistflarden en van de schaduw van gewelddadige dood die er in die nachten acht jaar geleden in rondzwierf. De schaduw van Jack met de verende voeten.
De richel
De rijke zakenman Cressner betrapt Norris, een tennisprof, met zijn vrouw Marcia. Op zijn 43 verdiepingen hoog appartement stelt hij hem voor de ultieme uitdaging. Als hij op de dertien centimeter brede richel rondom het gebouw loopt, krijgt hij zijn vrijheid, twintigduizend dollar en Cressners vrouw. Norris heeft geen keuze: Cressner heeft drugs in zijn auto laten plaatsen en een telefoontje naar de politie betekent voor Norris een levenslange gevangenisstraf. Norris overleeft de tocht, ondanks de harde wind, de duiven en enkele beproevingen waarop Cressner hem vergast. Terug in het appartement vertelt Cressner dat Marcia eigenlijk al dood is. In razernij ontvlamd weet Norris hem te overmeesteren en grijpt zijn pistool. Hij stelt hem voor een uitdaging: zijn leven of de richel.
Verfilmd als: Cat’s Eye
Pastorale
Harold Parkettes gazon moet dringend gemaaid worden. Hij doet een beroep op “Pastorale Groenvoorziening en Buitendiensten”. Een vette, rosse lawnboy komt met een indrukwekkende grasmachine, die automatisch het gras begint te maaien. De lawnboy loopt er naakt achter en eet het pas gemaaide gras op. Als Harold Parkette protesteert, vertelt de grasmachineman dat hij werkt voor Pan, een Griekse God van de vruchtbaarheid. Harold rent het huis in en belt de politie. De grasmachineman achtervolgt hem echter door het huis en als de politie uiteindelijk aankomt, is Harold al geofferd. Een door Walter Simonson geïllustreerde versie verscheen in 1981 in Bizarre Adventures (ook bekend als Lawnmower man).
Verfilmd als: Lawnmowerman
Stop ermee BV
Dick Morisson is een kettingroker en hij wil er zo vlug mogelijk mee stoppen. Op een luchthaven ontmoet hij een oude vriend, Jimmy McCann die hem aanraadt eens langs te lopen bij de Stop ermee B.V. De leuze van de Stop ermee B.V. is simpel: pragmatische problemen moeten op pragmatische wijze worden opgelost. Vanaf het moment dat Morisson het contract ondertekent, wordt hij onder permanente bewaking gezet. Elke overtreding op het contract wordt op macabere wijze bestraft.
Verfilmd als: Cat’s Eye
Ik Weet Wat Je Wilt
Op een avond zit de universiteits-studente Elizabeth Rogan te studeren in de Student Union. Een vreemde jongeman komt op haar afgestapt en zegt: “Ik weet wat je wil.” Hij stelt zich voor als Ed Hamner en weet inderdaad dat Elizabeth aan een ijshoorn zat te denken. Ze worden goede vrienden en als Elizabeths lief vermoord wordt, is Ed Hamner daar om haar leed te verzachten. Elizabeths rijke slaapkameraad betrapt Ed op allerlei leugens en huurt een privé-detective in om zijn verleden na te trekken: hij blijkt niet de man te zijn voor wie hij zich uitgeeft.
De Satanskinderen
Burt en Vicky Robeson rijden van Boston naar Californië, in een soort van wanhoopspoging om hun huwelijk te redden. Terwijl ze langs de verlaten velden van Nebraska rijden, beginnen ze ruzie te maken. Burt raakt in de war en overrijdt een jongen. Als ze het lijk onderzoeken, bemerken ze dat de keel van de jongen is overgesneden. Ze rijden naar het dorpje Gatlin om de dood te melden, maar het dorpje blijkt verlaten. Burt vindt enkele aanwijzingen en zonder het te beseffen raken ze verstrikt in een web van waanzin.
Verfilmd als: Children of the corn
De laatste laddersport
Dit verhaal vertelt de jeugd van Larry en Kitty, die opgroeien op een boerderij in Nebraska. Als hun vader weg is spelen ze een spelletje: ze klimmen op een hoge ladder en duiken dan in een stapel hooi. Op een dag begeeft de ladder het en Kitty bengelt hulpeloos aan een laddersport. Larry bouwt onder haar een stroberg en als ze valt, breek ze alleen maar een been. Jaren later hebben de wegen van Larry en Kitty zich gescheiden. Larry krijgt brieven van Kitty, die een miserabel leven leidt als call-girl in Los Angeles. Ze is de wanhoop nabij en vraagt of haar broer naar L.A. wil komen. Larry heeft het veel te druk met zijn carrière als advocaat. Haar laatste brief komt te laat. Kitty is van een flatgebouw gesprongen. “Zij was diegene die dacht dat er altijd stro zou zijn,” vertelt hij.
Verfilmd als: The last rung on the ladder – Dollarbaby
Afspraak met Norma
Een knappe jonge man wandelt doorheen New York City op een zachte en mooie avond in mei. Hij wandelt voorbij een bloemenstand en koopt een boeket bloemen. Als hij verder wandelt, lijkt iedereen te bemerken hoe verliefd hij is. In een donker steegje ontmoet hij een meisje. Hij roept haar “Norma” maar zij zegt dat het een vergissing is, dat zij niet Norma heet. Als hij haar de bloemen overhandigt, bemerkt hij inderdaad dat zij Norma niet is, niet kàn zijn want ze is al tien jaar dood. Hij neemt een hamer en doodt het meisje, precies op de manier zoals hij de andere meisjes doodde. Hij wandelt verder in het schijnsel van de nacht. Een vrouw ziet hem en denkt: als er iets mooier is dan lente, is het jonge liefde.
Verfilmd als: The man who loved flowers – Dollarbaby
Een afzakkertje
Er raast een verschrikkelijke sneeuwstorm door Maine. In Tookey’s Bar serveert eigenaar Herb Tooklander zijn enige klant, Booth, een laatste drankje – een afzakkertje. Op dat moment komt er een man binnengestormd, die beweert dat hij zes kilometer verderop van de weg is geraakt. Hij heeft de hele weg te voet afgelegd, terwijl zijn vrouw en dochtertje in de wagen bleven wachten. Herb en Booth worden door angst bevangen als ze vernemen dat hij van de baan is geraakt op weg naar ‘Salem’s Lot. Ze gaan op zoek naar de wagen en hun vermoeden wordt bevestigd: hij is leeg. De man wil het echter niet geloven en ziet inderdaad zijn vrouw in de verte opdoemen, maar ze is veranderd in een vampier en weet haar man te verleiden. Terug bij hun wagen worden Herb en Booth opgewacht door een klein meisje dat Booth wil kussen. Net op tijd weet Herb haar met een Bijbel weg te jagen. Wat je ook doet, besluit het verhaal, sla niet de weg in naar Jerusalem’s Lot. Zeker niet als het donker is. One For the Road is op te vatten als een epiloog op ‘Salem’s Lot, waar heel het stadje wordt overgenomen door vampiers. Er is een verwijzing naar de grote brand die Ben Mears op het einde van die roman sticht. Ook het Marsten huis komt ter sprake.
De patiënte van kamer 312
Johnny’s moeder is stervende aan kanker in het Central Maine Hospital in Lewiston. Johnny vindt dat hij maar één keuze heeft: zijn moeder uit haar lijden verlossen. Hij beseft dat het moord is, maar weet dat de Ander haar ook aan het vermoorden is, op een pijnlijke en langzame manier. Zijn moeder is bij bewustzijn als hij haar de pillen geeft en ze slikt ze, zonder protest. Hij kust haar en verlaat de kamer.
Het is één van de meest emotionele en persoonlijke verhalen van Stephen King. Zijn moeder overleed in 1974 zelf aan kanker.
Nominaties:
–
Verfilmd:
• Children of the corn
• Cat’s eye
• The lawnmower man
• Dollarbaby