‘Oké? Klaar? Prima. Pak mijn hand. We gaan. Ik weet de weg. Het enige dat u hoeft te doen, is stevig vasthouden… en geloven.’ Stephen King De verhalen in Nachtmerries en Droomlandschappen laten King op zijn best zien: als geen ander is hij in staat om ogenschijnlijk alledaagse gebeurtenissen en herkenbare situaties uit te laten groeien tot een nachtmerrie…

Originele titel: Nightmares
Auteur(s): Stephen King
Jaartal eerste uitgave: 1993
Uitgebracht in Nederland als: E-Book, pocket
Verhalenbundel: Ja
Binnenschrift: ‘Ter nagedachtenis van Thomas Williams, 1926 – 1991, een van de grootste Amerikaanse romanschrijvers van onze tijd.’
Nominatie(s): Ja
Verfilmd: Ja

Hieronder de boeken en/of bundels waarin deze titels ook zijn verschenen:

 • Dolan’s cadillac (Dolan’s cadillac) * 1 en * 2
 • Weg met die rotzooi (The end of the whole mess) * 1
 • Wees geduldig met kinderen / Laat de kinderkens tot mij komen (Suffer the little children) * 1, *3, en * 5
 • De spookvlieger (The night flyer) * 1 en * 7
 • Papsie / De kindervanger (Popsy) * 1 en * 6
 • Het laat je niet los/Het grijpt je aan (It grows on you) * 1, * 4, * 8 en * 9
 • Klappertanden (Chattering teeth) * 1
 • Opdracht (Dedication) * 1
 • De bewegende vinger (The moving finger) * 1
 • Sneakers (Sneakers) * 1
 • De sterren van de hemel (You know they got a hell of a band) * 1
 • Thuisbevalling (Home delivery) * 1

* 1: Nachtmerries en droomlandschappen
* 2: Dolan’s cadillac
* 3: Duistere machten
* 4: Gestalten in de nacht
* 5: De grafschenners
* 6: De beste horrorverhalen van het jaar (1988)
* 7: Meesters van het kwaad
* 8: Misdadige manschappen
* 9: Moorddadige mankracht
* 10 De chirurg


Het boek/verhaal is uitgegeven met de volgende covers:
(Klik op de afbeeldingen voor de volledige cover)

90-245-2492-X
Poema
Luitingh-Sijthoff
3e druk – 1998
90-245-4529-3
Poema
Luitingh-Sijthoff
5e druk – 2001
978-90-210-0735-9
Poema
Luitingh-Sijthoff
6e druk – 2008
978-90-218-0630-3
E-Book
Luitingh-Sijthoff
2012
9789021037288
Paperback POD
Luitingh-Sijthoff
jan 2023

De boeken of tijdschriften waarin verhalen uit dit boek zijn uitgegeven hebben de volgende covers:

90-245-1492-4
Paperback
Luitingh-Sijthoff
1e druk – 1993
90-700-6697-1
Pocket
Luitingh-Sijthoff
1e druk – 1992
90-621-3431-9
Paperback
Loeb
1e druk – 1982
90-621-3431-9
Paperback
Loeb
1e druk – 1982
90-5795-078-2
Hardcover
Voila/Loeb
1e druk – 1984
90-245-1884-9
Paperback
Luitingh
1e druk – 1989
90-3790-095-X
Pocket
Loeb
1e druk 1985
geen ISBN
Pocket
Loeb
1e druk – 1986
geen ISBN
Pocket
Loeb
1e druk – 1986
90-6213-878-0
Paperback
Loeb
1e druk – 1988
90-6213-754-7
Paperback
Loeb
1e druk 1985
 90-6074-874-3
Pocket
In den toren
2e druk – 1993

Heb jij toevallig een van de boeken waarvan hierboven de fullcover foto nog ontbreekt?
Je kunt ons helpen: controleer of je hetzelfde ISBN nummer hebt en maak drie (rechte!) foto’s of scans  van het boek (achterzijde, rug, voorzijde) en stuur deze op naar onze secretaris. Zij zet ze wel netjes aan elkaar 🙂 Dank je wel!

Informatie over diverse uitgaven:
Ondanks dat de kaft van het E-book dit op het eerste oog niet aangeeft, staan in het E-book Nachtmerries ook de verhalen uit Droomlandschappen opgenomen.

De verschillende uitgaven van het Crouch End, Papsie, Het laat je niet los/Het grijpt je aan en De spookvlieger zijn besproken in King’s Things, in de rubriek ‘Uitgelicht’.

Het begin van het verhaal gaat als volgt:
Dolan’s Cadillac
Dolan, een stinkend rijke maffia-baas is bekend om zijn zilvergrijze cadillac sedan de villa, waarin hij van Las Vegas naar Los Angeles reist op Route 71. De verteller, een leraar, vertelt hoe zijn vrouw door Dolan werd vermoord. Hij wil wraak nemen en brouwt daarvoor een plan in elkaar. Hij gaat tijdens de zomervakantie in dienst als wegenwerker, berekent de afmetingen van de cadillac en via een goed uitgekiend plan belandt Dolan’s wagen in het graf. Dolan schreeuwt om respijt, terwijl de verteller met zijn schop het graf begint te delven. Dit verhaal van de ultieme wraak is gebaseerd op Edgar Allan Poe’s The cask of Amontillado.
Verfilmd: Dolan’s Cadillac

Weg met die rotzooi
Free-lance schrijver Howard Fornoy heeft zichzelf ingespoten met een dodelijk vergif, dat bekend staat als “Het rustmiddel”. Vier uur tevoren heeft hij zijn broer Robert met hetzelfde middel gedood. Howard heeft tussen de drie kwartier en twee uur de tijd om zijn verhaal aan de schrijfmachine toe te vertrouwen. Hij vertelt over zijn verleden, over zijn familie en over zijn broer, die uitvinder is. Hij vertelt over een uitvinding die de hele wereld zou kunnen veranderen, maar anders uitdraaide dan verwacht.
Verfilmd: The end of the whole mess

Wees geduldig met kinderen / Laat de kinderkens tot mij komen
Schooljuf miss Sidley regeert met ijzeren hand in de derde klas. Haar motto is discipline. Op een dag overkomt haar iets eigenaardigs. Het komt haar voor alsof de kinderen in haar klas op de één of andere manier veranderd zijn. Ze voelt dat haar macht verminderd is en rent al schreeuwend het klaslokaal uit. Enkele maanden later, als ze gekalmeerd is, komt ze terug in de klas. Ze neemt de kinderen één voor één mee naar de stencilruimte en vermoordt ze met een geweer.
Verfilmd: Dollarbaby

De spookvlieger
Dees is een gereputeerde sensatiejournalist van Inside View die de concurrentie van zijn jonge collega Morrison moeilijk kan verdragen. Hij bijt zich vast in een zaak over moorden op verschillende vliegvelden. Het verhaal doet de ronde dat er een spookvlieger is, een vampier, die met zijn Cessna Skymaster 337 al moordend rondtrekt. Na lang zoeken komt Dees de spookvlieger op het spoor en uiteindelijk staat hij daadwerkelijk oog in oog met een vampier.
Verfilmd: The night flier

Papsie
Briggs Sheridan is een gokker, die zijn maandelijkse schulden niet kan betalen. Hij ontvoert een kleine jongen in het Cousintown shopping-center, die al huilend op zoek was naar zijn papsie. Hij lokt de jongen in zijn wagen. Onderweg begint de jongen te praten. Hij zegt dat Briggs hier spijt van zal krijgen, dat zijn papsie kan vliegen. Even later hoort Sheridan het geklap van vleugels boven zijn wagen. De ruit wordt ingeslagen en Sheridan wordt de prooi voor de hongerige jongen en zijn papsie.
Verfilmd: Dollarbaby

Het laat je niet los / Het grijpt je aan
Het Newall House in Harlow, Maine, dat in 1916 gebouwd werd, is helemaal wit geschilderd en bevat twaalf kamers. De mensen houden niet van het huis, evenmin als van de bouwer en eigenaar Joe Newall. Om de zwangerschap van zijn vrouw te vieren, bouwt Newall een vleugel aan het huis bij. Vanaf dat moment loopt alles mis. Het kind sterft enkele uren na de geboorte. Even later sterft ook de vrouw en sterven alle dieren van zijn kleine boerderij. Tot wanhoop gedreven, verhangt Newall zich in één van de kamers van het huis. Vijftig jaar later, als een oude man langs het huis wandelt, begint dat weer macht uit te oefenen. Dana Roy sterft, en men bemerkt dat er weer een nieuwe vleugel aan het huis is gebouwd; Gary Paulson sterft en op de vleugel verschijnt een indrukwekkende koepel.

Klappertanden
Op een stormachtige dag belandt Hogan, vertegenwoordiger in prijskaartjes, in Scooter’s Grocery & Roadside Zoo, een winkeltje met allemaal feestartikelen. Hij krijgt er van Scooter een paar reusachtige klappertanden cadeau. In de winkel is ook een jongen, die zichzelf later Brian Adams zal noemen, die aan Hogan een lift vraagt. Hoewel Hogan vroeger een onprettige ervaring met een liftster heeft meegemaakt, neemt hij de jongen mee. Wat hij gevreesd heeft gebeurt: de jongen haalt een mes tevoorschijn en gebiedt Hogan zijn geld af te geven. Hogan overwint echter zijn angst, geeft plankgas en de camper gaat overkop. Op het moment dat “Bryan Adams” Hogan met het mes wil vermoorden, schieten de klappertanden in actie. De jongen wordt later in de woestijn teruggevonden. Opgevreten door woestijnratten, zo gaat de ronde.
Verfilmd: Quicksilver Highway

Opdracht
Martha Rosewall is meid in een hotel. Eén van de regelmatige bezoekers is een succesvolle schrijver, Peter Jefferies. Omdat Martha wil dat haar ongeboren zoon het verder zou brengen dan haar man, besluit ze dat Peter de biologische vader moet zijn. Met behulp van de mysterieuze Mama Delorme, een waarzegster, slaagt ze daarin. Omdat Peter regelmatig masturbeert, en Martha de lakens ververst, krijgt ze van Mama Delorme namelijk de opdracht om het sperma op te eten. Door een spreuk wordt Peter zo de biologische vader van het kind dat haar man eigenlijk nog bij haar moet verwekken. De opzet lukt. De zoon wordt geboren, blijkt een talentvol schrijver en draagt zijn eerste roman aan zijn moeder op.

De bewegende vinger
Dit verhaal gaat over Howard Mitla, die op een nacht een geluid in zijn badkamer hoort. Hij gaat een kijkje nemen en ziet tot zijn grote verbazing een levende vinger in de badkuip rondtrippelen. Het rare aan de zaak is dat hij alleen de vinger ziet, zijn vrouw Liz kan gewoon van de badkamer gebruik maken. Tot wanhoop gedreven besluit Howard in de aanval te gaan en de vinger te vernietigen. De vinger is intussen echter begonnen te groeien.
Verfilmd: The moving finger

Sneakers
John Tell werkt iets meer dan een maand bij de Tabori Studio’s als hem iets eigenaardigs opvalt. Telkens als hij naar het toilet gaat, ziet hij in een wc-hokje witte sneakers staan. Hij opent de deur en vindt een vermoorde man, die even tevoren cocaïne was komen afleveren in het gebouw.

De sterren van de hemel
Mary en Clark besluiten eens wat meer te zien van de staat Oregon dan het saaie stadje Portland waar ze wonen. Ze trekken er met hun camper op uit en Clark besluit om de highway te verlaten. Al snel belanden ze op een smal kronkellijntje, waar terugkeren niet meer mogelijk is. Na lang rijden komen ze aan een bord, waarop te lezen staat: “Welkom in Rock and Roll Heaven, Ore.” Ze besluiten even uit te rusten in The Rock-a-Boogie Restaurant. In het restaurant staat een oude Rock-Ola, met allemaal platen uit de jaren vijftig. Mary wordt overvallen door een gevoel van déjà vu: ze denkt de personen die in het restaurant ronddwalen te kennen. Haar vermoeden wordt bewaarheid. De meeste inwoners van Rock and Roll Heaven zijn overleden rockmuzikanten: Rick Nelson, Roy Orbison, Buddy Holly, Otis Redding en de burgemeester van de stad, Elvis Presley, die hen uitnodigt de nacht in Rock and Roll Heaven door te brengen, omdat er een groots rockconcert is, waar “de sterren van de hemel gespeeld zullen worden.” Mary en Clark hebben geen keuze. Als de spots aanspringen, het duivelse gekrijs van de saxofoons uit de duisternis komt en een stem schreeuwt: “Rock and Roll will never die”, begrijpen ze dat ze voor eeuwig in dit dode stadje zullen moeten blijven.

Thuisbevalling
Geschreven voor een verhalenbundel, samengesteld door John Skipp en Craig Spectator. Uitgangspunt is de vraag wat er zou gebeuren als de zombies uit George Romero’s Dead-trilogie (Night of, Dawn of, Day of) de macht zouden overnemen. King situeert het verhaal in het voor zijn lezers zo bekende Little Tall Island, even buiten de kust van Maine. Hoofdpersoon is Maddie Pace, die op punt staat te bevallen van haar eerste baby. Op dat moment sijpelen in kranten de nieuwsberichten binnen dat er wandelende lijken gesignaleerd zijn in Australië. Niet veel later veroveren ze ook Amerika.


Overige informatie:

Nominaties:
• Nachtmerries en droomlandschappen: Best collection Bram Stoker 1993
• Spookvlieger: Best novellette Bram Stoker 1988

Verfilmd:
The moving finger (Monsters sz 3 – 24)
The Night flier
Quicksilver Highway
The end of the whole mess (Nightmares and Dreamscapes)
You know they got a hell of a band (Nightmares and Dreamscapes)
Dolan’s Cadillac
Dollarbaby

 

Follow by Email
YouTube