In deze bundel staan twee verhalen:

Het aapje: Wanneer Hal Shelburns oude tante plotseling overlijdt, reist hij met zijn familie naar Maine voor de begrafenis. Zijn oudste zoontje vindt in de speelkamer een oude opwindbare aap. Als Hal de aap recht in de ogen kijkt, overvalt hem een gevoel van angst: het is dezelfde aap die hij 25 jaar geleden in een diepe put achter in de tuin heeft gegooid. Hij herinnert zich terug hoe hij zelf als kind de aap van zijn vader had gekregen. De cimbalen van de aap waren stuk, maar, zo leerde Hal, af en toe begonnen die toch tegen elkaar te slaan, uit zichzelf. Telkens als de cimbalen van de aap in werking traden, overleed iemand uit Halls omgeving: eerst zijn oppas, daarna de beste vriend van zijn broer en daarna zijn moeder. En nu is de aap terug en hij herkent in zijn zoon dezelfde angsten die hij zelf als kind had meegemaakt. Samen besluiten ze voor een tweede keer de strijd tegen het kwaad aan te gaan. Ze gooien de aap in het diepste gedeelde van een meer, maar het kwaad sterft niet.

Het grijpt je aan: Het Newall House in Harlow, Maine, dat in 1916 gebouwd werd, is helemaal wit geschilderd en bevat twaalf kamers. De mensen houden niet van het huis, evenmin als van de bouwer en eigenaar Joe Newall. Om de zwangerschap van zijn vrouw te vieren, bouwt Newall een vleugel aan het huis bij. Vanaf dat moment loopt alles mis. Het kind sterft enkele uren na de geboorte. Even later sterft ook de vrouw en sterven alle dieren van zijn kleine boerderij. Tot wanhoop gedreven, verhangt Newall zich in één van de kamers van het huis. Vijftig jaar later, als een oude man langs het huis wandelt, begint dat weer macht uit te oefenen. Dana Roy sterft, en men bemerkt dat er weer een nieuwe vleugel aan het huis is gebouwd; Gary Paulson sterft en op de vleugel verschijnt een indrukwekkende koepel.

Titel: Gestalten in de nacht
Auteur(s): Stephen King en anderen
Jaartal eerste uitgave: 1986
Uitgebracht in Nederland als: pocket
Binnenschrift: Nee
Nominatie(s): Nee
Verfilmd: Nee
Verhalen in dit boek:

 • Charles L. Grant – Inleiding
 • Dennis Etchinson – De laatste grens
 • David Morrell – Een zware nacht
 • R. Brentner – Feestnacht
 • Melissa Michaels – Eigenzinnig kind
 • Beverly Evans – Wie geeft wat hij heeft…
 • Barry N. Malzberg – Gestalten in de nacht
 • Stephen King – Het grijpt je aan
 • Chelsea Quin Yarbro – Munt, salie, rozemarijn en tijm
 • Alan Dean Forster – De erfenis
 • Stephen King – Het aapje

Hieronder de boeken en/of bundels waarin deze titel ook is verschenen:

Het aapje:

Het grijpt je aan:


Het verhaal is uitgegeven met de volgende covers:
(Klik op de afbeeldingen voor de volledige cover)

geen ISBN
Pocket
Loeb
1e druk – 1986

Informatie over diverse uitgaven:
De verschillende uitgaven van het verhaal Het grijpt je aan zijn besproken in de King’s things, rubriek ‘Uitgelicht’.

Overige informatie:


Het begin van het verhaal gaat als volgt:
De aap:
Toen Hal Shelburn het zag, toen zijn zoon Dennis het uit een vermolmde Ralston-Purina doos trok die ver onder een zolderbalk verstopt was, werd hij overrompeld door zo’n gevoel van afgrijzen en verslagenheid dat hij dacht dat hij zou gaan schreeuwen. Hij bracht zijn hand naar zijn mond alsof hij het terug wilde proppen… en hoestte toen alleen maar.

Het grijpt je aan:
Herfst in New England en de fragiele aarde schemert aarzelend in donkere vlekken tussen de ambrosia en de guldenroede, in afwachting van de sneeuw, die pas over een maand zal vallen.


Nominaties:

Verfilmd:

Het Aapje als illegale film, zelfs twee keer, en waar duidelijk sprake is geweest van plagiaat. Overigens is er nooit een rechtszaak aangespannen door King om deze films tegen te houden, maar dat ze Kings verhaal hebben gebruikt zonder daarvoor te betalen en zonder credit te geven aan King staat buiten kijf.De films heten ‘Devil’s Gift’ en ‘Merlins Shop of Mystical Wonders’.
Van die laatste is ook nog een tweede versie, als onderdeel van de Amerikaanse hitserie uit de jaren ’90 genaamd MST3K (zoek maar eens op als je daar zin in hebt).

Zie ook:
https://en.wikipedia.org/wiki/The Devil’s Gift
https://en.wikipedia.org/wiki/Merlin’s Shop of Mystical Wonders

Follow by Email
YouTube