Welkom in de wereld van verschrikkingen! Alleen de meester van de horror Stephen King is in staat zijn miljoenen lezers mee te nemen naar een macabere wereld waar… De mangel … een gigantische strijkmachine die altijd trouw gefunctioneerd heeft plotseling de smaak van menselijk bloed te pakken krijgt… Trucks …vrachtwagens, legertrucks en bussen in opstand komen tegen de heerschappij van de mens… Stephen King is uw deskundige gids in deze wereld en zijn vakmanschap dat hem maat tot een van de meest fascinerende vertellers van deze tijd zal u in de ban houden tot de laatste bladzijde.

Originele titel: Trucks
Auteur(s): Stephen King
Jaartal eerste uitgave: 1976
Uitgebracht in Nederland als: Pocket
Verhalenbundel: Ja
Binnenschrift: Nee
Nominatie(s): Nee
Verfilmd: Ja

Hieronder de boeken en/of bundels waarin deze titels ook zijn verschenen:
Verhalentitels:
• Ratten (Graveyard shift) * 3
• Jerusalem’s Lot (Jerusalem’s lot) * 1 en * 3
• Doodtij (Nightsurf) * 3
• Ik ben de toegang (I am the doorway) * 3
• De mangel (The mangler) * 3
• De boeman (The boogeyman) * 3
• Twee maal twee is vier (Grey matter) * 3
• Slagveld (Battlefield) * 3
• Trucks (Trucks) * 2 en * 3
• Soms keren ze terug (Sometimes they come back) * 3

* 1: Bezeten stad (uitgebreide editie)
* 2:Ik weet wat je wilt
* 3: De Satanskinderen


Het boek/verhaal is uitgegeven met de volgende covers:
(Klik op de afbeeldingen voor de volledige cover)

90-245-1773-7
Zwarte pocket
Luitingh buitenkant,
Veen op titelblad
1e druk – 1987


De boeken of tijdschriften waarin verhalen uit dit boek zijn uitgegeven hebben de volgende covers:

90-245-1398-7
Paperback
Luitingh buitenkant, Veen op titelblad
1e druk – 1985
90-245-1398-7
Paperback
Luitingh buitenkant, Veen op titelblad
3e druk – 1986
90-204-0997-2
Paperback
Veen

1e druk – 1985
rug: V
90-245-1541-6
Paperback
Luitingh buitenkant, Veen op titelblad
3e druk – 1986
rug: L gestreept
90-245-1541-6
Paperback
Luitingh buitenkant, Veen op titelblad
4e druk – 1986
rug: L in blok
90-245-1794-X
Paperback
Luitingh buitenkant, Veen op titelblad
5e herz.druk – 1988
rug: L in blok
90-245-1794-X

Paperback
Luitingh
7e druk – 1992
rug: poema

90-245-2676-0
Poema
Luitingh-Sijthoff
10e druk – 1999
90-245-4362-2

Poema
Luitingh-Sijthoff
13e druk – 2002

978-90-245-5968-8
Paperback POD
Luitingh-Sijthoff
14e druk – 2012
 

978-90-245-7191-8
E-Book
Luitingh-Sijthoff
2015
90-245-5999-5
978-90-245-5999-2
Hardcover
Luitingh-Sijthoff
1e druk – 2006

978-90-245-7810-8
Paperback POD
Luitingh-Sijthoff
2017

Informatie over diverse uitgaven:
De verschillende uitgaven van dit boek zijn besproken in King’s Things, in de rubriek ‘Uitgelicht’.


Het begin van het verhaal gaat als volgt:
Jerusalem’s lot
Beste Bones, 2 oktober 1850
Wat was het goed de kille, tochtige gang hier in Chapelwaite binnen te stappen, terwijl al mijn botten pijn deden van die afschuwelijke koets, en ik mijn gezwollen blaas direct moest verlichten – en op dat afzichtelijke kersenhouten tafeltje naast de deur een brief te zien staan, geadresseerd in die onnavolgbare krabbelpoot van jou! Je kunt ervan verzekerd zijn dat ik begonnen ben die te ontcijferen zodra de lichamelijke behoeften waren vervuld (in een kil vormelijk ingerichte wc beneden, waar ik mijn adem voor mijn ogen kon zien opstijgen).

Ratten
Hall werkt in een fabriek, die verdorven is van de ratten. Op een dag vraagt zijn ploegbaas hem of hij niet mee de kelders – waar veertien jaar niemand is geweest – wil schoonmaken. Hij aanvaardt de job, omdat hij het geld nodig heeft. Als ze in de kelders afdalen, blijken er nog meer ratten te zitten. Hall en de ploegbaas ontdekken een geheime gang naar een plaats onder de kelders. Ze dalen in de diepte af en ontdekken de ultieme horror: een hele onderwereld vol gemuteerde ratten en vleermuizen. Op zoek naar de uitgang komen ze oog in oog te staan met hun magna mater, hun koningin.
Verfilmd als: Graveyard shift

Doodtij
Dit verhaal geldt als een proloog tot The Stand. King laat ons voor een eerste keer kennismaken met de supergriep “Captain Trips” (hier ook “A6” genoemd) die in The Stand 99,9 procent van de wereldbevolking zal uitmoorden. Een groep teenagers wacht op het strand van Zuid-Maine hun dood af. Bernie, de verteller, zegt hoe de teenagers een zieke man, Alvin Sackeim, offeren en hopen op beterschap, over hoe één van de jongens besmet is geraakt. Maar hij heeft het vooral over zichzelf en zijn verloren jeugd. De herziene versie, waar de bron van de supergriep in Zuidoost-Azië gesitueerd wordt, vertoont overeenkomsten met Children of the Corn.
Verfilmd als: Nightsurf

Ik ben de toegang
Een ruimte-experiment naar Venus eindigt in een ramp, wanneer het bemande ruimteveer in de oceaan crasht. Eén inzittende is dood, de andere – verhaalverteller Arthur – is gedeeltelijk verlamd. Arthur besluit te gaan wonen in Key Caroline, aan Cape Kennedy. Na vijf jaar beginnen zijn handen en vingers te jeuken en Arthur ontdekt iets vreselijks: door de spleten in de huid van zijn vingers bevinden zich ogen, waar hij door kan kijken. Hij vertelt het verhaal aan zijn vriend Richard en denkt dat hij de toegang is tot de wereld van buitenaardse wezens en dat hij door de ogen ertoe gedwongen werd een jongetje te vermoorden. Richard gelooft hem niet en het wezen in Arthur kan niet anders dan hem vermoorden. Ten einde raad steekt Arthur zijn handen in het vuur. Hij amputeert de handen en daarmee zijn ook de ogen verdwenen. Maar zeven jaar later, zijn ze terug. Op zijn borst zit een volmaakte kring van twaalf gouden ogen.

De mangel
Een op hol geslagen wasmachine zaait dood en verderf in een wasserij. Politieman John Hunton wil er het fijne van weten, en ontdekt dat de problemen begonnen zijn toen een jonge maagd haar hand sneed aan de machine. Samen met een Engelse professor, die geïnteresseerd is in het bovennatuurlijke, komt hij tot de ontdekking dat de machine beheerst moet worden door één of andere demon. Hun exorcisme mislukt; ze worden beiden vermoord en dan weet de machine zich uit de draden los te wrikken en gaat de straat op, zoekend naar nieuwe prooien.
Verfilmd als: The mangler

De boeman
De boeman is de belangrijkste sleutel in de verhalen van Stephen King: misschien, als je lang genoeg aan iets denkt, en erin gelooft, wordt het echt. Lester Billings vertelt zijn verhaal aan Dr. Harper, een psychiater. Hij beweert dat hij zijn kinderen heeft vermoord, omdat hij altijd de deur van hun kast liet open staan. In die kast leeft de boeman, die kinderen vermoordt. Op het einde van het verhaal heeft Billings duidelijk gemaakt dat de boeman een stukje van hemzelf is.
Verfilmd als: The boogeyman

Twee maal twee is vier
Richie Grenadine lust er wel eentje. Zijn vrienden van Henry’s Nite-Owl vinden het dan ook raar dat hun maat al zolang niet meer op café komt. Het is Richies zoontje die de blikjes bier komt oppikken. Op een dag, rond Halloween, komt die met een eigenaardig verhaal. Hij vertelt dat zijn vader een vervallen blikje bier had opgedronken en dat hij zich sindsdien eigenaardig was beginnen te gedragen. Hij schermde zich af voor licht, bleef hele dagen in bed, maar hij bleef drinken van het bier. De vrienden besluiten de man op te zoeken en aangekomen in het appartement vinden ze een grijze substantie. Het ding begint zich op te splitsen: twee keer twee is vier, vier keer twee is acht, acht keer twee is zestien, zestien keer twee is…

Slagveld
John Renshaw, een doorwinterde huurmoordenaar, keert terug naar zijn appartement, nadat hij Hans Morris, stichter en eigenaar van de Morris Toy Company heeft vermoord. Hij krijgt van een bediende een pakje in de handen gestopt, afkomstig van Morris’ vrouw. De doos bevat een “G.I. Joe Vietnam Footlocker”, gebouwd door de Morris Toy Company, met kleine soldaatjes, helicopters en jeeps. Als hij de doos opent, komt het speelgoed tot leven en zijn appartement verandert in de kortste keren in een slagveld.
Verfilmd als: Battlefield

Trucks
Onbemande trucks bedreigen een wegrestaurant. Ze worden aangedreven door een soort van bovennatuurlijke kracht en gelden als voorlopers van de Plymouth in Christine. De trucks bevelen de klanten van het wegrestaurant om hen telkens opnieuw van benzine te voorzien. In de eindscène van dit anti-utopische verhaal schildert King een oneindig lange snelweg, gevuld met ontelbare trucks die als hongerige beesten langs het restaurant en de benzinepomp rijden. Maar het zijn machines, denkt de verteller. Wat er dan ook met hen gebeurd mag zijn, wat voor gezamenlijk bewustzijn we hun dan ook gegeven kunnen hebben, ze kunnen zich niet vermenigvuldigen.
Verfilmd als: Trucks

Soms keren ze terug
Jim Norman begint met twijfel aan zijn job als leraar Engels. Hij wordt ’s nachts geplaagd door dromen over het overlijden van zijn oudere broer, zestien jaar geleden. Zijn broer is door drie teenagers neergestoken en vermoord. In de klas waar hij les geeft, wordt zijn ergste nachtmerrie werkelijkheid. Drie leerlingen verdwijnen op mysterieuze wijze en worden vervangen door de teenagers die zestien jaar geleden verantwoordelijk waren voor de dood van zijn broer. Als ook zijn vrouw gedood wordt, neemt hij het heft in eigen handen. In een donkere nacht keert hij naar de school terug en roept de geest van zijn broer op om voorgoed met de teenagers af te rekenen.
Verfilmd als: Sometimes they come back


Overige informatie:

Nominaties:

Verfilmd:
Graveyard shift
Sometimes they come back
The mangler
Trucks
Battlefield

Dollarbaby

Follow by Email
YouTube