Met de ijzersterke novelle Dolan’s Cadillac bewijst King opnieuw zijn meesterschap in het schrijven van huiveringwekkende verhalen.
Had ik maar een pistool! dacht Robinson. Had ik maar een pistool! Ik zou ter plekke een eind kunnen maken aan zijn smerig, ellendig bestaan. Had ik maar een pistool! Maar Robinson, een simpele onderwijzer, heeft geen pistool, en beseft ook dat hij tegen een schurk als Dolan, met zijn twee lijfwachten, niet is opgewassen. Langzaam rijpt in zijn gedachten een plan om een zeven jaar gekoesterde wrok om te zetten in een daad van geweld. En dan hoort hij in de verte het aanzwellende geluid van de motor van de zilvergrijze Cadillac…
Dolan, een stinkend rijke maffia-baas is bekend om zijn zilvergrijze Cadillac Sedan de Villa, waarin hij van Las Vegas naar Los Angelos reist op Route 71. De verteller, een leraar, vertelt hoe zijn vrouw door Dolan werd vermoord. Hij wil wraak nemen en brouwt daarvoor een plan in elkaar. Hij gaat tijdens de zomervakantie in dienst als wegenwerker, berekent de afmetingen van de Cadillac en via een goed uitgekiend plan belandt Dolan’s wagen in het graf. Dolan schreeuwt om respijt, terwijl de verteller met zijn schop het graf begint te delven. Dit verhaal van de ultieme wraak is gebaseerd op Edgar Allan Poe’s The Cask of Amontillado.

Originele titel: Dolan’s cadillac
Auteur(s): Stephen King
Jaartal eerste uitgave: 1992
Uitgebracht in Nederland als: Pocket
Verhalenbundel: Nee
Binnenschrift: Nee
Nominatie(s): Nee
Verfilmd: Ja


Het boek/verhaal is uitgegeven met de volgende covers:
(Klik op de afbeeldingen voor de volledige cover)

90-700-6697-1
Pocket
Luitingh-Sijthoff
1e druk – 1992
geen ISBN
Paperback comic
zie bijz.
1e oplage – 2013

De boeken of tijdschriften waarin verhalen uit dit boek zijn uitgegeven hebben de volgende covers:

90-245-1492-4
Paperback
Luitingh-Sijthoff
1e druk – 1993
90-245-2492-X
Poema
Luitingh-Sijthoff
3e druk – 1998
90-245-4529-3
Poema
Luitingh-Sijthoff
5e druk – 2001
978-90-218-0630-3
E-Book
Luitingh-Sijthoff
2012

Informatie over diverse uitgaven:

Het boekje kreeg je cadeau in de week van het spannende boek in 1992.

De comic is geen officiële uitgave van een uitgeverij. Kings Things tekenaar Richard bundelde de strips die hij maakte voor ons magazine in een bundel die in zeer lage opgave is gedrukt.


Het begin van het verhaal gaat als volgt:
Ik wachtte en hield hem gedurende zeven jaar in het oog. Ik zag hem komen en gaan: Dolan. Ik zag hem chique restaurants betreden, gekleed in smoking, altijd met een andere vrouw aan zijn arm, altijd tussen zijn twee lijfwachten in. Ik zag zijn haar van staalgrijs veranderen in modieus zilver, terwijl het mijne gewoon dunner werd tot ik kaal was. Ik zag hem vertrekken uit Las Vegas op zijn regelmatige tochten naar de Westkust, en ik zag hem terugkomen. Twee, drie keer keek ik naar hem vanuit een zijweg, terwijl zijn sedan DeVille, van dezelfde kleur als zijn haar, voorbijschoot over de US 71 naar Los Angelos. En een paar keer zag ik hem wegrijden van zijn huis in de Hollywood Hills in diezelfde grijze Cadillac om terug te gaan naar Las Vegas – maar niet vaak. Ik ben onderwijzer. Onderwijzers en dure gangsters hebben niet dezelfde bewegingsvrijheid. Hij wist niet dat ik hem in het oog hield – ik kwam nooit zo dichtbij dat hij het kon merken. Ik deed het omzichtig. Hij had mijn vrouw gedood, of laten doden: het een of het ander, het komt op hetzelfde neer. Wilt u bijzonderheden? Van mij krijgt u ze niet. Als u het echt wilt weten, zoekt u het dan op in de oude kranten. Mijn vrouw heette Elizabeth.


Overige informatie:

Nominaties:

Verfilmd:
Dolan’s Cadillac

Follow by Email
YouTube