De Amerikaan Stephen King is een van de populairste schrijvers aller tijden. Miljoenen fans over de hele wereld kijken reikhalzend uit naar ‘de nieuwe King’. En elke keer opnieuw slaagt de auteur erin met huiveringwekkende verhalen zijn lezers angst aan te jagen. Niet voor niets noemt de New York Times Stephen King ‘de meester van de horror’. Een groot deel van zijn werk is inmiddels verfilmd.
Nadat Bobbi Anderson een mysterieus voorwerp in het bos heeft ontdekt, gebeuren er vreemde dingen met haar. Ze vermagert en begint telepathische vermogens te ontwikkelen. Al spoedig ondergaan de andere inwoners van het plaatsje Haven ook een metamorfose. Dan beseffen ze dat ze in een angstaanjagende nachtmerrie zijn terechtgekomen…

Originele titel: The tommyknockers
Auteur(s): Stephen King
Jaartal eerste uitgave: 1987
Uitgebracht in Nederland als: Paperback, pocket
Verhalenbundel: Nee
Binnenschrift: ‘Voor Tabitha King ‘… wat je zegt dat moet je doen’
Nominatie(s): Nee
Verfilmd: Ja


Het boek/verhaal is uitgegeven met de volgende covers:
(Klik op de afbeeldingen voor de volledige cover)

90-245-1923-3

Paperback
Luitingh
1e druk – 1988
90-245-1923-3

Paperback
Luitingh-Sijthoff
7e druk – 1993
90-245-2379-6

Poema
Luitingh-Sijthoff
8e druk – 1995
90-245-4539-0
978-90-245-4539-1
Poema
Luitingh-Sijthoff
13e druk – 2001

978-90-210-0807-3
Poema
Luitingh-Sijthoff
15e druk – 2009
9789021037233
Paperback POD
Luitingh-Sijthoff
jan 2023

Informatie over diverse uitgaven:


Het begin van het verhaal gaat als volgt:
Door gebrek aan een hoefnagel ging het koninkrijk teloor – daar komt het in principe op neer. Uiteindelijk kun je alles terugbrengen tot iets dat ermee te vergelijken is – dat vond Roberta Anderson althans heel veel later. Of het is een en al toeval… of het is niets minder dan het lot. Anderson struikelde op 21 juni 1988 letterlijk over haar noodlot, in de kleine plaats Haven in de staat Maine. Die misstap was de kern van de zaak en al het overige was alleen maar geschiedenis.
Anderson was die middag naar buiten gegaan met Peter, een bejaarde brak die inmiddels aan één oog blind was. Ze had Peter in 1976 van Jim Gardener gekregen. Het jaar daarvoor was Anderson met haar studie opgehouden, slechts twee maanden voor haar laatste examen, om het huis van haar oom te Haven te betrekken. Ze had niet eens beseft hoe eenzaam ze was geweest tot Gard haar de hond bracht. Het was destijds een pup geweest en Anderson kon soms niet geloven dat hij nu oud was – vierentachtig in hondenjaren. Het was een manier om haar eigen leeftijd te beoordelen. Negentienzesenzeventig was op de achtergrond geraakt. Ja zeker. Wanneer je vijfentwintig was kon je je de weelde nog veroorloven te geloven dat, althans in jouw geval, ouder worden een administratieve vergissing was, die tenslotte wel hersteld zou worden. Maar wanneer je op een dag wakker werd en besefte dat je hond vierentachtig was en jij zelf zevenendertig, dan was dat een vooruitzicht dat nadere beschouwing verdiende. Ja zeker.


Overige informatie:
Er is natuurlijk de film The tommyknockers (De gloed), maar voor de tv-serie The Outer Limits werd het verhaal ook verfilmd vanuit een ander perspectief. Die film heet The revelations of ‘Becka Paulson. Er is een verzamelbundel met het verhaal erin dat het uit dat perspectief beschrijft: Ik griezel van genot, en dit is ook de enige bundel waarin dit verhaal in Nederland is verschenen.

Nominaties:

Verfilmd:
The Tommyknockers
The Outer Limits – The revelations of ‘Becka Paulson.

Follow by Email
YouTube