Hoewel oud en zwak staat Koning Roland nog steeds aan het hoofd van zijn rijk Delain. Maar zijn dagen zijn geteld. De jonge prins Peter – groot, knap, een toekomstige koning in alle opzichten – staat gereed om het rijk te erven. De mysterieuze hofmagiër Flagg wacht ondertussen zijn tijd af en koestert zijn eigen duistere plannen. Door hem is prins Thomas, de broer van Peter, voorbestemd het koninkrijk te gaan regeren. Maar Thomas heeft een geheim dat zelfs Flagg niet kan raden…
Originele titel: The eyes of the dragon – The two princes
Auteur(s): Stephen King
Jaartal eerste uitgave: 1984
Uitgebracht in Nederland als: E-Book, paperback, pocket, midprice, hardcover, POD
Verhalenbundel: Nee
Binnenschrift: ‘Dit verhaal is voor mijn grote vriend Ben Straub en voor mijn dochter Naomi King’
Nominatie(s): Nee
Verfilmd: Nee
Het boek/verhaal is uitgegeven met de volgende covers:
(Klik op de afbeeldingen voor de volledige cover)
90-245-1642-0 – Paperback Luitingh 1e druk – 1987 |
90-245-1799-0 – Paperback Luitingh-Sijthoff 3e druk – 1991 |
90-245-1362-5 – Paperback Piramide/Contact 1e druk – 1995 |
90-245-2715-5 – Paperback Piramide/Luitingh 6e druk – 1996 |
90-245-2150-5 978-90-245-2150-0 Poema Luitingh-Sijthoff 7e druk – 1998 |
90-245-5102-1 978-90-245-5102-6 Paperback Luitingh-Sijthoff 10e druk – 2004 |
– 978-90-245-6825-3 E-book Luitingh-Sijthoff 2014 |
– 978-90-245-2934-6 Midprice-hardcover Luiting-Sijthoff 11e druk – 2008 |
– 978-90-245-8184-9 Paperback Luitingh-Sijthoff 2018 |
– 9789021025261 Paperback op POD Luitingh-Sijthoff 2018 |
9789021044644 Special paperback Luitingh-Sijthoff mei 2024 pre-order bij fanclub |
Informatie over diverse uitgaven:
Is de titel nu ‘Ogen van de draak’ of ‘De ogen van de draak’? Enkel bij de zwarte pocket begint de titel met het woordje ‘De’.
De midprice-hardcover met ISBN nummer 978-90-245-2934-6, uitgegeven in oktober 2008, sluit aan bij de geheel opnieuw uitgebrachte Donkere Toren hardcover serie.
Het begin van het verhaal gaat als volgt:
Ooit was er een koninkrijk dat Delain heette. Het werd geregeerd door een koning die twee zoons had. Delain was een heel oud koninkrijk en het had al honderden, misschien wel duizenden koningen gehad: als het maar lang genoeg duurt, kunnen zelfs geschiedschrijvers zich niet alles herinneren. Roland de Goede was de beste noch de slechtste koning die het land had geregeerd. Hij deed wat hij kon om niemand ernstig kwaad te berokkenen en meestal lukte hem dat wel. Ook deed hij wat hij kon om grote daden te verrichten, maar dat lukte hem helaas niet al te goed. Het resultaat was een heel middelmatige koning. Hij vroeg zich af of hij na zijn dood nog lang in de herinnering zou blijven. En zijn dood kon inmiddels elk ogenblik intreden, want hij werd oud en zijn hart vertoonde gebreken. Hij had mogelijk nog één jaar, mogelijk nog drie jaren te leven.
Het koninkrijk Delain wordt geregeerd door Roland, een koning die meer afweet van jagen en drinken dan van regeren. Daarmee is een duidelijke link naar de boeken van de Donkere Toren. Achter de schermen regeert de duistere tovenaar Flagg. Roland heeft twee zonen, Peter en Thomas. Reeds op jonge leeftijd doorziet Peter Flaggs duistere bedoelingen. Flagg regelt het zo dat de prins van moord wordt beschuldigd en levenslang wordt opgesloten in De naald. De zwakke Thomas, die weet dat Flagg de moordenaar is, wordt koning. Maar Peter heeft goede vrienden en ook Thomas is niet zo slecht als men zou denken.
Overige informatie:
King schreef dit oorspronkelijke korte verhaal (The Napkins) voor zijn dochter Naomi en voor Ben, de zoon van Peter Straub. Het speelt zich af in de parallelle fantasiewereld “De Territoria” (uit The talisman) en dient zich aan als een sprookje. Dat sprookje, geïllustreerd door David Palladini, werd Ogen van de draak. Het is het verhaal van Peter en Thomas, zonen van de oude koning van Delain en koningin Sasha. Het koningshuis wordt bedreigd door een boze tovenaar, een man in het zwart, die luistert naar de naam Randall Flag (dezelfde persoon als de schurk in The stand).
Het boek heeft duidelijke koppelingen naar de boeken van de Donkere Toren (zie de special).
Uit Het Stephen King omniversum: Het schijnt dat de dochter van King, Naomi, tegen haar vader klaagde dat hij nooit iets schreef wat zij wilde, of mocht (?), lezen. King besloot dat te gaan doen en droeg het boek op aan zowel Naomi als aan Ben Straub, de zoon van zijn oude vriend en medeauteur Peter Straub. Het is een sprookje, verteld op een ernstige en toch levendige toon. Een verhaal van lang geleden, met magie en koningen en slimme prinsen, intriges en vergiften en dappere meisjes. Hoewel Thomas een van de twee hoofdpersonages is, en het een verhaal lijkt waarin de jongste broer, valselijk tot koning uitgeroepen, tegen de situatie opgewassen blijkt te zijn en het onrecht ongedaan maakt, komt Thomas niet als held uit het verhaal naar voren. Peter kan uiteindelijk ontsnappen door elke dag uit het servet dat hij bij zijn eten krijgt, een klein aantal draden te stelen en die op een weefgetouwtje uit een poppenhuis van zijn moeder tot lang touw te weven. Dat duurt natuurlijk jaren, maar als hij kan ontsnappen krijgt hij hulp van de mensen die in hem geloven. Peter wordt uiteindelijk koning, en Thomas en Dennis, zijn lijfknecht, trekken het land door op zoek naar de voortvluchtige Flagg, om een eind aan zijn leven te maken.
Het boek vertelt niet hoe dat afloopt, al heeft King in zijn Donkere Toren boeken wel laten doorschemeren dat de strijd van de jongens met Flagg uiteindelijk op de bladzijden van die serie kan plaatsvinden. Ze worden al genoemd in Het Teken van Drie. Het boek is meer dan een sprookje. Het bevat een aantal volwassen elementen, maar staat ook nauw in verband met de andere boeken van King. Flagg vormt hierbij de duidelijkste schakel. Flagg verschijnt ook in De beproeving en de Donkere Toren serie, maar ook (verhuld) in Harten in Atlantis.
Nominaties:
–
Verfilmd:
–