De vraag die het meest aan Stephen King wordt gesteld is: ‘Wanneer ga je nou eens een serieus verhaal schrijven?’ Daarop antwoordt hij altijd: ‘Als je met serieus bedoelt, iets wat in werkelijkheid kan gebeuren, dan ben je bij mij aan het verkeerde adres.’Schemerwereld, het gebied dat zich uitstrekt tussen werkelijkheid en fantasie. Waar dingen gebeuren die de grenzen van de realiteit overschrijden. Alleen Stephen King is in staat ons de weg te wijzen in dat huiveringwekkende niemandsland.
De man met het litteken speelt zich af tegen het decor van het plaatsje Junction City, Iowa, een onwaarschijnlijke schuilplaats voor het kwaad. Maar voor de kleine zakenman Sam Peebles, die bang is om zijn verstand te verliezen, houdt er zich nog een vijand verborgen: de waarheid. Als hij die op tijd kan vinden, heeft hij misschien nog een kans.
In Spookfoto’s wordt een gewone polaroidfoto voor de vijftienjarige Kevin Delevan een uitdaging om het bovennatuurlijke te verkennen. Maar iedere keer dat Kevin een nieuwe foto neemt komt een vraatzuchtig monster dichterbij… en dichterbij…
Originele titel: Four past midnight
Auteur(s): Stephen King
Jaartal eerste uitgave: 1990
Uitgebracht in Nederland als: Paperback, pocket, E-Book
Verhalenbundel: Ja
Binnenschrift: ‘De man met het litteken: ‘Dit verhaal is voor de staf en medewerkers van de Openbare Bibliotheek van Pasadena’
Nominatie(s): Nee
Verfilmd: Nee
Verhalentitels:
• De man met het litteken (The library policeman)
• Spookfoto’s (The sundog)
Het boek/verhaal is uitgegeven met de volgende covers:
(Klik op de afbeeldingen voor de volledige cover)
Informatie over diverse uitgaven:
In januari 2013 werd aangekondigd dat een pocket bundel met de titels Lisey’s verhaal en Schemerwereld zou gaan verschijnen met ISBN nummer 978-90-210-1510-1. Verschijningsdatum: 13-03-2013. Dit blijkt een foutje te zijn.
Het begin van het verhaal gaat als volgt:
De man met het litteken
Alles, concludeerde Sam Peebles later, was de schuld van die verdomde acrobaat. Als die vent niet uitgerekend op het verkeerde moment dronken was geworden, zou Sam nooit in zulke problemen terecht zijn gekomen. Alsof het al niet erg genoeg is, dacht hij misschien wel terecht verbitterd, dat het leven een smalle balk is boven een peilloos diep ravijn, een balk waar we geblinddoekt overheen moeten lopen. En soms krijgen we dan ook nog een duw. Maar dat was allemaal veel later. Eerst, voordat de Boekenpolitie ten tonele verscheen, was er de dronken acrobaat.
Spookfoto’s
Op 15 september was Kevin jarig en hij kreeg precies wat hij wilde hebben: een Sun. De Kevin in kwestie was Kevin Delevan, het was zijn vijftiende verjaardag en de Sun was een Sun 660, een polaroidcamera die alles doet voor de beginnende fotograaf, behalve koffiezetten.
Er waren natuurlijk ook nog andere cadeautjes; van zijn zusje Meg kreeg hij een paar wanten die ze zelf had gebreid, zijn oma in Des Moines gaf hem tien dollar en zijn tante Hilda stuurde – zoals ieder jaar – een koordje voor om zijn nek, een zogeheten bolo string met een afzichtelijke gesp. De eerste had ze gestuurd toen Kevin drie werd, hetgeen betekende dat hij inmiddels twaalf van die koordjes- met-afzichtelijke-gesp in een la van zijn commode had liggen, waaraan deze nu zou worden toegevoegd – dertien, het geluksgetal.
Overige informatie:
Zoals de originele (Engelse) titel doet vermoeden bestaat het totaal aantal verhalen van deze verhalenbundel uit vier. In nederland zijn deze verhalen uitgebracht in twee boeken. De overige twee – De engelieren en Het geheime raam – zijn te vinden in Tweeduister.
Nominaties:
–
Verfilmd:
–