Peter
Bestuurslid (Voorzitter)
Forum moderator
Rubriek in Kings Things

Ik ben Peter van Veen, voorzitter en penningmeester van de Stephen King Fanclub. Inmiddels al weer zo’n jaar of dertien deel uitmakend van het bestuur van deze geweldige Stichting. Ik ben Hoofd Administratie bij een installatiebedrijf in Abcoude. Getrouwd, geen kinderen en geen huisdieren. Wonend in Utrecht, waar ik ook de webwinkel van de fanclub beheer. Liefde voor Stephen King begon met de film The Shining. Ik vond de film geweldig en kwam er achter dat het een boekverfilming was. Boek in de bibliotheek geleend en ik was gelijk verkocht. Het boek was namelijk 100x beter dan de film (maar is dat niet altijd zo?).

Meest bijzondere momenten zijn mijn ontmoetingen met King. Voor de eerste keer ontmoet in Groot Brittannië tijdens zijn promotietour voor Lisey’s Verhaal (zowel in de diverse winkels geweest om handtekeningen in boeken te scoren als bij de Q&A in London, waar hij ook een stukje uit Lisey voorlas). Enige tijd daarna heb ik, als een echte fan (of is het stalker) een reis naar Bangor gemaakt om zijn huis te zien en om in “Derry” te kunnen rondlopen. Meest recente ontmoeting met King was in Parijs, waar wij met z’n drieën als allerlaatste werden toegelaten in de locatie om een handtekening te scoren. Een week later naar de presentatie in Hamburg geweest, wat ook zeer geslaagd was.

Favoriete boeken zijn De Donkere Torenserie, De Talisman en De Beproeving. Favoriete verfilmingen zijn The Body, Shawshank Redemption en The Green Mile.

Ik verzamel zowel de Nederlandse uitgaven als de Amerikaanse boeken. Ook de dvd’s van de films en de strips in zowel Nederlands als Amerikaans ontbreken niet.


Cindy
Bestuurslid (Penningmeester)
Redactie Kings Things

Ik ben Cindy den Besten, geboren in 1977 en woon met mijn gezin in Krimpen aan de Lek. Ik werk op de boekhouding als administratief medewerkster.

Mijn liefde voor Stephen King is al vroeg begonnen. Als 12-jarige was ik de kinderboeken zat en ging ik een kijkje nemen op de volwassenenafdeling. Daar zag ik een mooie kaft van het boek Het. Nieuwsgierig als ik was nam ik het mee naar huis en vond het geweldig! Het boek erna was er weer één van Stephen King en daarna volgden er velen. De eerste film van hem die ik keek was, hoe toevallig, IT. De film vond ik doodeng maar ook geweldig.

Mijn verzameling bestaat uit voornamelijk Nederlandse boeken, een paar Engelse boeken, comics, dvd’s en merchandise. Mijn grootste trots uit mijn verzameling is de Engelstalige Advanced Readers Copy van Song of Susannah die ik won met de loterij tijdens de eerste fanclubdag in 2005. Voorlopig ben ik niet klaar met verzamelen omdat ik van elk boek ook een eerste druk wil hebben en omdat er hopelijk nog veel nieuwe boeken uit gaan komen.

Mijn favoriete boeken zijn de Talisman, Het en de Marathon. Minst favoriet is helaas de Donkere Toren reeks, ik kom er echt niet doorheen. Ooit ga ik het nog een keer proberen. Mijn favoriete films en series zijn the Green Mile, Shawshank Redemption, IT, 1408 en 11/22/63. Natuurlijk hou ik ook van andere schrijvers, onder andere J.K. Rowling, Jack Lance, J. Sharpe en Peter Straub. Verder kijk ik graag naar series zoals the Walking Dead, Stranger Things, 13 Reasons Why en documentaires.

Ik hoop ooit Sai King te mogen ontmoeten, dat zou echt ‘a dream come true’ zijn.
“There’s no harm in hoping for the best as long as you’re prepared for the worst.”- Stephen King


Chrissy
Bestuurslid (Secretaris)
Manusje-van-alles
Websitemoderator
Hoofdredacteur Kings Things
Contactpersoon
Beheer boekwinkeltje Stephen King Fans Boekshop.nl
Beheer Owen King website
Beheer Fanclubshop

Mijn naam is Chrissy van der Haven en wandel rond vanaf 1966. Sinds 1989 woon ik samen met mijn vriend Rob sinds 1999 in IJsselstein. We hebben geen kids, maar wel altijd een kat. Ik heb 17 jaar in de verpleging gewerkt, 6 jaar in de ICT, en ben zo’n 5 jaar als leidinggevende overal en nergens aan de slag geweest via detachering. Na een hersenstaminfarct in 2009 werkte ik parttime in mijn droombaan voor een kleine uitgeverij: van websites bouwen tot boeken verkopen. Dit heb ik ook nog een tijdje volop gedaan als eenmansbedrijfje, maar tijdens/na corona ben ik daar mee gestopt. Ik werkte ook een tijd bij Formido (later Hubo), maar toen het bedrijf ophield in mijn woonplaats, besloot ik weer rustig aan wat vrijwilligerswerk te gaan doen. En om StephenKingFansBoekshop.nl op te richten. Zo kan ik alle Kingfans mooi voorzien van betaalbare boeken en hebbedingetjes. En voor zover mijn energie mij toelaat blijf ik met veel plezier nog bezig voor de fanclub; voornamelijk onderhoud ik de website(s) en contacten met de sponsors en de uitgeverijen en maak ik de welbekende Kings Things, samen met Laurens en Ewald. Ik ben een kattengek, en spaar van alles van en over Stephen King…

Met Stephen King ben ik toen ik 18 jaar oud was in aanraking gekomen, toen ik een aantal gratis boeken mocht uitkiezen bij een boekenclub. Daar zat 4x Stephen King bij en ik was meteen verslingert aan het verhaal ‘De marathon’. Het een leidde tot het ander en nog steeds ben ik aan het sparen om de hele verzameling (met alle uitgegeven ISBN-nummers en verschillende covers) compleet te krijgen. Zoals je op de foto kunt zien ben ik al een heel eind. Behalve De marathon zijn ook de boeken van de Donkere toren serie, Insomnia (zal wel een tik zijn nog vanuit de verpleging) en de Talisman toch wel favorieten. Minst mooi vind ik toch wel Eenmalige Zonde, Vel over been, Desperation en De regelaars.
Door de boekrecensies van de fanclub kom ik aanraking met veel andere schrijvers, en behalve King lees ik ook graag Joe Hill, Tess Gerritsen, Nicci French, en van de Nederlandse schrijvers Jack Lance, Thomas Olde Heuvelt. Maar ook Dan Brown, Clive Barker, Rik Raven, Tolkien enzovoorts. Films zijn voor mij vooral thrillers en SF maar ook comedy. Het summum was toch wel de ontmoeting met King zelf in Parijs. Ik ging met een gesigneerd boek en een heerlijke warme knuffel van King weer naar huis. Maar ik ben ook (met een aantal van de crew) naar Joe Hill in comic-con in Utrecht geweest, en heb daar al Joe’s  exemplaren in mijn bezit laten signeren.


Danny
Bestuurslid (Alg. bestuurslid)
Film-o-fiel
Prijsvraagbedenker

Ik ben Danny Paap, geboren op 5 november 1980 in Den Haag, maar ik woon inmiddels al enkele jaren met mijn vrouw en dochter in het mooie Naaldwijk. Ik ben werkzaam als kandidaat-notaris op een klein notariskantoor.

Enkele jaren geleden ben ik – dankzij mijn moeder – in aanraking gekomen met de enorme verbeeldingskracht van Stephen King. Toen zij op vakantie ging, was ze nog op zoek naar een souvenir voor mij. Dat werd een poema-pocket van Nachtmerries. De betreffende pocket heeft enkele jaren ongelezen door mijn kamer rondgezworven, totdat ik een warme zomerdag het idee kreeg om een paar van die korte verhalen te lezen in het zonnetje. Op de een of andere manier werd ik zo door de verhalen gegrepen, dat ik in een groot King-fan ben veranderd. Na die bewuste pocket heb ik een flinke verzameling opgebouwd, waarbij ik probeer om alle Nederlandstalige uitgaves compleet te krijgen.

Behalve een fervent King-lezer, ben ik ook een groot fan van de verfilmingen. Ik heb een speciaal plekje in mijn hart voor de zogenaamde ‘Dollar Babies’; non-profit films die worden gebaseerd op Kings korte verhalen. Zoals velen van jullie weten, schrijf ik regelmatig in ons maandblad Kings Things een recensie van deze pareltjes, en verzamel ik deze films voor vertoning op de tweejaarlijkse Dollar Baby festivals die de fanclub organiseert.

Mijn favoriete boek blijft nog altijd ‘De marathon’… Die greep me bij de keel en heb ik in één adem uitgelezen. Mijn minst favoriet? Ik weet dat de meningen erover verdeeld zijn, maar ik heb persoonlijk helemaal niets met de Donkere Toren-serie. Ik heb ze wel gelezen, maar ik heb me er doorheen moeten worstelen. Met name de ouderwetse horrorverhalen van King genieten mijn voorkeur, maar de modernere – iets meer literaire – verhalen vind ik ook fantastisch om te lezen. Ik hoop dat er nog vele volgen!


Mirjam
Bestuurslid (Alg. bestuurslid)

Ik ben Mirjam Lichtendonk, een van de bestuursleden en tevens heb ik de rubriek Movie Mistake in Kings Things. Ik woon in het noordoosten van het land, namelijk in Hoogeveen. Ik werk als kapster en samen met mijn man heb ik 2 kattenkindjes, Church en Salem.

Hoelang ik eigenlijk alweer bij de fanclub zit? Geen idee, de tijd vliegt! Maar dat het al een tijdje is dat weet ik nog wel 🙂  Al vanaf mijn 18e ben ik een erge Kingfan. Ik begon met Het, en toen dat erg goed was kwamen de andere boeken uit de bieb er al snel achteraan. Maar het echte verzamelen begon pas jaren en jaren later. Ik liep boekenmarkten en evenementen af met een koffer op wieltjes, die vaak helemaal vol afgeladen mee naar huis ging. Ondertussen heb ik alle Nederlandse uitgaven met verschillende covers, verzamel edities, films etc etc. Maar ook bijzondere uitgaves uit andere landen, waarvan ik een paar zelf opgehaald heb.

De eerste ervaring was met een aantal fanclubbers, al jaren terug in Londen, waar we uren in de rij hebben gestaan in een boekenwinkel om een boek met handtekening van King zelf te krijgen. Vol trots liep ik de winkel uit met een gesigneerde Lisey’s Story. Ook ben ik in 2013 samen met Jeroen van de club naar Parijs afgereisd, en na vele uren in de rij en deze keer ook in de kou, was ik erg blij dat de handtekening er stond. Natuurlijk stonden er meer in de rij, dus aan het eind van de dag kon iedereen van de club die was afgereisd voldaan genieten van de warmte, en een maaltijd om bij te komen.

Ik verzamel rustig verder en hoop dat we nog lang met elkaar mogen genieten van al het moois dat onze schrijver ons nog toeschuift. I.v.m. een verhuizing volgt de foto van mijn kast wat later.


Jeroen
Bestuurslid (Alg. bestuurslid)

Ik ben Jeroen de Vries, vrijwilliger bij de Stephen King Fanclub. Ik ben geboren op 10 februari 1973 in Apeldoorn en woon nu in Amerongen op de Utrechtse Heuvelrug, samen met mijn vrouw en twee dochters. Vanaf het moment dat ik op de volwassen afdeling boeken mocht lenen bij de bibliotheek was mijn interesse voor de spannende verhalen van Stephen King gewekt. Dit was iets wat ik nog nooit gelezen had.

Op een gegeven moment was het lenen niet meer voldoende en wilde ik de boeken ook zelf hebben. Sindsdien is mijn collectie ‘iets’ toegenomen. In mijn zoektocht naar boeken kwam ik bij de fanclub terecht: eerst als bezoeker maar na een oproep hiervoor ook als vrijwilliger.

Mijn meest bijzondere ervaring is de ontmoeting met King in Parijs. Samen met Mim van de fanclub heb ik uren in de rij gewacht om eindelijk oog in oog te staan met King. Wat een prettige, sympathieke man. En een handtekening in mijn hardcover Dr Sleep, die ik koester. Ook de ontmoeting met zijn zoon Joe (Hill) in Utrecht heeft een aantal gesigneerde boeken opgeleverd. Aangestoken door de verzamelwoede van mijn andere fanclub collega’s is mijn verzameling al flink gegroeid. Zolang King blijft schrijven kan ik blijven verzamelen…

 


Ewald
Bestuurslid (Alg. bestuurslid)
Redactie Kings Things

Ik ben Ewald Schattenberg, inmiddels 60 jaar oud en al sinds mijn 20e serieus Stephen King fan. Ik ben getrouwd en heb drie volwassen kinderen waarvan er nog twee thuis wonen. In 2005 is mijn eerste avontuur bij de fanclub begonnen. Dat was ook het eerste jaar dat een fanclubdag gehouden werd. In de loop der jaren mocht ik aan de Amerikaanse afdeling van de website werken. Zo heb ik toentertijd ook de special over Dolan’s Cadillac gemaakt. Die Amerikaanse en Engelse uitgaven hebben nog steeds mijn volle interesse, vooral de special editions. Maar daarnaast heb ik ook bijna alle Nederlandse uitgaven.
Ook de laatste fanclubdag in 2014 heb ik nog meegemaakt. In 2015 ben ik gestopt als actief bestuurslid. Ik ben me toen als beheerder bezig gaan houden met de bieretiketten op het verzamelaarsplatform van Catawiki. Dit doe ik nog steeds.

Sinds 2023 ben ik weer terug bij de club om te helpen op boekenmarkten. Het ging toch weer kriebelen en dat zag Chrissy. Zij heeft me dan ook namens de crew gevraagd om weer terug te komen als ik dat zou willen. En dat wilde ik wel. Ik mag me gaan bezig houden met het samenstellen van de Kings Things. Zo kan ik opnieuw een waardevolle bijdrage leveren aan onze Fanclub.

De  foto’s zijn van enkele van mijn Engelstalige en Nederlandse boeken. Het is moeilijk om te zeggen wat mijn meest favoriete boeken zijn want ik hou van ze allemaal. Maar de speciale en gesigneerde edities hebben wel een dik streepje voor.

 


Laurens
Actieve Vrijwilliger
Redactie Kings Things

Mijn naam is Laurens de Wit. Geboren in 1986 in Gouda, woonachtig in de nabijgelegen Zilverstad Schoonhoven en werkzaam als freelance journalist. In september 2019 trof ik de fanclub aan op de Utrechtse boekenmarkt. Ik heb me direct aangemeld als lid. Toen ik onlangs in Kings Things de oproep tegenkwam voor wat extra hulp bij het magazine, klom ik meteen in de pen. Voorlopig zal ik mij bezighouden met het schrijven van filmrecensies, en het samenstellen van Kings Things.

Ik ben sinds jongs af aan een groot bewonderaar van Stephen King. Het begon voor mij met zijn boekverfilmingen. De toenmalige videotheek beschikte over een fraaie collectie aan VHS-videobanden. Ik denk dat ik elke King-film op z’n minst twee keer van de plank heb gehaald. Het lezen van zijn verhalen kwam echter pas veel later. Ik heb inmiddels een flinke stapel boeken, maar ik ben nog lang niet compleet. Mijn bescheiden verzameling – slechts anderhalve boekenplank – bestaat vooralsnog vooral uit paperbacks. Ik lees en verzamel uitsluitend de Engelstalige versies. De meeste titels heb ik tweedehands verkregen via kringlopen en boekenmarkten of digitaal via Marktplaats en Boekwinkeltjes.
Ik wil mij sowieso ooit nog eens wagen aan de The Dark Tower cyclus, Under the Dome en de bundels met korte verhalen. Eigenlijk wil ik, zoals het een trouwe Constant Reader betaamt, al zijn boeken lezen, maar ik vind het fijn om af te wisselen met non-fictie en boeken van andere auteurs. Zo lees ik graag (auto)biografieën en ben ik een liefhebber van Joost Zwagerman, J.D. Salinger, Ernest Hemingway en Neil Gaiman. Naast lezen, kijk ik veel films en televisieseries. Ook houd ik mij in mijn vrije tijd bezig met hardlopen, kickboksen, voetbal, Formule 1, Star Wars, gitaarspelen, luister ik graag muziek en bezoek ik zo nu en dan een concert of festival. Podcasts weten mij ook te boeien. (Luistertips: The Kingcast en The Losers’ Club). Kortom, ik verveel me nooit.

– Top 3 favoriete boeken: The Stand (1978), It (1986), Lisey’s Story (2006)
– Top 3 favoriete films: Carrie (1976), The Shining (1980), It (1990)


Jan
Actieve Vrijwilliger
Eindredactie Kings Things

Mijn naam is Jan Janssen. Geboren (in 1959) en getogen in Noord-Limburg (in hetzelfde dorp als onze bekende schrijver Jack Lance!), maar inmiddels woon ik al ruim 25 jaar in het mooie Harderwijk. Ik woon daar samen met mijn vrouw en 1,5 kind (mijn zoon woont nog thuis, mijn dochter woont en studeert door de week in Eindhoven). Ik werk als opleidingskundig medewerker bij een opleidingsinstituut in Ede.

Mijn kennismaking met King dateert van ruim 35 jaar geleden, toen ik voor mijn verjaardag het boek 4 x Stephen King kreeg. Om nou te zeggen dat ik er meteen aan verslingerd was, nee. Ik heb daarna nog een keer De Gloed gelezen, en ook dat ontstak geen vuurtje in me, dus dat was het wel zo’n beetje. Die stilte duurde tot ik in 1996 naar Harderwijk verhuisde. Mijn vrouw was indertijd lid van de een boekenclub en moest iets bestellen, en om wat afwisseling te hebben tijdens het klussen in het nieuwe huis kocht ze De Noodzaak voor me. Dit keer sloeg het virus wel toe. In de jaren daarna was ik zo ongeveer continu King aan het lezen, tot ik helemaal bij was. Toen ik in 1999 in het blaadje Dromen & Demonen van Luitingh-Sijthoff de aankondiging van een King-fanclub las, was ik er dan ook meteen bij, als lid van het eerste uur. Bij de revival van de fanclub in 2002 werd ik een van de ‘founding fathers’ van de fanclub nieuwe stijl en  heb ik enkele jaren het penningmeesterschap op me genomen. Nu zorg ik er al weer jarenlang voor dat in Kings Things de d-tjes en t-tjes op de juiste plek staan en de vertalingen van Engelstalige artikelen in goed Nederlands overkomen.

Hoewel ik alle boeken van King gelezen heb, ben ik geen verzamelaar; een boek dat me echt niet aanspreekt, zoals Lisey’s verhaal of Eenmalige zonde, gaat ook zo weer de deur uit (al zijn dat er niet veel). Ik onderschrijf wat King ooit zelf eens zei: het gaat om het verhaal, niet om de verteller. Verfilmingen, herdrukken, hebbedingetjes of boeken over de persoon King interesseren me dan ook niet zo. De boeken daarentegen kan ik keer op keer lezen (sommige heb ik al drie of vier maal gelezen) zonder dat het me verveelt. De Noodzaak is nog steeds een van mijn favorieten, maar ook bijvoorbeeld De Beproeving en 22-11-63 vind ik meesterlijk, en van de kortere werken geniet ik elke keer weer van De Engelieren (waarschijnlijk mede door mijn jarenlange interesse in luchtvaart). Naast King lees ik van alles, je kunt dan ook regelmatig recensies van mij in Kings Things vinden. Favoriete genres zijn suspense, fantasy en science fiction. In mijn boekenkast vind je o.a. Tolkien, Douglas Adams, Arthur C. Clark, J.K. Rowling en Terry Pratchett, maar ook veel werk van  Isabel Allende en Bill Bryson.


Vicky
Actieve Vrijwilliger
Recensie schrijver

Ik ben Vicky, geboren op 14 mei en ik kom uit België. Ik ben in contact gekomen met Stephen King toen ik 16 jaar was. Toen ik ergens ging oppassen ontdekte ik daar een boekenkast met King-boeken en allerlei griezelige inhoud. Heel interessant en mooi vond ik dat!

Toen ik nog veel jonger was heb ik genoten van Creepshow 2 (The Hitchhiker, The Raft, …), al wist ik toen nog niet dat dit uit Stephen Kings repertoire kwam en dat hij mijn favoriete schrijver zou worden. Toen ik 17 jaar was, kocht ik mijn eerste boek: “Schemerwereld” waar ik trots op was. Het leesplezier en mijn verzameling was begonnen!

Ik ben met de fanclub in contact gekomen in 2005 ongeveer, via het forum. Toen ben ik ook de allereerste keer naar een fanclubdag gekomen. Leuke mensen daar. Na het krijgen van twee kinderen stonden lezen en verzamelen op een laag pitje door alle andere (zorg) activiteiten. Maar sinds een jaar of 3 ben ik weer heel actief: opnieuw meer tijd om te lezen! Het plan om niét verschillende versies van 1 titel te kopen is mislukt 🙂
Sinds 2016 mag ik voor Kings Things boeken lezen en recenseren. Ik ben blij met deze mooie en creatieve leerkansen.
Mijn favoriete boeken zijn: Dodenwake, Bezeten Stad, De Leerling en natuurlijk nog veel veel meer!
Mijn meest memorabel moment? Stephen King zien en horen praten in Hamburg (D). Wat een lieve, gewone en vooral humoristische man!


Ben
Websitemoderator filmpagina’s
Beheer Joe Hill Fanclub website

Mijn naam is Ben, geboren in september 1981. Ik woon in Tessenderlo, België, samen met mijn vrouw en 2 jongens.
Sinds 2016 ben ik medewerker voor de Joe Hill website en facebook pagina en sinds kort werk ik ook aan de King site en zal ik vanaf nu de filmpagina’s bijhouden. Op mijn 13de heb ik King ontdekt in de plaatselijke bibliotheek en elk boek wat er was gretig verslonden. Later kocht ik af en toe wel eens een boek maar nooit met het oog op verzamelen. Pas wanneer ik na het afmaken van de school aan het werk was ben ik er ingevlogen en kocht ik alles wat met King te maken had, tot ik zo goed als elk boek had. Niet alleen de boeken, maar ook de verfilmingen van King vind ik geweldig! Een King verfilming heeft een zekere charme in mijn ogen en ik ben dan ook een grote fan hiervan, naast een passie voor B-en klassieke horrorfilms.
De laatste jaren heb ik het verzamelen wat verlegt; eerst van alle Nederlandse King boeken naar enkel nog limited uitgaven van Cemetery Dance en PS Publishing, maar ondertussen houd ik het terug gewoon op enkel van elk een exemplaar om te lezen.

 

Dit doordat een aantal jaren terug de verzamelwoede een beetje verschoven is ; dat begon met comics, doordat de Donkere Toren en Vervloeking als comicstrip uitkwamen, en dan ging ik verder met het lezen van andere comics. Bij het ontdekken van Joe Hill’s Locke & Key comic was ik meteen verkocht en ging ik de andere comics en boeken van hem lezen en verzamelen. Maar wat bleek na een tijd: Joe Hill is de zoon van Stephen King en daarmee was het wiel (Ka) rond. Ondertussen heb ik zowat alles van Joe, behalve zijn allereerste publicaties in literaire magazines, maar als ik ooit de lotto win zullen ze in mijn kast staan ook!


Tinny
Recensie schrijver

Ik ben Tinny, een Belgisch product van de jaren 90 en sinds 2010 trotse uitwijkeling naar Het Stad (Antwerpen). Daar woon ik samen met mijn man, onze dochter en vijf katten.

In de boekenkast: Stephen King uiteraard. Ook aanwezig: Thea Beckman, J.K. Rowling, Tess Gerritsen, Simone van der Vlugt, Thomas Block en nog vele anderen. Mijn boekensmaak is namelijk erg breed en gaat van stationsromannetjes tot thrillers tot historische romans. Hoewel er veel auteurs mij kunnen bekoren, is er geen enkele die zo’n diepe indruk op me heeft nagelaten als Stephen King. Als veertienjarige snuffelde ik rond op een tweedehandse boekenafdeling en vond er een boek getiteld ‘Dichte mist’ van ene mijnheer Stephen King. Ik had nog nooit van de beste man gehoord, maar voor twee euro kon ik de gok wel wagen. Een half uur later begon ik eraan, een uur later was het boek uit. Ik ben onmiddellijk opnieuw beginnen lezen. Zo’n leeservaring had ik nog nooit gehad. Alle clichébeelden van een openbaring mogen de revue passeren: een woestijnreiziger die een oase vindt, een wereld van zwart-wit die plots kleur krijgt, een gevangene die vrijkomt… Van deze man moest ik meer leesvoer krijgen! Mijn zakgeld kreeg onmiddellijk een nieuwe bestemming en mijn bibliotheekbezoeken kenden een flinke stijging. Langzaam maar zeker nam Stephen King mijn boekenplank over. Elke keer wanneer iemand een aan te raden boek vroeg, was mijn antwoord standaard King. Blijkbaar met zoveel passie dat de helft van mijn afstudeerklas koos voor King bij elke leesopdracht, tot wanhoop van de leerkracht Nederlands die King in de categorie pulp plaatste.

De fanclub leerde ik kennen via een vriendin van een schrijversforum. Wat startte met een babbeltje over elkaars schrijfwerk, ging al snel over in gesprekken over elkaars leven en interesses. King bleek een gemeenschappelijke noemer te zijn, al kunnen we het niet eens geraken over wat nu precies zijn beste boeken zijn.

Mijn top vijf:

  1. De Donkere Toren serie: eerste boek ooit (nr 7) waarom ik moest huilen
  2. Dichte mist: mijn kennismaking met King en daardoor voor eeuwig in de top vijf
  3. 22-11-1963: zo goed geschreven dat de jaren ’60 onmiddellijk tot leven komen
  4. Cujo: omdat het horror zonder het bovennatuurlijke is
  5. De noodzaak: omdat het zo herkenbaar is

Pitou
Vrijwilliger
Rubriek in Kings Things

Mijn naam is Pitou Spruit, geboren in Casablanca (Marokko) en sinds 1978 woonachtig in Hellevoetsluis. Ik werk in de zorgsector en begeleid mensen die een verstandelijke beperking en gedragsproblemen hebben. Ik ben getrouwd en ik heb 2 dochters.  Toen het kwartaalblad van de fanclub in 1999 nog als ‘papieren versie’ uitkwam heb ik nog als vrijwilliger meegewerkt en nu wil ik weer een bijdrage leveren.

In 1986 zag ik het boek ‘Bezeten Stad’ liggen van ene Stephen King en die cover intrigeerde mij. Ik leende het boek en wat vond ik hem toen eng! Mijn volgende boek was ‘Het’ en toen was ik verkocht. Wat een verhalen schreef die man, daar moest ik meer van hebben. Ik struinde rommelmarkten en tweedehands boekenwinkeltjes af om titels te scoren. Dit ging in een rap tempo, totdat ik besloot om nieuwe uitgaves te kopen. Zodra mijn financiële situatie het toeliet, vloog ik naar de boekwinkel om de nieuwe King te kopen. Toen mijn Nederlandse collectie compleet was, zag ik op vakantie een Franse uitgave liggen en vroeg mij af in welke andere talen Stephen King was uitgebracht…

Zo begon mijn verzameling buitenlandse uitgaves en een paar jaar later had ik edities uit exotische landen waarvan ik nooit had gedacht dat deze vertaald zouden zijn, zoals Iran, Mongolië, Bangladesh, Israël en Zuid Korea. Elk land dat een vertaling op de markt heeft gebracht heb ik in mijn bezit, 62 edities in totaal. Ik heb zelfs een exemplaar in braille.

Mijn favoriete boek is ‘Het’, gevolgd door ‘Bezeten Stad’ en ‘De Beproeving’. Het enige wat mij niet kan bekoren is de ‘Donkere Toren’ reeks. Verder heb ik veel films gebaseerd op de boeken van King, gadgets, boeken over King en comics. Een paar jaar terug raakte ik geïnteresseerd in de gelimiteerde edities uit UK en US. Prachtige (gesigneerde) hardcovers met fantastische illustraties in een slip-of traycase. Er ging een wereld voor mij open en sindsdien verzamel ik ook deze uitgaves. Ik probeer ongeveer 10 Limiteds per jaar aan te schaffen. Sommige edities zijn wereldwijd schaars en staan ‘gewoon’ in mijn boekenkast.

Ik ben daar ontzettend trots op en geniet nog elke dag van mijn verzameling en hobby. Mijn mooiste ‘King moment’ is dus ook zonder meer mijn eerste boek met een handtekening. Velen volgden daarna.


Behalve bovenstaande bestuursleden en actieve vrijwilligers, maakt de fanclub ook dankbaar gebruik van de zogenaamde feestvrijwilligers. Zij helpen af en toe bij evenementen zoals de fanclubdag, of tijdens een boekenmarkt. Wij zijn trots om ze hier te noemen: Stefan & Randolf

Follow by Email
YouTube