Welkom in de wereld van verschrikkingen! Alleen de meester van de horror Stephen King is in staat zijn miljoenen lezers mee te nemen naar een macabere wereld waar… Mevrouw Todd gaat binnendoor … een prachtig jong meisje eruit ziet alsof ze elke man zou kunnen doden die verliefd op haar wordt… Het Spiegelbeeld van de Maaier … een ieder die zo onvoorzichtig is om in een perfecte spiegel te kijken nooit meer terugkeert… Stephen King is uw deskundige gids in deze wereld – en zijn vakmanschap dat hem maakt tot een van de meest fascinerende vertellers van deze tijd zal u in de ban houden tot de laatste bladzijde.

Originele titel: The reapers image
Auteur(s): Stephen King
Jaartal eerste uitgave: 1986
Uitgebracht in Nederland als: Pocket
Verhalenbundel: Ja
Binnenschrift: Nee
Nominatie(s): Ja
Verfilmd: Ja

Hieronder de boeken en/of bundels waarin deze titels ook zijn verschenen:

  • Kaïn stond tegen zijn broeder op (Cain rose up) * 1 en * 3
  • Mevrouw Todd gaat binnendoor (Mrs. Todd’s shortcut) * 1, * 3 en * a
  • De jaunt (The jaunt) * 1 en * 3
  • De schnabbel * 1 en * 3
  • Paranoïde: een bezwering (Paranoid: a chant) * 1 en * 3
  • Het vlot (The raft) * 1 en * 3
  • Duistere krachten (Word processor of the gods) * 1, * 3 en * 4
  • De man die geen hand wilde geven (The man who would not shake hands) * 1 en * 2
  • Strandleven (Beachworld) * 1 en * 2
  • Het spiegelbeeld van de maaier (The reapers image) * 1 en * 2

*  1: Duistere krachten
*  2: Het rak en andere verhalen
*  3: De schnabbel en andere verhalen
*  4: De spannendste verhalen van playboy

*  a: luisterCD: Mevrouw Todd gaat binnendoor


Het boek/verhaal is uitgegeven met de volgende covers:
(Klik op de afbeeldingen voor de volledige cover)

90-245-1862-8
Zwarte pocket
Luitingh buitenkant, Veen op titelblad
1e druk – 1986
90-245-1862-8
Zwarte pocket
Luitingh buitenkant, Veen op titelblad
2e druk – 1988

Informatie over diverse uitgaven:
De verschillende uitgaven van Spiegelbeeld van de maaier zijn besproken in King’s Things, in de rubriek ‘Uitgelicht’.


Het begin van het verhaal gaat als volgt:
Kaïn stond tegen zijn broeder op
Dit is één van de eerste King-verhalen. Het schooljaar is ten einde en universiteits-student Curt Garrish heeft zijn laatste examen afgelegd. Hij komt op zijn kamer, en neemt het jachtgeweer dat hij de vorige dag mee binnen heeft gesmokkeld ter hand. Ten einde raad, begint hij uit het raam te schieten.

Mevrouw Todd gaat binnendoor
Ophelia Todd houdt van ritjes met haar open Mercedes en is geobsedeerd om allerlei zijwegen op het platte land van Castle Rock te nemen. Op een dag rijdt Homer met haar mee en ze vertelt dat ze een weg heeft gevonden naar Bangor, die korter is dan op de wegenkaart staat aangegeven. Aangekomen op hun bestemming, bemerkt Homer op de bumper van de wagen de afdrukken van een onbekend wezen: ze zijn langs wegen gereden die nog nooit iemand voor hun had betreden. Op een dag verdwijnt Ophelia. Tien jaar later keert ze terug, jonger dan voorheen en ze vertoont gelijkenissen met Diana, de Godin van de maan. Ze neemt Homer mee voor een laatste rit in de nacht.
Verfilmd: Dollarbaby

De jaunt
In de 21e-eeuw overbrugt men grote afstanden door middel van een quot;jaunt”. Mark Oates neemt zijn familie mee op een trip naar Mars. Om zijn vrouw en twee kinderen, die voor het eerst een jaunt maken, wat gerust te stellen vertelt hij het verhaal van de jaunt-ontdekking in de jaren 1980. Bij de eerste experimenten bleken levende wezens de verplaatsing door tijd en ruimte niet te overleven. Een ter dood veroordeelde gevangene kwam terug van de reis als een stokoude, geschifte man die voor hij stierf slechts de woorden sprak: “Dat daarbinnen, is de oneindigheid. Wetenschappers verklaarden dat terwijl het lichaam de “warp” meemaakt, de geest stil blijft staan. De oplossing is simpel: de reizigers krijgen voor de jaunt een masker met verdovend gas, zodat ze slapen tijdens de reis. Als Oates zijn verhaal gedaan heeft, start de jaunt. Oates jongste zoon houdt bij het toedienen van het gas zijn adem in en als ze ontwaken op Mars is hij een afschrikwekkend wezen.
Verfilmd: Dollarbaby

De schnabbel
Dit verhaal speelt zich af in 1927. Een dixieland jazz band scharrelt graag hier en daar een schnabbel mee. Op een avond spelen ze op de huwelijksreceptie van de zus van Mike Scollay, een beruchte onderwereldfiguur. De receptie wordt verstoord door het optreden van een Griek, die Mike met kogels doorzeeft. De verhalenverteller, de leider van de band, vertelt hoe de zus haar broer zal wreken.

Paranoïde: een bezwering
Het is een bijna zwarte droom van een jonge vrouw die gek wordt van schuldgevoelens en gedachten met betrekking tot de FBI, CIA en zo ongeveer iedereen op deze planeet– echt of in haar fantasie. de kinderlijke onschuld. Toen ze nog kinderen waren, leek de zomer eeuwig te duren, maar dit jaar gaan ze aan de universiteit studeren. Ze worden volwassen. Als ze op het vlot aanbeland zijn, zien ze op het water een vreemdsoortige zwarte vlek. Eén voor één worden ze door de moordlustige vlek verslonden, tot een laatste jongen overblijft. Na het vallen van de avond beslist hij vrijwillig het water in te springen.
Verfilmd: Dollarbaby

Duistere krachten/De tekstverwerker
In 1982 ruilde Stephen King zijn typemachine in voor een tekstverwerker. Eén van de eerste verhalen die hij daarop schreef was Word Processor of the Gods. Richard Hagstrom is een leraar en mislukt schrijver, wiens huwelijk vastgelopen is. Hagstrom krijgt van zijn pas overleden vriend Jon een laat geariveerd verjaardagsgeschenk: de tekstverwerker waarvan hij altijd gedroomd had, maar nooit had kunnen kopen. Richard ontdekt dat alles wat hij intypt, ook werkelijkheid wordt. Hij besluit om zijn vrouw en kind te vermoorden en Jon opnieuw tot leven te wekken.
Verfilmd: Dollarbaby

Strandleven
In dit sciencefiction verhaal crasht het ruimtetuig FedShip ASN/29 op een buitenaardse planeet, die alleen uit zand bestaat. Slechts twee personen overleven de ramp. Eén van hen, Rand, is gek geworden en denkt dat het zand leeft. De andere, Shapiro, probeert het FedShip te herstellen en om hulp te roepen. Langzaam maar zeker begint hij echter te beseffen dat Rand het bij het juiste eind heeft. Er komt een reddingsploeg, die Shapiro uit het zand weet te redden. Rand blijft zittend op een duin achter en zingt oude Beach Boys Songs, terwijl het zand hem langzaam maar zeker begraaft.
Verfilmd: Dollarbaby

Het spiegelbeeld van de maaier
Het spiegelbeeld van de maaier is het tweede verhaal van King dat officieel werd gepubliceerd, na The Glass Floor. John Sprangler, een handelaar in antiek, laat een oude spiegel in zijn huis brengen. Het verhaal doet de ronde dat wie in de spiegel kijkt en het beeld van de maaier ziet, verdwijnt. Sprangler kijkt in de spiegel, ziet een zwarte vlek en voelt zich plots niet goed worden. Hij zegt tegen de verhuizer dat hij even om een glas water gaat, maar hij weet dat hij nooit zal terugkomen, net zoals alle anderen.


Overige informatie:

Nominaties:
• Nominatie voor Best Collection bij World Fantasy 1986

Verfilmd:
The wordprocessor of the gods (Tales from the Darkside)
Creepshow 2
Dollarbaby

Follow by Email
YouTube