Red Thorpe, schrijver van een succesvolle roman, stuurt een kort verhaal (De Ballade van de Flexibele Kogel) naar een New Yorks magazine. Het verhaal gaat over waanzin. De flexibele kogel staat symbool voor de zelfmoord en al snel begrijpt de uitgever hoe dicht het onderwerp bij Thorpe staat. Thorpe beweert dat er in zijn schijfmachine een “Fornit” leeft. Hij zegt dat de telefoonlijnen op radium werken en verantwoordelijk zijn voor kanker. Op vraag van Thorpes bezorgde vrouw, speelt de uitgever het spelletje mee en schrijft dat er ook in zijn schrijfmachine Fornits leven. Door alcoholisme aangevreten, begint hij langzaam maar zeker dezelfde waanzin als Thorpe te ervaren en hij raakt ervan overtuigd dat er écht een Fornit in zijn schrijfmachine leeft. Hij verliest zijn werk en verwaarloost zijn gezondheid. Op een dag staat er op het witte blad van zijn schrijfmachine een boodschap. Het is een bericht van de Fornit.

Originele titel: The ballad of the flexible bullet (Uit Skeleton crew)
Auteur(s): Stephen King
Jaartal eerste uitgave: 1985
Uitgebracht in Nederland als: Pocket
Verhalenbundel: Ja
Binnenschrift: Nee
Nominatie(s): Ja
Verfilmd: Ja

Verhalentitels:
Nona (Nona) * 1, * 3, * 6, * 7 en * a
Voor Owen (For Owen) * 1 en * 6
Overleven (Survivor type) * 1, * 2, * 4, * 5, * 6 en * 7
De vrachtauto van oom Otto (Uncle Otto’s truck) * 1, * 6 en * b
Vroege bestellingen (Melkman 1) (Morning deliveries (Milkman 1)) * 1 en * 6
Zware wielen: een vertelling rondom de wasserij (Melkman 2) (Big wheels: a tale of the laundry game (Milkman 2)) * 1 en * 6
Grootma (Gramma) * 1, * 6 en * c
De ballade van de flexibele kogel (The ballad of the flexible bullet) * 1 en * 6
Het rak (The reach) * 1 en * 6

Hieronder de boeken en of bundels waarin deze titels ook zijn verschenen:
* 1: Duistere krachten
* 2: De duistere engel
* 3: Explosieve verhalen
* 4: Gruwelijk en grotesk
* 5: Gruwelijk gezelschap
* 6: Het rak en andere verhalen
* 7: Het rijk der doden

* a: luisterCD: Nona
* b: luisterCD: Oom Otto’s truck
* c: luisterCD: Omi


Het boek/verhaal is uitgegeven met de volgende covers:
(Klik op de afbeeldingen voor de volledige cover)

90-245-1763-X
Zwarte pocket
Luitingh buitenkant,
Veen op titelblad
1e druk – 1986

De boeken of tijdschriften waarin verhalen uit dit boek zijn uitgegeven hebben de volgende covers:

geen ISBN

Pocket
Loeb
1e druk – 1986
90-245-1731-1

Paperback
Luitingh buitenkant, Veen op titelblad
1e druk – 1986
90-245-1731-1

Paperback
Luitingh buitenkant, Veen op titelblad
2e druk – 1988
90-245-1731-1

Paperback
Luitingh

4e druk – 1992
90-245-2473-3
90-245-2443-1
Poema
Luitingh-Sijthoff

5e herz. druk – 1996
90-245-2473-3

Poema
Luitingh-Sijthoff
8e druk – 1999
90-245-5227-3
978-90-245-5227-6
Poema
Luitingh-Sijthoff
10e druk – 2005

978-90-245-7205-2
E-Book
Luitingh-Sijthoff
2015
90-6213-694-X

Paperback
Loeb
1e druk – 1985
geen ISBN
Pocket
Loeb

1e druk – 1986
90-245-1548-3
Pocket
Luitingh buitenkant,
Veen op titelblad
1e druk – 1991
90-6213-694-X
Paperback
Loeb

1e druk 1985
90-6213-684-2
Paperback
Loeb

1e druk 1985
90-379-0063-1
Pocket
Loeb

1e druk 1985
978-20-245-2123-4
luisterboek
Luitingh
2007
978-20-245-2119-7
luisterboek
Luitingh
2007
978-20-245-2136-4
luisterboek
Luitingh
2007
xx xx xx

Informatie over diverse uitgaven:
De verschillende uitgaven van deze verhalen zijn besproken in de King’s Things, rubriek ‘Uitgelicht‘.


Het begin van het verhaal gaat als volgt:
Nona (Nona)
Een lifter maakt in een wegrestaurant kennis met de prachtige en intrigerende Nona. Ze stelen een wagen en beginnen een moorddadig tochtje dat hen uiteindelijk in Blainesville, Maine, brengt, het stadje waar de verteller woont. Nona neemt hem mee naar een kerkhof en één speciaal graf, dat van zijn moeder (die Nona zou kunnen zijn, maar dat vertelt King niet) en Nona transformeert in een rat. Als de politie ter plaatste komt, is Nona verdwenen en de lifter wordt verantwoordelijk geacht voor de moorden.

Voor Owen (For Owen)
Een kort gedicht voor zijn zoon Owen.

Overleven (Survivor Type)
In een voetnoot in Danse Macabre heeft King het over een verhaal dat hij geschreven heeft, maar tot dan toe niemand heeft willen publiceren, omdat het zo gruwelijk is. Charles L. Grant las de voetnoot en was meteen bereid het verhaal te publiceren. Survivor Type is opgevat als een dagboek, geschreven door Richard Pine, een op een verlaten eiland aangespoelde drugdealer. Hij heeft niets meer dan een potlood, een notitieboekje en de twee kilo pure heroïne die hij aan het smokkelen was. Hij verkent het eiland, maar al snel blijkt dat er geen eten te vinden is. Om te overleven, begint hij langzaam maar zeker zichzelf op te eten. Het was de inspiratiebron voor de nooit gepubliceerde roman: The Cannibals.

De vrachtauto van oom Otto (Uncle Otto’s truck)
Op de Black Henry road, tussen Stephen Kings zomerhuis in Center Lovell en Bridgton, staat sinds jaar en dag een vrachtwagen. King gebruikte dit gegeven voor een kort verhaal dat zich afspeelt in Castle Rock. Twee zakenlui hebben de truck twee jaar geleden in het open veld achtergelaten. Op een dag passeren oom Otto en een vriend langs het veld en ze gaan de wagen bekijken. Door een nalatigheid van oom Otto valt de truck van de blokken waar hij op rustte en de vriend wordt gedood. Otto bouwt aan de rand van het veld een hut waar hij in gaat wonen. En langzaam maar zeker krijgt hij de indruk dat de truck, dag per dag, enkele centimeters dichterbij komt, klaar om wraak te nemen.

Vroege bestellingen (Melkman 1) (Morning deliveries (Milkman 1))
De dageraad stroomt traag door Culver Street. Spike tuft met zijn melkauto langs de huizen en levert de bestellingen af. Maar in de chocolademelk steekt hij een tarantulla in een pak advocaatvla een belladonna. Het huis van de familie Merton is verlaten. Alle meubels zijn gestolen en op de muur staan strepen bloed. Een fragment uit de nooit gepubliceerde roman The Milkman.

Zware wielen: een vertelling rondom de wasserij (Melkman 2) (Big wheels: a tale of the laundry game (Milkman 2))
Rocky en Leo rijden zo dronken als een kanon door Culver Street. Rocky’s wagen moet opnieuw gekeurd worden, maar ze beseffen dat ze bij de keuring geen kans maken. Ze belanden tenslotte bij de automechanieker Bob Driscoll, een oude vriend van Rocky. Ze voeren hem dronken en krijgen Bob zover dat hij de auto goedkeurt. Op de terugweg zien ze de wagen van de melkman uit de verte opdoemen. Een fragment uit de nooit gepubliceerde roman: The milkman.

Grootma (Gramma)
Een jongen van elf moet op zijn doodzieke grootmoeder passen als zijn broertje een been breekt en met zijn moeder naar het ziekenhuis moet. Als de jongen de kamer binnenkomt, denkt hij dat zijn grootmoeder dood is. Hij houdt een spiegel onder haar neus en zijn vermoeden wordt bevestigd. Plots begint ze echter te bewegen en als ze praat lijkt haar stem vanachter de dood te komen. Dit verhaal is deels autobiografisch, want King zelf vond zijn grootmoeder overleden in bed.

De ballade van de flexibele kogel (The ballad of the flexible bullet)
Nominatie voor Best Novella bij World Fantasy 1985
Red Thorpe, schrijver van een succesvolle roman, stuurt een kort verhaal (De ballade van de flexibele kogel) naar een New Yorks magazine. Het verhaal gaat over waanzin. De flexibele kogel staat symbool voor de zelfmoord en al snel begrijpt de uitgever hoe dicht het onderwerp bij Thorpe staat. Thorpe beweert dat er in zijn schijfmachine een “Fornit” leeft. Hij zegt dat de telefoonlijnen op radium werken en verantwoordelijk zijn voor kanker. Op vraag van Thorpes bezorgde vrouw, speelt de uitgever het spelletje mee en schrijft dat er ook in zijn schrijfmachine Fornits leven. Door alcoholisme aangevreten, begint hij langzaam maar zeker dezelfde waanzin als Thorpe te ervaren en hij raakt ervan overtuigd dat er écht een Fornit in zijn schrijfmachine leeft. Hij verliest zijn werk en verwaarloost zijn gezondheid. Op een dag staat er op het witte blad van zijn schrijfmachine een boodschap. Het is een bericht van de Fornit.

Het rak (The Reach)
De 95-jarige Stella Flanders, de oudste inwoonster van Goat Island (Maine) is stervende aan kanker. Op de koudste dag van de winter – wanneer het rak tussen Goat Island en het Vasteland voor het eerst in veertig jaar bevroren is – waagt ze de overstap, voor het eerst in haar leven. In een onheilspellende nacht begint ze aan wat haar laatste tocht zal worden. Al wandelend ontmoet ze geesten uit het verleden, herinneringen uit haar jeugd en oude vrienden. Ze praat met oude bekenden, die voor haar gestorven zijn en hand in hand zingen ze oude liederen. De oude Stella zal sterven op haar tocht, maar heeft voor zichzelf een belangrijk antwoord gevonden: de doden zingen. Do the dead sing is Kings meest symbolische verhaal.


Overige informatie:

Nominaties:
• Best Novella bij World Fantasy 1985

Verfilmd:
Gramma (The Twilight zone)
Dollarbaby

 

Follow by Email
YouTube