The mist is zonder twijfel Kings meest essentiële horrorverhaal. Het is het verhaal van David Drayton, schilder van beroep. Samen met zijn vrouw Stephanie en hun vijf jaar oude zoon Billy, leidt hij een bijna perfect leven in een huis aan het meer nabij Bridgton, Maine (een replica van het huis waarin King zelf woonde van 1975 tot 1977). In de zomer wordt hun rust verstoord door een zware storm. Ze vluchten naar de kelder en terwijl een boom hun veranda vernielt, heeft David een eigenaardige droom, waarin een reusachtige God over het meer komt en met Zijn voetstappen alles vernietigt. De volgende ochtend, als ze de schade opnemen, zien ze dat er een zware mist over het meer aangerold komt. Drayton, zijn zoontje en de buurman rijden naar de stad om inkopen te gaan doen in de Federal Foods Supermarket. Als hij aan de kassa aanschuift, bemerkt hij dat de hevige mist bezit heeft genomen van het dorp. Mensen rennen in hun nieuwsgierigheid naar buiten, maar geen van hen keert ooit terug. Het duurt niet lang of de supermarkt wordt aangevallen door allerlei soorten monsters, die verhuld worden door de dichte mist. Mensen die proberen te ontsnappen worden gedood. De mensen in de supermarkt besluiten te overnachten. In de supermarkt is er mevrouw Carmody, die beweert dat het einde der tijden nabij is. Maar de anderen denken dat de oorzaak ligt bij het Arrowhead Project, een geheime operatie van de regering. Zij worden in hun opvatting gesteund door de ontdekking van twee militairen die zelfmoord hebben gepleegd. In dat opzicht kan The mist beschouwd worden als technohorror. Er zijn ook veel parallellen te trekken met George Romero’s Night of the living dead en met The stand. Maar het hoe en waarom van de mist en de apocalyptische wezens die zich erin verschuilen blijft onduidelijk, in de traditie van Franz Kafka’s Die Verwandlung. Op het einde van het verhaal weet David Drayton samen met zijn zoontje en een paar andere mensen zijn wagen te bereiken. Ze rijden weg en duiken onder in een motel, terwijl de mist nog steeds niet opgetrokken is. Hij gaat zijn zoon een nachtzoen geven en fluistert twee woorden in zijn oor. Eén ervan is hoop.

Originele titel: The Mist
Auteur(s): Stephen King
Jaartal eerste uitgave: 1985
Uitgebracht in Nederland als: Paperback, pocket
Verhalenbundel: Nee
Binnenschrift: Nee
Nominatie(s): Ja
Verfilmd: Ja

Ook verschenen in:
De aap
Duistere krachten
Macaber carnaval
Het rak en andere verhalen


Het boek/verhaal is uitgegeven met de volgende covers:
(Klik op de afbeeldingen voor de volledige cover)

90-245-1741-9
Paperback
Luitingh buitenkant, Veen op titelblad
1e druk – 1985
978-90-245-2826-4
Paperback
Luitingh-Sijthoff

1e druk – 2008
978-90-210-0806-6
Poema
Luitingh-Sijthoff

11e druk – 2009
Paperback POD
Luitingh-Sijthoff
jan 2023

nog FC foto

Heb jij toevallig een van de boeken waarvan hierboven de fullcover foto nog ontbreekt?
Je kunt ons helpen: controleer of je hetzelfde ISBN nummer hebt en maak drie (rechte!) foto’s of scans  van het boek (achterzijde, rug, voorzijde) en stuur deze op naar onze secretaris. Zij zet ze wel netjes aan elkaar 🙂 Dank je wel!

Informatie over diverse uitgaven:
De verschillende uitgaven van het verhaal Mist zijn besproken in de King’s Things, in de rubriek Uitgelicht.


Het begin van het verhaal gaat als volgt:
Het gebeurde als volgt. Op de avond dat aan de ergst hittegolf in de geschiedenis van noordelijk New England abrupt een einde kwam – de avond van 19 juli – werd de hele regio West-Maine gegeseld door de hevigste onweren die ik ooit heb gezien.
Wij woonden aan het Long Lake en juist voor het donker werd zagen we het eerste onweer zich een weg banen over het water naar ons toe. Gedurende het uur dat hieraan voorafging was het volkomen windstil geweest. De Amerikaanse vlag die mijn vader in 1936 op ons botenhuis had opgericht hing slap tegen de vlaggenstok aan. Zelfs de rand vertoonde niet de flauwste golving. De hitte was als een vast voorwerp en leek zo diep als dof donker water in een steengroeve. Die middag waren we met ons drieën gaan zwemmen, maar het water gaf geen verkoeling tenzij je in diep water ging zwemmen. Steffy noch ik wilden in diep water zwemmen omdat Billy dat niet kon. Billy is vijf.


Overige informatie:
Bernie Wrightson maakte een groot aantal tekeningen voor de verfilming van The mist. Kunstenaar Darek maakt de illustraties voor de Poolse uitgever van Stephen King boeken en werkt daar samen met de Poolse fanclub. We kregen permissie enkele van deze illustraties te plaatsen.

Nominaties:
• Nominatie voor Best Novel bij World Fantasy 1981

Verfilmd:
The Mist
The Mist tv-serie

Follow by Email
YouTube