We kunnen er niet vaak genoeg voor waarschuwen:
Kijk uit met wat je betaalt voor tweedehands boeken!
Op veilingen als Ebay of Marktplaats, maar ook op boekensites waar tweedehands boeken worden aangeboden, zijn helaas nog steeds personen die óf niet weten wat een boek waard is, óf er een slaatje uit proberen te slaan. Om misverstanden te voorkomen willen we je laten weten wat van de Nederlandse uitgaven de boeken zijn die echt wat waard zijn (bij Amerikaanse uitgaven ligt dat weer heel anders en daar zijn encyclopedieën voor uitgegeven met prijsopgaven).

Neem het niet zomaar aan!
Op bijv. Bol.com staan van (zo lijkt het) een boekhandel ook tweedehands boeken van Stephen King waar asociale prijzen voor worden gevraagd. De pocket Colorado Kid (max 5,00) bijvoorbeeld… hoge oplage, niets bijzonders en nog heel goed te krijgen voor de prijs van 29.95? Of een Beproeving (max 25,00) voor 59,95 of meer – en nee, het gaat dan niet om de hardcover die wel het dubbele waard is maar om een gewoon gelezen paperback. Neem niet aan dat het de hardcover is vanwege de prijs, maar vraag het altijd na! Dat geldt ook voor als je zoekt op ISBN nummers. Op onze boekpagina’s kun je zien dat er boeken met dezelfde naam zijn, en hetzelfde ISBN nummer. Vroeger was men daar wat minder nauwkeurig mee. Zoek je een bepaalde versie of druk: neem dan contact op met de verkoper!

Kijk en vergelijk…
Check de veilingen en tweedehands boekensites en vergelijk die prijzen altijd met het boekwinkeltje dat wordt gerund door onze secretaris. Zij is het winkeltje gestart juist om te voorkomen dat fans van die belachelijke woekerprijzen betalen.

Zelf boeken verkopen?
Als je zelf boeken wilt verkopen, en je weet niet precies of ze wat waard zijn, en wat je ervoor kunt vragen? Mail ons dan gerust met foto’s. We helpen je graag.

Normale prijs:
Pockets in goede staat mogen je tweedehands maximaal 5 a 6 euro kosten, terwijl paperbacks—afhankelijk van dikte en de staat waarin ze verkeren tot zo’n 25 euro mogen kosten. Voor een eerste druk betaal je vaak ietsjes meer dan de standaard prijs, en alles is weer afhankelijk van de kwaliteit van het boek natuurlijk.
En natuurlijk verschilt het of een boek veel wordt aangeboden op de markt of niet: de Nederlandse versie van Midlife Confidential was al een erg laag aantal in uitgave, dus die zul je dus minder zien dan een exemplaar van bijv. Mr. Mercedes of de Shining. Of dat het een speciale gelimiteerde uitgave was, of een met een gekleurd of bewerkt boekblok, zoals bij Wisseling van de wacht of Eerlijke Vinder. Die mogen uiteraard wel duurder zijn dan de normale uitgaven.

Uitzonderingen:
De prijs geldt alleen voor boeken die compleet, niet verkleurd, niet zichtbaar gelezen en in zeer goede kwaliteit zijn.

 • De Beproeving hardcover (750 stuks genummerd uitgegeven ± 100 a 150 euro – 2 (!!) kaartjes met nummer)
 • Creepshow (incl omslag ± 25 a 50 euro)
 • Achtbaan zonder ISBN in groenlinnen hardcover (± 30 a 50 euro)
 • Midlife Confidential (± 120 -140 euro)
 • Carrie (met het grote oog voorop de omslag) zit rond de 15 a 20 euro (maar haalde december 2023 bijna 100 euro op)
 • Blauwe hardcover van Bezeten Stad (met omslag), zit ook zo rond de 25 euro maximaal.
 • De roodgekleurde hardcovers van Christine, Tweeduister, Bezeten Stad en Carrie doen met omslag in onbeschadigde staat maximaal ± 10 a 15 euro
 • Spannende Misdaadverhalen zat ooit bij het tijdschrift Elegance, en ik zie ze regelmatig voorbij komen voor prijzen boven de 10 euro, maar er zijn er nog steeds veel van in omloop, maar dat lijkt het ons niet waard. Meer als 5 euro moet je daar niet voor betalen.
 • Dolan’s Cadillac is in een enorme oplage uitgegeven en doet zeker niet meer dan 4 euro
 • Het Tweede Gezicht, met het verhaal van de Shining, is geen echte speciale uitgave en kan aangemerkt worden als een “gewone” paperback, misschien iets meer omdat er geen duizenden meer van in omloop zijn, maar een in prachtstaat verkerend exemplaar max 15 euro.
 • De Hardcovers van Lied van Suzanna en Tovenaarsglas zijn in een lagere oplage uitgegeven dan de rest van de boeken. Zij zijn moeilijker te krijgen en de prijs ligt rond de 35 a 45 euro voor Lied van Suzanna, en zo’n 20-25 euro voor Tovenaarsglas. Wind door het sleutelgat in hardcover uitvoering is duur omdat er nog minder van zijn gemaakt. Deze doet 250+
 • Luitingh gaf met regelmaat boeken uit als hardcover, met een gelimiteerde en genummerde oplage van 1000 of 1500. Verstandig is deze gelijk aan te schaffen op het moment van uitgave; die kunnen alleen maar meer waard worden (kijk naar De Beproeving)… maar let op voor woekerprijzen! Nieuw kosten die 29,95, dus betaal een paar weken later niet zomaar het dubbele, maar kijk eerst of deze via de boekhandels nog te krijgen is!
 • De speciale gelimiteerde (750) editie van The Shining ter ere van Kings 70ste verjaardag in 2007 had een nieuwwaarde 75,00. Zie de boekpagina voor de bijzonderheden. Inmiddels niet meer aan te komen, en zeker in nieuwstaat wordt nog dezelfde prijs gevraagd.
 • Speciale Fanclub edities:  de paperback van De Ontvoering ter ere van ons 5-jarig bestaan bestond maar uit 200 exemplaren.  Van De Groene Mijl (groen linnen hardcover) ter ere van ons 10-jarig bestaan zijn 300 exemplaren gemaakt en werd compleet met genummerd kaartje en RVS boekenlegger geleverd. We hebben ze verkocht zien worden (zonder boekenlegger van 5 euro tot 85 euro.
 • De gelimiteerde edities van bijv. Gevangen, 22-11-1963, de Hodgestrilogie waren vaak alleen bij Libris en Blz te koop. Als je deze alweer ergens vind mag je tot ongeveer 50 euro betalen voor zo’n gelimiteerd exemplaar.

Betaal dus niet te veel, en probeer ook te onderhandelen. Zeker als er (kleine) gebreken aan de boeken zijn. En wordt het te duur? Dan niet doen en wachten op een volgende keer…

We hebben ook een pagina waarop van alle boeken uitgegeven bij Luitingh-Sijthoff, de hoeveelheid boeken die in eerste druk zijn uitgegeven staan vermeld. Zo kun je nagaan of een boek zo zeldzaam is als sommige veilingverkopers soms aangeven…


Handtekeningen:

Regelmatig worden er op veilingen boekjes aangeboden met zogenaamde handtekeningen afkomstig van Stephen King. Er worden hoge prijzen voor gevraagd en veel fans denken een hele leuke aanschaf te hebben gedaan. Heel vaak echter blijken het neppers te zijn. Pas daar dus voor op! Koop via veilingen nooit dit soort boeken zonder fotobewijs (van de fan die een boek laat signeren)! En dan nog is het oppassen geblazen! Koop altijd op gerenommeerde veilingen waar je aan de feedback van mensen kunt zien of je naar alle waarschijnlijkheid met een eerlijke verkoop hebt te maken. Nog beter is een gesigneerd exemplaar van een gerenommeerde boekhandel te betrekken.
Kijk uit bij Catawiki! We zien daar veel foute handtekeningen voorbij komen (die ook weer door experts zijn bekeken en afgekeurd), die daar toch als echt worden verkocht. De Catawiki expert is diverse malen en door meerdere personen op de hoogte gebracht, alleen laat hij deze veilingen toch doorgaan.

Nederlandstalige boeken met handtekening zijn zeldzaam, en fans die wel hebben kunnen laten signeren hebben daar vast en zeker foto’s van. En zeker dus geen pockets! Immers, als je fan bent en naar een signeersessie gaat neem je toch je mooiste boek mee en niet een afgerammelde pocket?
King is nooit in Nederland geweest (wel in Engeland, Duitsland en Frankrijk), en heeft dus niet “zomaar” wat boeken gesigneerd. Via onze facebookpagina Nederlandstalige Stephen King Fans, kun je altijd vragen als je twijfelt (met foto). Er zitten diverse grote verzamelaars, die ook weer relaties in het buitenland hebben die hierin gespecialiseerd zijn. We helpen je graag! Ga er maar vanuit dat dit allemaal neppers zijn, tenzij de foto’s anders bewijzen!

Een gewaarschuwd mens telt voor twee, en let dus ook op zijn portemonnee!

Follow by Email
YouTube