Comic gebaseerd op het verhaal: De Beproeving

Niet alleen is het een lichtend baken in het genre, ook in het oeuvre van Stephen King staat dit boek op eenzame hoogte. Voor de vertaling van boek naar graphic novel tekenden de toneelschrijver en scenarist Roberto Aguirre-Sacasa, tekenaar Mike Perkins en inkleurster Laura. De verschillende delen van De beproeving comic gaan als volgt:

Kapitein Trips neemt de lezer mee naar een wereld, deze wereld, die als gevolg van een uiterst besmettelijk experimenteel virus in hoog tempo ontvolkt raakt. Door de ogen van een groep mensen die zich in verschillende staten van Amerika bevinden en van verschillende komaf zijn, en die op wonderlijke wijze immuun voor het virus zijn, volgt de lezer de totale ontwrichting en teloorgang van de Amerikaanse samenleving: de stervende massa’s, het geweld en de wreedheid vanwege de individuele drang tot overleven. De achterblijvers hebben geen andere keuze dan op de puinhopen van hun voorbije leven een nieuw bestaan op te bouwen. Maar de Boze, feitelijk de Duivel zelve die in mensengedaante rondwaart, is op zoek naar nog meer succes. En zo, onvermijdelijk, meeslepend en aangrijpend tot het bittere eind, begint de aloude strijd tussen Goed en Kwaad. Vertrouwen… Angst… Geweld… Hoop… Religie… Gerechtigheid… Seks… Dood… Loutering…
Met De beproeving schreef Stephen King zijn Grote Amerikaanse Roman, deze editie is een tour de force van meestertekenaar Mike Perkins. Nu in de Nederlandse vertaling en in een gebonden editie!

Amerikaanse Nachtmerries: Het blijkt dat slechts weinig mensen het virus hebben overleefd. De overlevende wachten tal van beproevingen. Zo spant Larry Underwood zich tot het uiterste in om aan de chaos van New York te ontsnappen. In een verlaten gevangenis overweegt Lloyd een onsmakelijk hapje te verorberen en Stu Redman onderneemt een wanhoopspoging om aan zijn ondervragers te ontsnappen. De meeste dreiging gaat uit van het vreemde duistere wezen – het heeft niets menselijks – dat zichzelf Randall Flagg noemt en dat op verschillende plekken in het verwoeste landschap onverwacht opduikt.

De Overlevenden: In dit derde deel, De overlevenden, vormt Nick Andros een team met de geestelijk onvolwaardige Tom Cullen. Na de verschrikkingen van Captain Trips lijkt een fietstochtje door Nebraska een welkome afleiding. Toch? Jawel, maar niet als het tornado seizoen voor de deur staat. En niet iedereen die ze onderweg tegenkomen, heeft eerzame bedoelingen. Hoe zit dat, bijvoorbeeld, met Julie Lawry…

Zware gevallen: Dat Trashcan Man nog in leven is, heeft een goede reden. Hij wil zich immers aansluiten bij het leger van de Duistere Man, die harde jongen Randall Flagg. Al wekenlang droomt Trashy van de man in het zwart en van een wereld die in vlammen opgaat. Dat vooruitzicht spreekt hem, pyromaan in hart en nieren, bijzonder aan. Maar dan moet hij wel eerst in Las Vegas zien te komen, waar Randall Flagg inmiddels zijn hoofdkwartier heeft gevestigd. Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan, vooral wanneer Trashy het pad kruist van de Kid, een schietgrage maniak die nog gekker is dan hijzelf.

Niemandsland: De apocalyptische ontknoping nadert. Zullen Stu en Frannie er in de tussentijd in slagen een balans te vinden tussen hun privéleven en hun openbare leven? Wat zullen de gevolgen zijn van de onzalige relatie tussen Harold Lauder en Nadine Cross? Alle negatieve ontwikkelingen worden zorgvuldig gestuurd door de Duistere Man en zouden de mensen in de Vrije Zone wel een voorgoed fataal kunnen worden. Bovendien is de boodschap van de geesten van de doden, de Ware Gelovigen, niet mis te verstaan: ‘Wat er te gebeuren staat, is onvermijdelijk.’

Bij het vallen van de nacht: In het zesde en laatste deel van deze serie komen de draden van het lot van alle betrokkenen bijeen en lezen we alles over Dayna Jurgens mislukte spionagemissie, Harold Lauders tragische dood, Nadines rampzalige huwelijk met Randall Flagg en de dood van… Nee, leest u zelf maar!

Originele titel: The Stand
Auteur(s): Stephen King
Jaartal eerste uitgave: 2010
Uitgebracht in Nederland als: Hardcover
Verhalenbundel: Nee
Binnenschrift: Nee
Nominatie(s): Ja
Verfilmd: The Stand

Verhalentitels:
• Deel 1: Kapitein Trips (Captain Trips | 2010)
• Deel 2: Amerikaanse nachtmerries (American nightmares | 2010)
• Deel 3: De overlevenden ( The survivors | 2011)
• Deel 4: Zware gevallen (Hardcases | 2012)
• Deel 5: Niemandsland (No mans land | 2013)
• Deel 6: Bij het vallen van de nacht (The night has come | 2013)


Het boek/verhaal is uitgegeven met de volgende covers:
(Klik op de afbeeldingen voor de volledige cover)

978-90-245-3188-2
Hardcover
Uitgeverij L
1e druk – 2010
978-90-245-9068-1
Hardcover
Uitgeverij L
1e druk – 2010
978-90-245-3324-4
Hardcover
Uitgeverij L
1e druk – 2011
978-90-245-5228-3
Hardcover
Uitgeverij L
1e druk – 2012
978-90-245-6094-3
Hardcover
Uitgeverij L
1e druk – 2013
978-90-245-6217-6
Hardcover
Uitgeverij L
1e druk – 2013

Het begin van het verhaal gaat als volgt:
Kapitein Trips
De cirkel wordt geopend. ‘Sally. Sally, wakker worden.’ ‘… Lame… Lame nou.’ ‘Wakker worden! Wordt nou wakker!’
Californië, ergens in de woestijn. Charlie en Sally Campion. Sally Campion wist wat zo’n vertrek midden in de nacht betekende.

Amerikaanse Nachtmerries
Arnette, Texas. Het stof joeg in de schemering over het kale Texaanse land en maakte het stadje Arnette tot een sepiakleurig spookbeeld. Het Texaco-bord van Bill Hapscomb was weggewaaid en lag midden op de weg. in Main Street lagen soldaten dood in de goot. Katten waren immuun voor de supergriep. tientallen slopen als schimmen door de stille schemering.

Overlevenden
May, Oklahoma. Fietsend door het land, op weg naar de vrouw in zijn dromen, was Nick Andros eraan gewend geraakt doden te zien liggen. Hij schrok pas toen een lijk midden op Route 3 rechtop ging zitten en hem gedag zwaaide.

Zware gevallen
Intussen op Interstate 15. De man die ooit Donald Merwin Elbert was, en die nu voorgoed Trashcan zal heten, aanschouwde de Sprookjesstad, Seven-in-One… Cibola, de Beloofde Stad, de Stad der Dromen. ‘Ik kom eraan… Ik doe alles wat u wilt… Men leven voor het uwe…’

Niemandsland
Na de bijeenkomst op weg naar huis. Pasgekozen commissieleden Fran Goldsmith en Stuart Redman: ‘Wat zit je dwars, Frannie? Vertel het me.’ Vraagt Stuart. ‘Nee, het is niets, alleen… De wereld is echt voorbij, hè? Zeshonderd mensen die het volkslied zingen… Dat is alles wat ervan over is. Het drong vanavond pas goed tot me door.’

Bij het vallen van de nacht
7 september. Overal langs de oostgrens van de Oregon stonden de grensposten van de duistere man. De grootste was bij Ontario, bij de I-80 naar Idaho. In Copperfield hadden Bobby Terry en zijn maat Dave Roberts hun intrek genomen in een oud supermarktje; de Oregon Highway 86 lag om de hoek. Ze zochten een man van ongeveer zeventig jaar oud, kalend, de bestuurder van een blauw-witte jeep.


Overige informatie:
De comic verscheen inmiddels al in 21 landen!

De overlevenden hardcover werd aangekondigd met de cover, hieronder afgebeeld. Het gaat hier om een zogenaamde mock-up, een afbeelding vervaardigd in de ontwerp- of productiefase, maw: geen officiële uitgave.

Ook is er bij het uitbrengen van dit derde deel een foutje ingeslopen. Als titel op de rugzijde staat vermeld: ‘de overlevevden’.

Zie hiervoor ook Special: The Stand

Nominaties:
• Nominatie voor Best Novel bij World Fantasy 1979

Verfilmd:
The Stand

 

 

Follow by Email
YouTube