Aannemer Edgar Freemantle raakt bij een ongeluk op een bouwplaats in één keer alles kwijt: zijn arm, zijn vrouw, het leven zoals hij dat kende… Hij heeft alleen zijn talent voor schilderen nog.
Hij verhuist naar Duma, een van de Florida Keys, waar hij zijn pijnlijke lijf oefent en ondertussen schildert of zijn leven ervan afhangt. Zijn schilderijen hebben een vreemde kracht, die alleen maar versterkt wordt door de duistere, geheime, gevaarlijke wortels van Duma. Edgar heeft met zijn talent iets wakker gemaakt en nu zal hij moeten zorgen dat hij weer in slaap sust…

Originele titel: Duma key
Auteur(s): Stephen King
Jaartal eerste uitgave: 2008
Uitgebracht in Nederland als: Paperback
Verhalenbundel: Nee
Binnenschrift: ‘Voor Barbara Ann en Jimmy’
Nominatie(s): Ja
Verfilmd: Nee


Het boek/verhaal is uitgegeven met de volgende covers:
(Klik op de afbeeldingen voor de volledige cover)

978-90-245-2808-0
Paperback
Luitingh-Sijthoff
1e druk – 2008
978-90-245-3089-2
Paperback
Luitingh-Sijthoff
4e druk – 2009
978-90-210-0981-0
Poema
Luitingh-Sijthoff
5e druk – 2010
9789021037387
Paperback POD
Luitingh-Sijthoff
jan 2023

Informatie over diverse uitgaven:


Het begin van het verhaal gaat als volgt:
Begin met een leeg oppervlak. Het hoeft geen papier of doek te zijn, maar ik vind dat het wel wit moet zijn. We noemen het wit omdat we een woord nodig hebben, maar de echte naam is niets. Zwart is de afwezigheid van licht, maar wit is de afwezighed van herinnering, de kleur van weet niet meer. Hoe herinneren we ons hoe we herinneren? Sinds mijn tijd op Duma Key heb ik me dat vaak afgevraagd, vaak in de kleine uurtjes van de nacht. Dan kijk ik in de afwezigheid van licht en denk ik aan afwezige vrienden. Soms denk ik in die nachtelijke uren aan de horizon. Je moet de horizon bepalen. Je moet aangeven waar het wit is. Makkelijk genoeg, zou je zeggen, maar alles wat je doet om de wereld te herscheppen is heroisch. Tenminste, dat geloof ik nu.


Overige informatie:
Juni 2007: Tijdens het Edgar Award Event, waar King er met het Masterbeeldje vandoor ging, werd hij geïnterviewd en vertelde King meer over Duma Key: Hij was vorige maand nog bezig met de laatste puntjes op de i. King vergeleek het boek al eerder als een kruising tussen The Maltese Falcon en The Shining. Het idee kreeg hij, toen hij op een avond toen hij langs een hele stille weg in Florida liep en een bord zag met ‘Langzaam —- spelende kinderen’. Omdat hij daar nog nooit spelende kinderen had gezien, dacht hij aan geest-kinderen. Hij zag ze voor zijn idee achter hem aan lopen en besloot dit te verwerken in Duma Key. Het boek kijkt ook naar een mysterie uit 1920, waarvoor hij wat research moest doen. Ook beschrijft het herinneringen, hoe we ze bewaren, en hoe ze veranderen. Hoe de een iets op de ene manier herinnert en de ander op een andere manier. Terwijl King in Florida was, werd er een beroemd kind gekidnapt en vermoord. De ontvoering werd gefilmd: een man liep op het meisje af en nam haar mee. Op een moment laat het beeld het meisje zien, dat vol vertrouwen naar naar kidnapper kijkt. Dat werd constant op het nieuws getoond. Toen de kerel was gepakt zei hij dat hij ‘high’ was en hij daarom iets heel ergs had gedaan. King werd zo kwaad op de man dat hij besloot om hem in zijn boek te schrijven en hem iets ergs te laten overkomen.

Er was een poster in de boekhandel voor de promotie van Duma. We gaven er een aantal weg bij een van onze prijsvragen in Kings Things, dankzij Luitingh!

Nominaties:
• Winnaar Bram Stoker Award 2008 Superior Achievement in a Novel

Verfilmd:

Follow by Email
YouTube