Stephen King
Poema pocket, 1996, 5e druk
314 Bladzijden

2. De titelverklaring
De spelbreker in het boek is Gerald, de man van Jessie. Het echtpaar wil namelijk een soort spel gaan spelen en door een hartaanval te krijgen wordt het spel dus onderbroken door Gerald

3. Korte inhoud
Het echtpaar Jessie en Gerald besluiten naar hun zomerhuisje te gaan om hun huwelijk een beetje uit de sleur te halen. Gerald wil een beetje experimenteren met handboeien en Jessie stemt toe. Maar als ze eenmaal vastgeketend ligt aan het bed, wil Jessie niet meer en vraagt aan Gerald of hij haar wil losmaken, maar Gerald maakt haar niet los. Jessie wordt zo kwaad dat ze hem flink hard van het bed af stampt. Daardoor krijgt Gerald een hartaanval en sterft. Jessie staat er nu dus helemaal alleen voor, ze moet zien te ontsnappen uit de handboeien. Dat lukt haar natuurlijk niet en na een paar uur geeft ze het op. Ze begint nu wel erge dorst te krijgen en ze krijgt na veel moeite een glas water te pakken dat op de bedplank stond. Dan komt het volgende probleem; er komt een zwerfhond binnen die het voorzien heeft op Geralds dode lichaam. Jessie moet het aanzien dat haar echtgenoot wordt verscheurd door een zwerfhond. Ondertussen komen er allerlei herinneringen aan de zonsverduistering van 1963 boven. Haar vader heeft haar namelijk op die dag seksueel misbruikt en ze heeft dat nog steeds niet verwerkt. Daardoor wordt ze bang dat ze krankzinnig is geworden. Na een nacht ziet ze ineens een enge dunne gestalte in de hoek staan. Ze denkt dat het De Dood is en dat hij haar komt halen, maar de gestalte zegt dat hij haar de volgende nacht pas meeneemt. Nu vindt Jessie het toch echt tijd om te ontsnappen en ze probeert nog een paar methodes maar niets lukt, totdat een van de stemmen in haar hoofd haar op een idee brengt. Ze moet met de scherven van het glas waaruit ze heeft gedronken een paar sneden in haar rechterhand maken en het bloed uit haar hand moet als een glijmiddel werken en het werkt, ze is vrij. Ze klimt in haar mercedes en rijdt naar een tankstation. Daar wordt ze gevonden en naar het ziekenhuis gebracht.

4. Het probleem
Jessie ligt met handboeien aan het bed vastgebonden als haar man dood neervalt.
Ze heeft geen eten en drinken en absoluut geen contact met de buitenwereld dus moet ze zichzelf zien te bevrijden voordat ze sterft van de honger en dorst. Daarbij komt nog dat ze terwijl ze daar ligt, te maken krijgt met allerlei herinneringen over wat er gebeurde op de dag dat de zon doofde.

5. Hoofdpersonen
Jessie, ze ligt vastgebonden aan een bed en krijgt daar te maken met allerlei herinneringen aan wat haar vader met haar deed tijdens de zonsverduistering die ze nog moet verwerken, daar heeft ze het nogal moeilijk mee. Verder heeft ze een gigantische fantasie; ze heeft 2 vaste stemmen in haar hoofd, moedertje en Ruth, die haar meestal raad geven en elkaar soms ook tegenspreken, maar af en toe komt er ook nog een vreemde stem tussendoor: een UFO.
Gerald, hij is de man van Jessie, hij is advocaat en kikt nogal op handboeien, zo komt Jessie dus ook in de problemen.
-Gerald en Jessie zijn al meer dan 20 jaar getrouwd, hun huwelijk zit een sleur.
-Het zijn karakters, omdat er van de hoofdpersonen meer dan een karaktereigenschap beschreven wordt.

6. Vertelsituatie
Een hij/zij verhaal, er worden van alle personen de gevoelens beschreven.

7. Plaats
In Amerika, bij Kashwakamak Lake
De plaats is belangrijk voor de sfeer van het verhaal, want het verhaal speelt af aan een afgelegen meer, waar in de herfst niemand meer is, zodat Jessie helemaal verlaten is.

8. Tijd
Ongeveer in 1990
Verteltijd: ik heb er geen idee van, in ieder geval wel heel lang
Vertelde tijd: een paar maanden.
Het verhaal speelt zich niet op chronologische volgorde af, want de hoofdpersoon herinnert zich allerlei gebeurtenissen uit het verleden en daardoor wordt het moeilijk om de vertelde tijd vast te stellen.

9. Beoordeling
Ik vond een heel spannend boek, maar het taalgebruik is, zoals in de meeste boeken van Stephen King, nogal grof. Ik heb al veel boeken van Stephen King gelezen en in de meeste gevallen vind ik de fantasieverhalen leuker dan de misdaadverhalen. Dat is nu ook het geval. Stephen King is mijn favoriete schrijver, omdat hij altijd hele fantasierijke verhalen schrijft. Alle kleine details en gedachtes worden tot in de puntjes beschreven. Zijn boeken zijn meestal wel erg ingewikkeld en je doet er heel lang over om ze te lezen, net als bij dit boek.
Een nadeel aan het boek is dat er allerlei gebeurtenissen uit verschillende tijden door elkaar beschreven worden, dat is soms wel een beetje verwarrend.

Follow by Email
YouTube