· Aantal bladzijden: 166
· Titelverklaring: De marathon is het evenement, en tevens het onderwerp van het verhaal, waar het hoofdpersonage Ray Garraty aan deelneemt.

· Inhoud: Ray Garraty is een jonge gast uit Maine die meedoet aan de beruchte marathon. De marathon is een uitputtende loopwedstrijd waarin de honderd deelnemers dag en nacht constant moeten lopen aan een minimumsnelheid van vier mijl per uur. Indien men een tijdje trager loopt dan die minimumsnelheid krijgt men een waarschuwing. Men kan zo drie waarschuwingen krijgen. Bij de vierde keer wordt de loper door soldaten koudbloedig neergeschoten. Na een uur dat men de waarschuwing gekregen heeft, verdwijnt deze waarschuwing. De groep lopers wordt constant gevolgd door legervoertuigen, waarin soldaten de lopers constant observeren met computerapparatuur. Zo kan men indien een loper ’s nachts wegvlucht hem volgen op de radar, en hem zo vinden en doden. De laatste loper die levend overblijft van de honderd lopers wint en wordt daardoor zeer rijk.
Het verhaal handelt over de lijdensweg van Garraty en zijn vrienden, hoe Garraty probeert te overleven, hoe hij het verlies van vrienden probeert te verwerken en hoe hij uiteindelijk wint.

· Ruimte: Het verhaal speelt zich af in de Verenigde Staten van Amerika, meer specifiek in de staat Maine en eventjes in de staat Massachusetts.

· Tijd: Het verhaal speelt zich af in een gefantaseerd parallel universum dat sterk op onze wereld en tijd gelijkt maar door enkele kleine details (de marathon) er sterk met verschilt.

· Personages:
-Ray Garraty: Hij is het hoofdpersonage. Hij doet mee aan de lange marathon die door zijn staat loopt. Hij sluit snel vriendschap met Pete McVries, wiens leven hij een paar keer zal redden. Samen met McVries en Baker vormt hij de drie musketiers tijdens de marathon. Tijdens het lopen houdt de gedachte aan zij moeder en vriendin Jan hem recht. Hij wint uiteindelijk de marathon.
-Pete McVries: Hij is de beste vriend van Garraty tijdens de marathon. Ze redden elkaar ’s leven een paar keer. Op het einde van de marathon zorgt Pete er meerdere malen voor dat Garraty blijft lopen en leven. McVries is waarschijnlijk homoseksueel en valt op Garraty. Hij sterft als voorlaatste.
-Stebbins: Hij is de grootste en meest mysterieuze tegenstander van Garraty. Hij blijkt de zoon te zijn de majoor. Hij loopt altijd als laatste, juist tegen het snelheidsminimum. Hij probeert dikwijls Garraty uit zijn lood te slaan omdat hij weet dat Garraty ook zijn grootste tegenstander is om de marathon te winnen. Stebbins sterft als laatste waardoor Garraty de marathon wint.

· Vertelperspectief: Auctoriële verteller

· Thema en motieven: Het thema is de psychische en fysische veldslag, marathon genaamd. De thema’s zijn ook de dood, vriendschap en liefde.

· Structuur: Het verhaal wordt door een verteller verteld in chronologische volgorde. Het verhaal bevat heel wat dialogen die de achtergronden van de verschillende lopers vertelt.

· Spanning: Ja, omdat men absoluut wil weten of Garraty de marathon wint en dus overleeft.

· Waardering:
Het onderwerp is zeer goed gevonden. Ik vond het zo een interessant gegeven, dat ik direct verkocht was en het boek absoluut wou uitlezen. Het verhaal verveeld nooit, maar er mag toch wel wat meer spanning zijn. Alleen jammer, dat het einde zo voorspelbaar is. Men weet gewoon van in het begin dat Garraty, het hoofdpersonage, de marathon gaat winnen. Toffer, zou geweest zijn moesten er drie, vier gelijkwaardige personages zijn geweest, die elk in een aparte hoofdstukken worden behandeld, waardoor men het gissen er naar heeft wie nu uiteindelijk de marathon zou winnen. De spanning zou zo ook veel groter zijn. Toch is het een kei van een aanrader.

Follow by Email
YouTube