Aantal bladzijden: 92
Uitgave: 1992
Leesverslag: 13-03-98
Typering: novelle / thriller

Samenvatting

De ik-persoon, genaamd Robinson, onderwijzer en weduwnaar, zocht wraak op de dood van zijn vrouw, Elizabeth. De oorzaak van haar dood was een schietpartij. De moordenaar was Dolan, een rijke man die met zijn chauffeur in een dure cadillac reed. Nu zoekt Robinson een manier om hem terug te pakken d.m.v. een geplande actie, wat nu nog niet zo heel moeilijk was omdat Dolan een heel strak schema had.  Robinson probeerde een groot deel van zijn schema te observeren door vele (onopvallende) achtervolgingen. Toen hij eenmaal zijn schema goed in de gaten had gekregen maakte hij een plan; hij zou een ideale plek zoeken waar hij een gat in de grond zou maken met daarover een mooie camouflage en die plek had hij gevonden ook; een wegafzetting vlak na een heuvel. Na een hoop geboor in het asfalt en geschep in het zand had hij een mooi met camouflage afgedekt gat. Een uur nadat hij klaar was zou Dolan volgens zijn planning moeten komen en dat deed hij ook. De val werkte zoals die moest werken. Nadat de auto met Dolan erin tot zijn nok onder het aardoppervlak stond begon Robinson de auto geheel met zand te overdekken. Ondertussen was hij met de nog levende Dolan aan het praten totdat Robinson de weg verder afwerkte met asfalt. Niemand heeft ooit nog wat van de auto onder de weg gemerkt. Robinson was tevreden…

Tijd

Het verhaal speelt zich in deze eeuw af. Het verhaal ‘duurt’ slechts een paar dagen. Er is een hele grote versnelling van tijd in het verhaal en dat is al in het begin, hij vertelt namelijk even over zeven jaar terug. Het was een onderbroken verhaal.

Ruimte

Het verhaal speelt zich zo’n honderdtien kilometer van Las Vegas af. Daar was een omleiding waar hij gebruik van zou maken. Het werd daar een grote, warme, stress- bende.

Personen

Hoofdfiguur: het IK-figuur (Robinson)

Achtergrond: Dolan (de moordenaar van Robinson ‘s vrouw), Elizabeth (Robinson ‘s vrouw)

De ik persoon gedraagt zich zeer zelfstandig en is ook zeer wraakzuchtig. Hij zoekt wraak op Dolan .

Vertelwijze

Er wordt geschreven vanuit het gezichtspunt van de schrijver.

Structuur

Er zijn geen losse hoofdstukken, het is een doorlopend verhaal. De opening is een informatieve opening, er wordt nl. informatie verstrekt over hoe en waarom hij wraak zou willen nemen. Het is een gesloten einde, want de wraakactie op Dolan is geslaagd en dus is het verhaal afgerond.

Motieven en thema

Zijn motief op het wraak willen nemen op Dolan is dat hij de moordenaar van zijn vrouw is. Hij bespiedde Dolan al die jaren al en kreeg daardoor steeds meer lust op wraak. Tot hij de perfecte plaats en tijd gevonden had.
De titel Dolan’s cadillac slaat op de dure, glimmende auto van Dolan, die Robinson al een paar jaar lang heeft moeten achtervolgen.

Persoonlijk oordeel

Ik vind het absolute hoogtepunt het moment dat Dolan samen met zijn chauffeur in het geplande gat valt en het uit krijst van ellende. Ook dat wanneer hij denkt door te gaan blaffen weer uit het inmiddels dicht gegooide gat mag komen. Ik ken van deze schrijver nog een tiental andere boeken, maar boeken met hetzelfde thema als deze ken ik niet. Het verhaal was spannend, sfeervol, boeiend, origineel, makkelijk te lezen en aardig vergezocht; ikzelf houd hier wel van.

Follow by Email
YouTube