Aantal bladzijden: 640
Uitgave: 1997
Leesverslag: 01-03-99
Typering: Novelle ; thriller

Samenvatting

De hoofdpersoon, genaamd Ralph Roberts, heeft last van een groot probleem: hij slaapt namelijk zeer slecht. Hij gaat wel steeds even vroeg naar bed, om half twaalf, maar hij wordt steeds weer vroeger wakker. Hij wilde er wel wat meer over weten en zocht in de bibliotheek boeken over zijn probleem. Die boeken spraken over ‘voortijdig ontwaken’.
Voor Ralph Roberts is dit niet bepaald een prachtig leven. Hij ziet beelden waarvan anderen denken dat het hallucinaties zijn vanwege zijn leeftijd. Maar Ralph denkt daar anders over. Het zijn namelijk aura’s die hij ziet. Hij ziet ook andere dingen dan de aura’s, zoals levensstrengen die als ballontouwtjes boven de hoofden van mensen en dieren worden afgebeeld. Buiten de aura’s om ziet hij ook mensen uit het ‘hogere stadium’, die op kleine kale dokters lijken. Na een hoop tijd van frustraties komt Ralph erachter dat hij niet de enige is die aan voortijdig ontwaken lijdt, zijn vriendin Lois. Samen zoeken zij uit wat deze kleine kale dokters hier op aarde doen.
Ze komen erachter dat er drie verschillende dokters zijn in hun stad: Clotho, Lachesis en Atropos. Clotho en Lachesis doen hun werk om mensen hun dood te bevestigen door hun levensstreng door te knippen. Ze krijgen de opdracht om dit te doen van een nog hoger stadium als waar ze zelf vandaan komen. Mensen gaan in hun ogen dood door toeval of doel. Mensen die dood gaan door het doel zijn bijvoorbeeld te oud om nog verder te leven. Mensen die dood gaan door het toeval, zijn het slachtoffer van Atropos. Hij is anders dan de andere twee dokters. Om te beginnen is hij altijd alleen op stap, terwijl Clotho en Lachesis samenwerken. Atropos is ook veel goorder gekleed als die andere twee, hij heeft zelfs de bloedvlekken op zijn doktersjas zitten. Hij is ook veel agressiever dan de andere. Hij wacht niet tot het doel heeft besloten wanneer iemand dood moet, maar wil dat helemaal zelf bepalen, zo sterft iemand door het toeval…

Tijd

Het verhaal speelt zich af vanaf 10 september 1990 tot 10 november 1993. Het verhaal duurt dus 38 maanden. Ik heb geen opvallende versnellingen of vertragingen in het verhaal gevonden. Het tijdsverloop is continue.

Ruimte

Het verhaal speelt zich af in een stadje genaamd Derry. Het is op zich een hele leuke stad waar veel mensen goed met elkaar om kunnen gaan. Alleen voor Ralph en Lois is het daar een hel met al die aura’s.

Personen
Hoofdfiguur
– Ralph Roberts

Achtergrond
– Carolyn Roberts (de gestorven vrouw van Ralph die nog vaak in zijn hoofd rondspookt).
– Edward Deepneau (de actievoerder tegen de abortus).
– Helen (de ex van Edward omdat hij haar mishandelt heeft).
– Bill McGovern (goede vriend van Ralph).
– Lois Chasse (zeer goede vriendin geworden van Ralph nadat ze van elkaar ontdekten dat ze dezelfde problemen hadden).

Vertelwijze

De vertelwijze is vanuit het vertellersperspectief. Alles wordt verteld vanuit het oogpunt van de schrijver.

Structuur

Het boek bestaat uit 30 hoofdstukken, een epiloog en een proloog. Er is sprake van een informatieve opening. De lezer wordt eerst een beetje uitgelegd wat Ralph allemaal op dat moment overkomt. Het einde lijkt wel aardig gesloten. Alle vragen over de aura’s en de hogere stadiums die Ralph en Lois nog hadden zijn allemaal beantwoord.

Motieven en thema

Het vroegtijdig ontwaken wekte allerlei vragen op bij Ralph en Lois. Ze kwamen langzamerhand steeds verder in het leven van de aura’s en de hogere stadiums. De titel Insomnia betekent niets anders dan vroegtijdig ontwaken.

Persoonlijk oordeel

Het hoogtepunt van dit boek is wanneer ze Atropos zijn werk zien doen. Zoals wanneer hij bij de straathond, waar Ralph zeer op gesteld was geraakt, de levensstreng doorknipte en er zich een zwarte lijkzak gevormd door zwart spul dat uit zijn neus kwam om zich vormde. Ik ken meer boeken van Stephen King: Carrie, Cujo, 4 Seizoenen, 4* Stephen King, Het, De ogen van de draak, Misery, Dolan’s cadillac, De groene mijl en nog veel meer. Maar boeken met hetzelfde thema ken ik niet.

Dit boek is zeker een aanrader voor mensen die wel van een beetje spanning houden, maar niet meteen een horror verwachten.

Follow by Email
YouTube