OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Fanclubdag 2005 lokatie

Foto’s van de dag onderaan.

Ik weet wat ik wil
door Kenneth Gips

Utrecht – Waarom stond er in de ochtend van 16 april jl. om 8.00 uur ’s ochtends een onbekend wit bestelbusje op het parkeerterrein van Zalencentrum Utrecht-Zuid? Wat is de reden dat later die dag twee Nederlandse schrijvers in de buurt werden gesignaleerd? En waarom klonk er gegil vanuit de kelder in het pand?

Voor onze verslaggever Kenneth waren deze vreemde gebeurtenissen reden genoeg om op onderzoek uit te gaan. Na enig speurwerk op het internet en na contact gehad te hebben met Radio Utrecht bleek dat er een heuse Stephen King Fanclubdag aan de gang was. “De dag wordt georganiseerd door de Nederlandse Stephen King Fanclub” wist een presentatrice van Radio Utrecht te vertellen. “Een aantal medewerkers van de fanclub is op 31 maart bij mij in het radioprogramma geweest. Het interview staat zelfs op hun site: www.stephenking.nl”.

Onze verslaggever spoedt zich terug naar zijn eigen redactie. 30 Minuten later weet hij genoeg; eerste Stephen King Fanclub Dag … Jack Lance en Thomas Olde Heuvelt signeren hun boeken … grootse loterijen … de hele dag door vertoon van korte films, waaronder een wereldpremière van “Road Virus Heads North” … 2e hands films en boeken te koop …. en als klap op de vuurpijl: de start van de verkoop van het laatste deel uit de Donkere Toren serie. Een boek waar uw verslaggever al heel lang naar uit kijkt. Wordt de vraag of Roland de Donkere Toren gaat vinden dan eindelijk beantwoord…na 25 jaar wachten?

Aangekomen bij het zalencentrum koopt de verslaggever een kaartje van 10 euro. Aangezien hij zeer geïnteresseerd is in de fanclubdag houdt hij een klein interview met Jan de penningmeester:

KG:         Hoeveel bezoekers trekt zo’n dag nou?
JJ:         We hebben ongeveer 200 man over de vloer.
KG:         10 euro voor een kaartje, is dat een redelijk prijs voor deze dag?
JJ:         Het blijkt dat 2/3 van de fans het een goede prijs vindt en ongeveer ¼ vindt de prijs te hoog. Je kon in de voorverkoop overigens een kaartje bestellen voor 8 euro.
KG:         Hoe verloopt de dag?
JJ:         Prima, we hebben al veel complimenten van de bezoekers gekregen, maar ook tips voor een volgende Fanclubdag.
KG:         Waar kijk jezelf naar uit?
JJ:         De uitgever van de Stephen King boeken in Nederland, Rienk Tychon, heeft net een lezing gegeven. Hij vertelde hoe een boek tot stand komt en welke problemen een vertaling allemaal met zich meebrengt. En eind dit jaar komt er een nieuw Stephen King boek: “The Colorado Kid”.
KG:         Waar is Stephen King?
JJ: Uhhh, die heeft vliegangst en kon dus niet komen.

Met deze antwoorden op zak besluit Kenneth de fanclubdag zelf eens onder de loep te nemen. In de zaal ziet hij aan de rechterkant een hele reeks met 2e hands DVD’s en boeken staan. Heel veel Stephen King materiaal, maar ook boeken van andere schrijvers zijn te koop. Kenneth loopt nog wat verder door en plotseling ziet hij vanuit zijn ooghoek een hele stapel rode boeken liggen en denkt: “Donkere Toren, deel 7: your ass is mine!”. Hij koopt een exemplaar met een speciaal genummerde inlay en een exemplaar van “Het Pad naar de Donkere Toren” geschreven door Bev Vincent. Bij dit laatste boek krijgt hij zelfs een door de schrijver gesigneerde inlay. Het liefst wil hij direct beginnen met lezen, maar bedenkt dat hij hier als verslaggever aanwezig is, dus vraagt hij aan een bezoekster:

KG:         Wat is de reden van jou bezoek aan deze dag?
Bez.:      De Donkere Toren 7 natuurlijk. Toen ik ervan hoorde heb ik direct een kaartje via www.stephenking.nl gekocht.
KG:         Nu heb je het boek in je bezit. Wat ga je verder doen vandaag?
Bez.:      Ik ga nu naar de kelder, waar de hele dag ‘Dollar Baby’s’ gedraaid worden.
KG:         Dollar Baby’s?
Bez:        Dollar Baby’s zijn korte verfilmingen, waarvan Stephen King de rechten voor 1 dollar aan beginnende regisseurs heeft verkocht. Nu gaan ze “Road Virus Heads North” vertonen.
KG:         Ah, de wereldpremière.
Bez:        Precies!

Kenneth loopt naar beneden de kelder in, waar een hele horde fans al zit/staat te wachten op het begin van de film. De film is kort en krachtig en is de moeite waard. Na afloop ontmoet Kenneth voorzitter Joep.

KG:         Wat een drukte hier! Had je dat verwacht?
JB:         Nee, ik had niet gedacht dat er zoveel mensen aanwezig zouden zijn. Maar ja, we hebben hier natuurlijk wel een paar hele leuke onderdelen.
KG:         Waar komen de fans nou zoal op af dan?
JB:         Het blijkt dat 25,7 % van de fans op de verkoop van de Donkere Toren, deel 7 af komt en 19,0 % op de verkoop van 2e hands boeken. Verder scoren het vertonen van de films en de verlotingen ook hoog.
KG:         Hoe kom ik dan aan lootjes?
JB:         Je kunt ze hier bij de kassa kopen. Elk heel uur is er een verloting.
KG:         Hoe krijgen jullie toch al die gratis boeken en dvd’s?
JB:         We hebben een heleboel sponsoren die gratis het materiaal leveren in ruil voor een plaats op onze website, de zogenaamde VIP-spot.

Onze verslaggever spoedt zich naar de kassa en koopt 10 lootjes van een euro per stuk. Vol verwachting gaat hij tussen de fans staan en houdt zijn nummers 929 – 938 gereed. Hij verbaast zich over de grote hoeveelheden prijzen die weggegeven worden: spik-splinter nieuwe DVD’s en boeken …filmposters … Donkere Toren 7 … Het Pad naar de Donkere Toren … 2e hands boeken … boeken van Jack Lance….boeken van ….

”NUMMER 934, PhantasAmnesia van Thomas Olde Heuvelt.”

“Yessss” … onze verslaggever wint een boek! Na afloop van de verloting loopt Kenneth naar Thomas om het boek te laten signeren. Ook aan Jack Lance wordt een bezoek gebracht voor een krabbel in ‘Hellevanger’. Op dat moment loopt Chrissy de secretaris langs.

KG:       Wat een prijzen. Geweldig!
CvdH:   We zijn Boekwinkeltjes, Bruna, Luitingh Sijthoff, Movie Max,
SF-Terra, Posterland, Suspence Publishing, Uitgeverij Ellessy, Uitgeverij Intas Internationaal en Warner Home Video zeer dankbaar voor alles wat ze weggegeven hebben. Moet je al die blije gezichten eens zien.
KG:       Zou je deze dag nog een keer organiseren?
CvdH:   Zeker weten. En dan spreek ik niet alleen namens mijzelf, maar ook namens de fans. Het blijkt nl. dat 2/3 zeker de volgende fanclubdag weer gaat bezoeken en 1/3 laat dit afhangen van het programma.
KG:       Joep vertelde me over de “VIP spot” op jullie site. Kun je hier iets meer over vertellen?
CvdH:   Onze site heeft soms meer dan 1000 verschillende bezoekers per dag en dat trekt sponsors. We hebben onder andere een link naar hun site op de “VIP spot” gezet. In ruil daarvoor krijgen we leuk materiaal.
KG:       Dus zo hebben ook de fans van deze dag gehoord?
CvdH:   Ja, 72 % van de fans heeft van de dag gehoord via de website en 23 % via vrienden of familie.

Het eind van de fanclubdag nadert. Onze verslaggever is voldaan. Hij heeft de mysteries opgelost: het bestelbusje was nodig voor de grote hoeveelheden boeken, de Nederlandse schrijvers kwamen om hun boeken te signeren en het gegil uit de kelder was te wijten aan de enge films die getoond werden.
Bovendien heeft hij de Donkere Toren deel 7. Maar waar haalt hij in vredesnaam de tijd vandaan om dit boek te lezen?????

Noot van de redactie:
Kenneth Gips is de komende 2 weken niet voor commentaar bereikbaar. Naar eigen zeggen is hij thuis herstellende van een onbekend virus.

Sponsors
op alfabetische volgorde

De eigenaar van boekwinkeltjes.nl liet ons weten een 50tal Engelstalige pockets ter waarde van 200 euro! beschikbaar te stellen voor de loterijen. Dat wordt uitdelen! Zij zorgen voor een grote stapel boeken van het dagboek van Eleanor Druse die wij mogen verkopen. De Fanclub krijgt een prachtig percentage voor elk verkocht boek. Bovendien is aangegeven dat er bekeken wordt waarmee zij onze loterij een plezier kunnen gaan doen.  Deze uitgeverij, die zich speciaal richt op de wat jeugdiger lezers (van 12-15) onder ons, gaf toestemming om een aantal boeken die wij nog in voorraad hadden voor de verkoop, weg te geven bij een van onze loterijen.

Uitgeverij Intas International zal met boeken van schrijver Thomas Olde Heuvelt komen. De schrijver komt zelf ook om te signeren. Er worden 6 PhantasAmnesia boeken voor de loterijen gegeven, en er zal een speciale aanbieding komen voor de aanschaf van “De Onvoorziene” en “PhantasAmnesia”.

Uitgever Rienk Tychon (hij heeft het Stephen King fonds in beheer) zal aanwezig zijn op de fanclubdag en is bereid een praatje te houden over hoe dat nu allemaal gaat in uitgeefland met Stephen King. Behalve dat Luitingh-Sijthoff ook zorgt voor de inlay in DT7, krijgen wij ook een percentage van alle verkochte boeken van DT7 en Het pad naar de DT (Bev Vincent). Rienk gaf aan in elk geval vast een aantal wel heel speciale prijzen in de pot te willen doen. Het gaat om Engelstalige galleys van DT5, 6 en 7. Een galley is een leesexemplaar voor de pers of andere uitgevers dat al wel is gezet (indeling/lettertype enz) en in een band zit, maar nog niet de originele cover heeft. In totaal mogen we er 6 gaan weggeven! En dat is nog niet alles. In de loterijen zullen ook de boeken Donkere Toren DL7 (met inlay), Het pad naar de Donkere Toren van Bev Vincent (met gesigneert etiket), HET en de Beproeving worden weggegeven!

Movie MAX, je weet wel – de filmverhuur bij jou op de hoek – geeft de fanclub (en fanclubdag) bekendheid door de link op te nemen op een collectorsitem (14.000 exemplaren) bij de DVD The Diary of Ellen Rimbauer, en in het FREE MAX magazine (160.000 exemplaren) dat je gratis kunt meenemen bij Free Record Shop en Movie MAX videotheken. Bovendien gaan ze ook sponsoren met prijzen voor de fanclubdag! We krijgen in elk geval 10 posters van de nieuwe film The Diary of Ellen Rimbauer, en 10 DVD’s om weg te geven!

Posterland zal ook aanwezig te zijn. Ze verkopen posters van King en andere spannende films en zullen een stuntprijs voeren voor ansichtkaarten van films. In de loterijprijzenpot zitten 2×2 posters van Alien vs Preditor & 3 Ellen Rimbauer posters die je dus kunt winnen met het kopen van lootjes!!

De eigenaar van de Stephen King Shortmovies website legt al zijn gewicht in de schaal om een aantal spannende dollarbaby’s (korte films gebaseerd op een King verhaal) aanwezig te zijn. We mochten reeds een indrukwekkende lijst met titels ontvangen (zal later bekend worden gemaakt). De filmpjes zullen gratis te zien zijn in de filmzaal beneden. Zoals begrijpelijk vanwege filmrechten e.d. is het niet mogelijk om DVD’s of CD’s met de films te verkopen: de films kun je wel downloaden vanaf de site en als een filmpje niet beschikbaar is kun je er ook altijd terecht met vragen.

Suspense Publishing: Schrijver Jack Lance (Ron Puyn) zal aanwezig zijn met enorme stapels boeken die tegen spotprijsjes weg zullen gaan. De kans om je boek ook te laten signeren en eens een praatje te maken met deze spannende boekenschrijver die door je fanclub vanharte wordt aangeraden! Via de loterijen maak je kans op zijn nog te verschijnen boek Vuurgeest! Bovendien is op de website van SuspenseStory ook weer reclame te vinden voor onze fanclubdag.

Warner Home Video heeft ons laten weten te sponsoren met 20 DVDpakketten voor de loterij. Als je een beetje weet welke DVD het laatste uitkomt kun je waarschijnlijk wel verzinnen welke 2 DVD’s er in dit pakket zullen zitten…!

De locatie (Zalencentrum Utrecht Zuid) gaf ons 20% korting op de zaalhuur.

[supsystic-gallery id=5]

Follow by Email
YouTube