Een vrije Nederlandse vertaling van het interview dat Stephen King zichzelf afnam op 3 juni 2002

skfoto2
King ging zitten en stelde zichzelf een aantal vragen. Hij vond dat niet gek: alle schrijvers praten met zichzelf. We zoemen even in op wat hij vertelt over de donkere toren.

Ok, hoe sta je ervoor met de donkere toren?
Nou, boek 5 (wolves of the calla) en boek 6 (song of susannah) zijn allebei klaar en op papier. Het laatste boek, dat gewoon de donkere toren zal gaan heten is ongeveer eenderde onderweg. Totaal 1900 pagina’s sinds vorig jaar juli. Het is gemakkelijk het grootste project dat ik ooit heb aangenomen, en ik gooi er alles in wat ik heb. Inclusief een beetje hekserij eigenlijk. Maar ik ben moe…

Dus een tijdje even rust? Hoe lang?
Ja, ik moet even alles stopzetten en mezelf opladen. Ik denk ongeveer een maandje, als het computerscherm donker wil blijven en ik mezelf kan stoppen om een blocnote te pakken. Rond 4 juli zal ik wel gek worden, maar wel uitgerust en weer klaar om te rocken.

Ben je blij met hoe alles tot nog toe is gegaan?
Ik weet eigenlijk niet hoe ik me voel…. een beetje vreemd. Je moet onthouden dat dit project over dertig jaar van mijn leven uitspreid en heel veel andere boeken die ik heb geschreven hebben dit project als basis. Ik voel me een kleine Cal Ripken, die zijn afscheidstournee maakt door alle stadions van de American League. Maar in de stille kamer waar ik werk zijn geen juichende stemmen. Ik hoop alleen dat mensen zullen juichen als ze deze bladzijde lezen. Je moet onthouden dat voor bijna alle Stephen King lezers Roland de scherpschutter nooit een prioriteit is geweest. De donkere toren boeken zijn…. nou ja, ze zijn anders.

Pater Callahan uit Salem’s Lot komt naar voren in deze boeken toch?
Ja, en ook Ted Brautigan uit Harten in Atlantis, Sheeme de cafejongen uit Tovernaarsglas en zelfs Dinky Earnshawe uit het korte verhaal Alles is eventueel. (-De Nederlandse vertaling van dit boek komt bij ons pas in september-)

Wie doet de illustraties voor de Donald Grand edities?
Een paar goede mensen. Zeer goede mensen eigenlijk. Berni Wrightsons gaat de illustraties doen voor Wolves. Ik heb al wat ruwe schetsen gezien en ze zijn fantastisch. Darrel Anderson gaat de illustraties voor Susannah doen en ik hoop dat Michael Whelan de schilderijen wil doen voor het laatste deel: de donkere toren. Michael deed ook het eerste deel en het is zijn versie van Roland dat ik voor ogen heb als ik schrijf. Ik hoop echt dat hij het wil doen. Hij is de enige die de illustraties voor twee boeken mag maken, maar omdat hij er aan het begin al bij was, zou het ook leuk zijn als hij bij het einde was. Alpha en omega, baby.

Grote vraag: zullen ze worden gepubliceerd?
Dat is een onmogelijke vraag om te beantwoorden aangezien de boeken nog niet helemaal af zijn. Laat het me zo zeggen, als alles perfect ging, in de manier waarop je ze in dagdromen ziet enzo, dat zal Wolves ongeveer in 2003 kunnen worden gepubliceerd. Song en Tower kunnen dan snel volgen. Misschien wel binnen drie maanden na elkaar ofzo…

Zullen de fans niet denken dat je hun zakken aan het leegkloppen bent? De Grant versies zijn nogal prijzig…
Ik weet het niet.. Ik hoop van niet want het is niet mijn intentie. Ken je dat gezegde dat je niet alle mensen altijd tevreden kunt houden? Vroeger, in de oude donkere toren dagen [1982, 1987, 1992] kreeg ik brieven van fans die zaten te janken dat ze de boeken duur moesten kopen omdat ze gelimiteerd waren. De veronderstelling dat iemand met geld maar alles kan doen maakt me gek dus laten we daar maar niet over praten. In dit geval zullen de boeken er zijn voor iedereen die ze wil, dus in elk geval zullen er geen klachten kunnen komen daarover. Tenzij er iets misgaat, en dat is altijd een mogelijkheid. Maar voor mij is het een persoonlijk besluit. Grant wilde Roland van Gilead toen niemand anders andere verhalen wilde hebben die niets weg hadden van een horror verhaal, inclusief mijn normale Publisher. Ik ben er begonnen en nu Don zelf met pensioen is en van het goede leven geniet in Florida (geloof ik), met zijn lieve vrouw, is het mijn bedoeling om te eindigen bij Grant. Rober Wiener is nu aan het roer, en hij is een verdomd goeie gozer. Ik geef ‘m een saluut en noem hem kapitein, dat zal ik je eens vertellen.

En de paperbacks? Die zouden meer betaalbaar moeten zijn.
Ja, inderdaad. Ik wil echt niemand villen om mijn boek kunnen kopen. Als de dingen gaan zoals ik hoop zullen de paperbacks al snel de hardcovers opvolgen. Veel betaalbaarder. Ongeveer een halfjaartje na de hardcovers verwachtig ik dat de paperbackeditie verkrijgbaar is. Daarnaast zullen ook de eerdere delen opnieuw worden uitgebracht, Signet maakt nieuwe covers voor de massaproductie paperback.

In de vorige delen van de DTserie stond er aan het begin van het boek telkens een terugblik naar wat er was gebeurd. Krijgen we dat nu ook weer?
Nee, de donkere toren (boek 7) is geen alleenstaand verhaal. Iedereen die het verhaal gevolgd heeft tot dat punt kan zonder problemen weer oppakken. Voor degenen die het verhaal nog nooit gelezen heeft is Wolves niet het boek om mee te beginnen. Die mensen kunnen beter van voor af aan starten. Een synopsis op wat er eerder is gebeurd is niet meer te doen en maakt mensen alleen maar in de war. De synopsis op zich zelf zou al een novel zijn…

Zullen deze boeken echt afkomen?
Totdat je THE END op de onderkant van de laatste pagina hebt gezet zul je het nooit zeker weten. Een storm kan altijd opsteken en je kleine boot doen zinken. Ik weet over stormen, ik heb er een paar meegemaakt in mijn leven. Alles wat ik kan zeggen is dat ik zo hard als ik kan mijn best doe en tot nu toe is het werk goed voor me geweest. Op een van dag-tot-dag basis heb ik een goede tijd, en dat is meestal een goed teken.

En op de laatste vraag (van zichzelf aan zichzelf) geeft hij helaas geen antwoord:
Zullen Roland en zijn vrienden de Donkere Toren bereiken? En als ze dat doen: wat vinden ze er dan?

We zullen het moeten afwachten…..

Follow by Email
YouTube