KINGDe “Yale News” heeft een interview met Stephen King gehad over zijn cariëre als schrijver:

Stephen King denkt dat er 2 soorten schrijvers zijn: De eerste soort zijn de schrijvers die voor zichzelf schrijven, de andere soort schrijft met het idee voor het publiek te schrijven.

King sprak over zijn succespad van het schrijven voor zijn leraar tot het schrijven voor een groot publiek. Toen King als jonge jongen roodvonk had betaalde zijn moeder hem voor elk verhaal dat hij schreef een kwartje. “Natuurlijk schreef ik zoveel als ik kon” verteld King. “Ik kon niet mijn bed uit, dus stuurde ik mijn broer weg om spullen te kopen”. King begon al op vroege leeftijd te schrijven, maar zijn eerste roman kwam pas een aantal jaar later uit. Hij was arm, en woonde in een trailer in Maine. Hier schreef hij Carrie. Voor de hardcover ontving hij een voroschot van $2.500 dollar die hij benutte om een Ford Pinto te kopen. “Mijn vrouw wilde weten of er nog meer geld voor kwam, en ik zei ‘yeah’, aldus King.

Enthousiast hernoemt hij de dag waarop hij een telefoontje kreeg dat zijn leven zou veranderen. Zijn agent vertelde hem dat de rechten voor Carrie waren verkocht voor $400.000, wat ongeveer het tien-voudige was waarop hij gerekend had. “Mijn gedachten waren letterlijk in vuur en vlam. Het was door het geld, door de tijd dat ik wilde schrijven, het was gewoon alsof ik in een cel zat en iemand de deur voor me opendeed en zei dat ik kon gaan.” Nadat hij zijn eerste betaling had gekregen van Carrie verhuisde King samen met zijn vrouw en twee kinderen naar Colorado, waar hij toevallig tegen een idee opliep voor een ander verhaal. Éen week later maakte hij en zijn vrouw een trip door de bergen. Ze verbleven in het Stanley Hotel waar hij de inspiratie voor “The Shining” opdeed. “Toen ik in de leeftijd van 20 – 30 jaar was was het hotel fascinerend. Ik moest er een verhaal over vertellen.” Ideeën is niet iets waar naar gezocht kan worden, zegt King. “Waar haal je je ideeën vandaan is een veelgestelde vraag” zegt King. “Het zijn gewoon een aantal dingen die samenkomen en totaal ongerelateerd aan elkaar zijn. Na dit gesprek kwamen er nog wat vragen over waarom hij is begonnen met het schrijven van film-adapties. “Films fixeren een karakter en zijn omgeving. Boeken hebben meer fantasiekracht. Ondanks dit behouden boeken beter de kracht om te blijven. Een film draait twee of drie weken in een bioscoop… drie of vier maanden als het om ‘Lord of the Rings’ gaat. Dan gaat het naar de winkel. Een boek blijft in zijn oorsprong.” King komt op voor zijn traditionele schrijfmateriaal. “Mijn vrouw wil nog wel eens zeggen dat ik met haar getrouwd ben vanwege haar typmachine. Ze had namelijk een Smith Corona.” Ondanks dat King jaren op een typmachine is blijven tikken heeft hij toch de overstap naar de computer gemaakt.

Follow by Email
YouTube