Vrije vertaling van een interview van Bob Minzesheimer voor USA TODAY 18-06-2003

kinginrevalidatieToen Stephen King vier jaar geleden overreden werd door een bestelbusje en hierdoor bijna gedood werd, vreesden sommige van zijn fans het ergste: Nu zou hij nooit meer De Donkere Toren serie kunnen afmaken. King begon met het schrijven van De Donkere Toren in 1970 toen hij op de Universiteit in Maine zat, en bestaat inmiddels uit zeven delen.

King herstelde langzaam, en zegt dat zijn “close encounter” met de bestelbus hem weer inspriratie heeft gegeven voor de laatste drie boeken van De Donkere Toren. Eindelijk zijn ze klaar en zullen binnen de komende anderhalf jaar worden gepubliceerd.

Maar eerst zal King een nieuwe uitgave van The Gunslinger (het eerste boek van de serie) uitbrengen. Maandag zal deze in hardcover in Amerika verkrijgbaar zijn. Het boek is geinspireerd door zowel J.R.R. Tolkien’s Lord of th Rings, waar King verliefd op werd toen hij 19 jaar oud was, als op The Good, the Bad, and the Ugly, de western van Sergio Leone. King zegt dat hij hier helemaal weg van was toen hij 21 jaar was. Hij wilde een boek schrijven dat Tolkiens speurtocht en toverkracht bevatte, maar zich afspeelde in een westernomgeving. In zijn enthousiastme begon King te schrijven aan niet zomaar een lang verhaal, maar aan de langste en populairste novelle in de geschiedenis.

Nadat de laatste drie boeken zullen zijn gepubliceerd zal de serie ongeveer 3500 pagina’s bestrijken, niets om je voor te schamen. Wolves of the Calla zal in November (US) verschijnen, Song of Susanna in de zomer van 2004 (US) en De Donkere Toren in November 2004 (US)

Hij zegt dat The Gunslinger (De scherpschutter), met wie het allemaal begon, de lidtekens van een beginnende schrijver heeft overleefd. Hij probeerde te hard om iets belangrijks te zeggen en slim over te komen. In de herziene editie heeft King op bijna elke pagina wel woorden veranderd of weggelaten en drie scenes toegevoegd (ongeveer 35 pagina’s) en linken die doodliepen in de boeken erna, verwijderd. Hij wilde het allemaal wat soepeler laten verlopen, en elimineerde wat hij zelf omschrijft als “duizenden onnodige omschrijvingen en ander leeg geklets”.

De originele versie van The Gunslinger was het moeilijkste boek voor de lezers zegt King. Hij vertelde dat als ze zich hier doorheen worstelden de stem van het verhaal terug zouden vinden in The Drawing of the Three (Het Teken van Drie), dat in 1987 (US) het licht zag.

King geeft nog niets weg over hoe de serie zal gaan aflopen. Sinds het vierde boek (1997 US) Wizard and Glass (Tovenaarsglas) was gepubliceerd, kreeg King honderden smeekbeden van lezers, inclusief iemand die in Amerika in de dodencel zat, om iets los te laten over het vervolg. De gevangene zweerde zelfs het geheim mee te nemen in zijn graf, iets waar zelfs Stephen King kippevel van kreeg.

Sinds King de leeftijd van 55 bereikt heeft spreekt hij over stoppen met schrijven. Hij zegt nooit te zullen stoppen met schrijven, maar hij geeft aan dat hij de publiciteit niet meer nodig heeft om zijn familie te hoeven onderhouden.
“The final act of writing is to show it to someone, to find an audience”, maar hij geeft ook aan dat zijn belangrijkste werk is gedaan.
Na meer dan 40 boeken en 200 korte verhalen, gruwelt King er soms van om interviews te geven, of om op publiciteitstour te gaan. Alhoewel hij er wel op gebrand is om de Donkere Toren serie te gaan promoten. Het heeft nooit zoveel lezers getrokken als zijn andere populaire boeken.

De serie (op dit moment in 2003) bestaat uit een aantal boeken:
De scherpschutter
Het teken van Drie
Het verloren Rijk
Tovenaarsglas
Er staat een DT verhaal in Alles is Eventueel
Wolven van Calla
Song of Susanna
De Donkere Toren

Verwacht in Nederland:

Juli 2003 boek: Stephen King’s The Dark Tower: A Concordance, Volume I; een boek van Robin Furth met alle karakters, plaatsen, plattegronden, enzovoort van de Dark Tower serie

Juli 2003 boek: DT Deel 2: Herdruk in juli 2003

Augustus 2003 boek: DT Deel 3: Herdruk in augustus 2003

September 2003 boek: DT Deel 4: Herdruk in september 2003

Follow by Email
YouTube