kinginrevalidatie Een vrije Nederlandse vertaling van het interview dat Stephen King gaf op 24 maart 2002 voor Time Magazine.

Stephen King gaf zijn fans de schrik van hun leven in januari toen hij de Los Angeles Times vertelde dat hij ging stoppen. In 1999 had hij zelf de schrik van zijn leven toen hij aangereden werd door een minivan en bijna doodging. Deze maand publiceert de meester van de horror een collectie korte verhalen (in US) in Alles is Eventueel: 14 donkere verhalen. (note: bij ons pas in de herfst) Is dit echt het laatste hoofdstuk? Andrea Sachs zoekt dit uit:

Andrea Sachs stelde Stephen King 10 vragen.

Hoe voel je je?
Ik kan alle handelingen doen die ik altijd al deed, alleen doe ik ze langzamer.

Waarom gebeuren er zulke erge dingen in je nieuwe boek?
Ik denk dat alle verhalen waarin wat ergs gebeurd je eigen leven beter laten lijken als je ze vergelijkt. Ze geven ons een schaal, als je het zo wilt bekijken, om onze eigen problemen aan te meten.

Ga je echt met pensioen?
Het zou interessant zijn om te zien wat je hierover zou zeggen, want er is een verschrikkelijk misverstand onder de pers en de mensen over wat dat betekent. Ik kan me niet voorstellen te stoppen met schrijven. Ik kan me wel voorstellen te stoppen met publiceren.

Je bedoeld: wel schrijven maar niet publiceren?
Als ik iets schrijf waarvan ik denk dat het de moeite waard is om te publiceren zou ik het gewoon publiceren. Maar in termen van publiceren op een jaarlijkse basis, zoals ik tot nu toe heb gedaan, zijn die dagen wel voorbij denk ik.

Nou, je lijkt anders verschrikkelijk productief op dit moment.
Een jaar vanaf nu zullen de mensen zeggen dat het idee van deze jongen om te stoppen een lachertje is. Ik moet nog drie verhalen schrijven voor de Donkere Toren serie, een verhaal dat ik al vanaf 1982 aan het schrijven ben. Er komt een boek uit deze herfst, Geheimen van de Buick (in US-Note:bij ons in april), en voor zover ik weet zou dit het laatste Stephen King boek kunnen zijn, in termen van een echt boek, een verhaal.

Maar sommige schrijvers hebben toch goede latere periodes?
Ik vind het prettig te denken dat ik beter geworden ben…dat de schrijver met wie je nu praat een betere vakman is dan degene die Carrie schreef toen hij 22 of 23 jaar oud was. Maar ik ontdek in mijn eigen werk nog geen goede latere periode (lacht).

Hoe ben je al die tijd zo productief gebleven?
Het antwoord daarop is: blijf gezond en getrouwd. Behalve dan dat ik door een vent die in zijn auto over de heuvel kwam ben aangereden, ben ik in staat geweest om beide te blijven.

En hoeveel geld heb je verdiend in je carrière?
Ik zou het niet weten.

Hebben we het dan over honderden miljoenen (dollars)?
Nee. Maar ik denk dat we wel praten over 100 of 120 miljoen dollar. Ik zou het niet echt kunnen zeggen. Veel.

Zullen je fans niet verpletterd zijn als je echt gaat stoppen?
Dat zou kunnen, maar ik denk ook dat alle andere mensen in het publiceerwereldje en in het schrijverswereldje een zucht van verlichting zullen slagen en zeggen: “Eindelijk, hij houdt zijn kop!”

Follow by Email
YouTube