Een vrije Nederlandse vertaling van het interview dat Peter Straub gaf voor scifi.com.

Er is veel gesproken over de Talisman en dan vooral om er een miniserie van te maken de laatste jaren. Enige vooruitgang?

Ik heb interessant nieuws hierover. De Talisman is gekocht door Universal voor Steven Spielberg omdat Universal dacht dat Spielberg hen dit had opgedragen. In 1984 verloor Spielberg hier de interesse voor. Het was niet langer het soort film dat hij wilde maken. Het idee verdween. Later kwam het idee bovendrijven om er een miniserie van te maken. Spielberg stond dat wel aan. Hij had ook al de mensen in zijn hoofd die zouden moeten regisseren. Na een aantal revisies stierf ook dat idee. Vijf of zes jaar later werden Kathleen Kennedy en Spielberg wederom partners en ze besloten nogmaals om er een miniserie voor de ABC van te maken. Ze hadden Mick Garris die een filmscript had geschreven, en het leek allemaal te gaan werken maar ook dit idee bloedde dood.

Een vriend van mij is een hele, hele goede schrijver. Zijn naam zal ik niet noemen, maar hij vertelde me dat hij gebeld was door zijn agent die hem had gevraagd of hij geïnteresseerd was in het schrijven van een filmscript voor een film voor de Talisman. Mijn vriend vroeg direct wie het zou gaan regisseren en het antwoord daarop was Spielberg. Mijn vriend heeft aangegeven er zeker een poging aan te willen wagen. En wie weet gaat het gebeuren. Ik zou heel, heel blij zijn om die twee te zien samenwerken.

De Talisman is nogmaals heruitgegeven kort voor Het Zwarte Huis. Beide boeken stonden in US tegelijkertijd in de best-seller lijst. Was je verrast dat er nog steeds veel interesse is voor de Talisman?

Het was juist heel prettig dit te zien. Random House (uitgever in US) heeft juist veel meer nieuwe boeken van de Talisman verkocht dan ze verwachtten. Het was juist hartverwarmend en dankbaar dat het boek weer een heel nieuw publiek kreeg. Ik denk niet dat dat vaak gebeurd. Ik had gemengde gevoelens over de Talisman voor een lange tijd. Maar toen ik het weer had gelezen als voorbereiding om samen te gaan werken met Stephen King voor het Zwarte Huis was ik verrast van mezelf hoe leuk ik de Talisman toch eigenlijk vond.

Maakten internet en de elektronische media het gemakkelijker voor het Zwarte Huis?

Ja, zeer zeker. Maar begin jaren tachtig hadden we een van de eerst modems. Grote machines met telefoons bovenop. Je moest het nummer draaien en we hadden toen geen harde schijven. De floppy’s leken wel ’78 platen. Dit was nog in de tijd voor windows, dus je moest alles in een Doscode overzetten. Je computer maakte misselijk makende geluiden en het duurde wel een half uur om honderd pagina’s te versturen. Als ik de pagina’s van Steve (Stephen King) binnen kreeg moest ik ze op een leeg floppy zetten en een voor een kon ik dan de regels naar beneden klikken op mijn monitor. En dan waren er nog verschillen in de codes die we gebruikten. Steve had Wang en ik IBM en die hadden verschillende (ascii) codes voor vet of schuine letters, dat soort dingen. We moesten uitvogelen welke symbolen we konden gebruiken om dit aan te geven en dan de machine weer vertellen waar dit voor stond: italic enzovoorts. Nadat het hele ding was geschreven moest ik het hele document weer met zoeken en vervangen bewerken en symbolen neer zetten en Steve moest dat ook weer doen. Nee dan is het tegenwoordig wel een stuk makkelijker. Het duurde een paar seconden om honderd pagina’s via internet te versturen… veel gemakkelijker.

Follow by Email
YouTube