Hier is mijn verslag naar aanleiding van de Stephen King webcast. Dit zijn niet meer dan wat aantekeningen… sommigen zijn zelfs slechts halve quoten. Er waren een paar erg goede discussievragen. Ik vond vooral zijn uitleg over de omslag van Aardedonker, zonder sterren en zijn antwoord op de vraag welk verhaal verfilm zou moeten worden, erg interessant. En wat blijkt… hij heeft het script voor Een goed huwelijk al geschreven. Maar goed, hier is mijn verslag…
Over 1922, “Ik denk dat het lezen van dit verhaal een hete ervaring zal zijn.”

Over Grote Trucker, neemt hij de achteraf weggetjes? “Nee! Dat doet mijn vrouw.” (Refereert aan Mevrouw Todd gaat binnendoor.) “Het is mijn vrouw die altijd op zoek is naar een manier om een paar minuten sneller van A naar B te komen.” (Hij zei dat het haar meestal veel meer tijd kost in plaats van minder)

De Verlenging: Waarom voelde Streeter zich niet schuldig? “Volgens mij zit er in ons een diep gewortelde jaloezie die we nooit echt zullen laten blijken in het dagelijks leven. We hebben vrienden, waar we altijd onbewust jaloers op zijn.” “Ik begon me af te vragen hoe het zou zijn als de Duivel eigenlijk een soort van eerlijke handelaar zou zijn.”

Welk verhaal is uw meest favoriete? “Het zijn allemaal mijn kinderen. Allemaal hebben ze zaken die ik goed vindt. Het is alsof iemand aan je vraagt van welk van je kinderen je het meeste houdt?”

Hoe ben je aan de titel voor het boek gekomen? “We hadden het boek. We hadden vier verhalen. Tenminste twee andere boeken zoals dit bevatten ook lange verhalen, Different Seasons en Four Past Midnight. Het zijn eigenlijk “weesverhalen”. Voor wat betreft de verhalen in Aardedonker, zonder sterren, er is geen tijdschrift dat verhalen van deze lengte wil publiceren. 75.000 woorden is het maximum. Maar deze verhalen zijn te kort om een novelle te zijn. De vier verhalen moesten onder één titel samen gebracht worden. Ze vroegen mij om er één te bedenken.” . . . “Ik wilde een soort thema hebben dat goed zou samengaan met de beweegredenen die je kunt hebben om iets te lezen nadat het donker is geworden.”

In 1922 is er een grote rol weggelegd voor ratten. Waarom ratten? “Omdat ratten akelig zijn. Ratten maken je bang. Ik schrijf over zaken waar ik de meeste angst voor heb. Als mensen mij vragen waar ik het meest bang voor ben, dan verwachten ze een antwoord als de dood of dat er geen leven na de dood is (of dat er juist wel leven na de dood is). Waar ik bang voor ben is waar de meeste mensen bang voor zijn. Wakker worden en ontdekken dat je bed vol ligt met spinnen.”

Hoe is het mogelijk dat u zo goed vrouwelijke karakters kunt neerzetten? “Ik ben opgevoed door mijn moeder. Ik trouwde een vrouw die vijf zussen heeft. Ze hebben allemaal een sterk karakter. Ik heb een assistente die mijn leven op kantoor regelt. Echt, ik denk dat voor een schrijver de kunst van de verbeelding met een aantal zaken te maken heeft. Een van de belangrijkste is het vermogen om de jurk aan te trekken als je een man bent of de broek aan te trekken als je een vrouw bent. In mijn eerste jaar in de universiteit las ik een stuk genaamd Liefde en Dood in de Amerikaanse roman. Er werd geschreven dat Amerikaanse schrijvers vrouwen niet begrijpen. Schrijvers van Hemingway tot Falkner gaan niet erg goed om met vrouwen. Vrouwen zijn of nullen of vernietigers. Ik dacht bij mezelf, als ik ooit met schrijven mijn brood kan verdienen, zal ik beter met vrouwen karakters omgaan. Ik heb personages die behoorlijk slecht zijn als vrouw (Annie Wilkes). Over het algemeen probeer ik vrouwen eerlijk te behandelen, met zoveel mogelijk inhoud als mogelijk is.”

Heeft de foto op de voorkant van het boek een special betekenis? “We hadden een omslag nodig. Mij werd gevraagd of ik hiervoor ideeën had? Veel van de verhalen zijn echt `donker`. Tenminste 2 verhalen gaan over vrouwen in verschrikkelijke omstandigheden. Het beeld dat in me op kwam was van een vrouw met haar hoofd naar beneden, terwijl ze haar hoofd vast hield. Wat ik zag is niet precies zoals de omslag geworden is. Het lijkt op geen enkele van de vorige omslagen.” King zegt dat de pose die hij in wilde volgens de artistiek directeur leek op een migraine!

Wie zijn de favoriete acteurs uit uw jeugd? “Ik denk dat de goede verhalen altijd herinnerd blijven.” (De rest van het antwoord heb ik helaas compleet gemist. . .)

Heeft u nog andere creatieve uitlaatkleppen behalve schrijven? “Ik speel gitaar. Ik heb een paar snelle auto´s. Harley Davidson. Ik vind dat leuk. Een paar jaar terug heb ik een ongeluk gehad. Ik was gewoon aan het wandelen. Als dat ongeluk met de motor was gebeurd, was het okay geweest! Een paar jaar geleden ben ik met de motor dwars door Australië gereden.”

Was het altijd de bedoeling om uw boeken onderling te verbinden? “Zoals ik er naar kijk, in de meeste boeken, leven de meeste van mijn karakters in een bepaald universum. Ik heb dit uitgewerkt in De Donkere Toren waar ze allemaal verbonden zijn. Ik houd van het idee dat karakters terug komen. Ik houd van het idee date r daar ergens een wereld is waar Danny Torrance en Charlie McGee met elkaar zouden kunnen trouwen. Ze zouden echt geweldige kinderen krijgen. Ik houd ervan om terug te gaan en deze mensen nog een keer te bezoeken. Ik neem aan dat ze onderling verbonden zijn!”

Welk verhaal was het leukste om te schrijven? “Dan moet ik kiezen voor Christine! De auto die geen chauffeur nodig heeft om te rijden. Het was een grote grap toen ik het idee kreeg. Ik had een oude auto. Ik dacht, zou het niet cool zijn als de kilometerteller terug zou tellen. En dat als dat gebeurde de auto zichzelf zou repareren. Maar weet dat ik van de meeste verhalen hou. Meestal heb ik erg veel plezier. Het is verbazingwekkend dat ik betaald word om boeken te schrijven, want ik ga altijd echt uit m´n dak.”

Welk verhaal zou u verfilmd willen zien? “Ik heb een Tv-script geschreven voor Goed Huwelijk.”

Wat vindt u nog steeds spannend als u een boek leest? Analyseert u ze zoals op school? “Meestal geniet ik gewoon van het verhaal. Gisteravond zag ik iets op TV van de man die the Hero’s Journey heeft geschreven, hij zei dat als je er echt voor gaat zitten en het verhaal is goed dan kom je in een staat van vervoering. Ik denk dat daar een kern van waarheid in zit.”

Hebt u het gevoel dat het schrijven van korte verhalen een verdwijnende kunstsoort is? “Tot op zekere hoogte. Ze zijn moeilijker te verkopen. Veel schrijvers zien een roman als De Heilige Graal. Ik hoor van lezers dat korte fictie moeilijk te begrijpen kan zijn. Als je je al in een verhaal stort dan wil je dat dat ook een tijd duurt.”

Is het waar dat u acht uur per dag schrijft? “Ik zou mezelf neerschieten! Ik schrijf zo´n drie uur per dag.”

Hoe heeft rock muziek invloed gehad op uw schrijven? “Ik luister veel naar metal, thrash. Ik hoor alles graag! Disco vind ik ook okay. Ik kan nu de geluiden horen van mensen die zich voor het hoofd schieten als ik dat zeg.” King zegt dat hij van de beat houdt waarop rock muziek gebaseerd is.

Vertaling door Peter R. van Veen (19-12-2010)

Follow by Email
YouTube