Vrije vertaling over het werk van Robin Furth voor Stephen King. Ze publiceert een gepubliceerde gids tot Midden Aarde.   
By Jessica Brophy / 2007.

robin-furthRobin Furth is een verrassing. Twee en half jaar lang heeft ze nauw samen gewerkt met de “Meester van de Horror” Stephen King en heeft zich zelf verdiept in Midden Aarde, de plaats waar King’s fantasie serie De Donkere Toren zich afspeelt.
Na zoveel maanden worstelen door de karakters, plaatsen en taalgebruik van een complexe Donkere Fantasie wereld, zou je verwachten een vrouw te zien met kleine oogjes, witte huid en misschien zelfs ook een bochel. Maar RF is niets van dat alles. Ook straalt er geen aura van mystiek of een stroompje donkers door haar.

Ze is blond, heeft een kleurtje en glimlacht gemakkelijk als ze praat over haar nieuwe boek: “Stephen King’s The Dark Tower: A Concordance,” Het is het eerste deel van wat een gids door de Donkere Toren serie moet worden, voor de delen 1 tot en met 4. “Ik droom van de karakters” zei zij. “Roland heeft me echt achtervolgt.”

Roland Deschain, de laatste scherpschutter uit midden aarde, is de hoofdrolspeler van de serie. Hij heeft zijn queeste door alle boeken heen, om de Donkere Toren te vinden.
Furth is heel eigen met de nuances van elk karakter en plaats in het verhaal. “Je gaat leven in deze magische wereld als je er zo lang, van zo dichtbij mee te maken hebt gehad.” zegt ze.

Het boek is een bijproduct van de samenwerking met King. In zijn voorwoord in het boek geeft hij aan dat hij,  toen hij aan deel 7 begon, niet genoeg zou hebben aan het herlezen en Post-its schrijven. Het verhaal was een te grootse fantasierijke wereld geworden, en hij had een inventaris nodig.
Hij wende zich tot een van zijn professors van de Universiteit van Main, Burton Hatlen, die Furth weer kende door haar werk in de literatuur.
“Burt vertelde me dat Steve een tijdelijke assistent nodig had,” zegt Furth. “Ik zei, natuurlijk, en het begon als een kleine opzet. Maar het groeide uit tot een werk over de Donkere Toren boeken.
Furth eerste opzet begon als een opeenstapeling van karakters en plaatsen om King’s schrijfproces te helpen. Heel vaak beantwoordde ze vragen als ” Wat zit er in Jake Chambers rugzak?”
Dat antwoord had ze in een van de eerste boeken uit de serie gevonden.

skdtconcordanceZe was uren bezig om kaarten te tekenen van de fantasie wereld, wiens geografie veranderd tijdens het verhaal, om zeker te maken dat King niet opnieuw in dezelfde voetstappen zou treden. Al deze mappen, plaatsnamen, geschiedenis, karakters en speciale termen en gezegden zijn nu verzameld in een verrassend leesbare gids.  King omschreef het als Onmisbaar! En met het boek zul je de complexiteit in de Donkere Toren Serie veel beter begrijpen en waarderen.

RF is opgegroeid in Pennsylvania, bij een wetenschappelijke familie, zoals ze zelf zegt. Ze volgde lessen aan de University of Pennsylvania in Philadelphia, en toen aan de Universiteit van York in England, waar ze haar graad haalde, en haar man ontmoette die drie jaar later met haar meekwam naar Maine.

Haar vader is een microbioloog en haar grootvader was een patholoog die naar Surry verhuisde in de veertiger jaren. In het huis van haar grootouders, tevens een zomerhuis voor de grote familie, gingen RF en haar man wonen toen ze uit Engeland over kwamen. Nu wonen ze in een caravan op het landgoed.
Gedurende die tijd kreeg Furth haar onderwijzersdiploma, en gaf ze drie jaar les op een lagere school en een college. Toen ze terug ging naar Maine om haar doctoraal te halen, liep die weg onverwacht langs King, Roland, Midden Aarde een gepubliceerd boek.

“Steve is een fantastische baas,” zegt ze. “Echt een liefdevol en genereus.” Meer dan een jaar was ze al  bezig, toen haar man een baan vond in Engeland die hij heel graag wilde hebben. En Furth hield juist van haar werk met Stephen King. Dus schreef ze hem over het dilemma, en hij zei haar dat ze het vanuit Engeland ook konden voltooien. Ze waren net penvrienden, en soms ontmoeten ze elkaar. Ze vond het verbazingwekkend dat King dat goed vond, zo ver in het project, maar het was een manier waarop hij liet zien dat hij waardeerde wat ik deed.

Furth is nu bezig met de tweede Concordance, die gelijk met King’s laatste deel uit de Donkere Toren serie zal worden uitgegeven. En ook schreef ze een eigen verhaal, een fantasy novelle waarvan ze hoopt ook deze te mogen publiceren.  “Het werk dat ik heb gedaan in Midden Aarde heeft mijn eigen werk beïnvloed” geeft ze aan. Het samenwerken met King heeft haar ook creatief scherper gemaakt. “Het is goed te weten dat mijn fantasie iets te bieden heeft.”

Na meer dan twee jaar in King’s wereld geleefd te hebben heeft Furth een bijna symbiotische relatie opgebouwd met Midden Aarde. “Het zal vreemd zijn deze te moeten verlaten.” zegt ze afsluitend.

Follow by Email
YouTube