Achter elke man staat een sterke vrouw

Meer over de vrouw van Stephen King

tabithaking

1949 Tabitha King Spruce werd in Old Town (Maine) geboren. Als dochter van een winkeleigenaar wordt ze katholiek opgevoed. Ze heeft drie zussen, Margret, Stephanie en Marcella. Haar eerste vriend op het college heette David Lyons. Ze behaalde als enige een prijs voor haar gedichten.
1969 Tabitha Spruce leerde Stephen King (in hun laatste college jaar) in juni, tijdens een picknick kennen. Ze werkten samen in de Fogler Campus bibliotheek. Medio herfst werkten ze samen bij een gedichtenworkshop, ze werden steeds vaker samen gezien en leerden elkaar waarderen. Ze zaten bij docent Jim Bishop. In deze periode maakte Tabitha haar gedicht: (“A Gradual Canticle for Augustine”) hier beneden beschreven
1970 Stephen en Tabitha trouwden toen ze 24 waren, op 29 december (het burgerlijke huwelijk).
1971 Tabitha Jane Spruce en Stephen King trouwden op 2 januari in een katholieke kerk in Old Town noordelijk van Orono. De aansluitende receptie vond in een Methodistenkerk plaats. In mei studeerde Tabitha af van de Universiteit (geschiedenis). Daarna vindt ze geen passende baan en werkt ze in de 2e ploegendienst bij Dankin` Donut in Bangor. In hetzelfde jaar wordt haar dochter Naomi Rachel geboren. Omdat Tabitha en Stephen King niet genoeg geld verdienden, moesten ze in een trailer (Caravan) wonen. Stephen King schrijft in deze tijd zijn verhalen op haar Olivetti Reisschrijfmachine.
1972 Op 3 juni wordt haar 2e kind Joseph Hillstrom geboren. Tabitha King moedigt haar man aan om verder te blijven schrijven. Hoewel hij nog geen boek verkocht heeft en deze tijd zeer moeilijk voor hen was, omdat er weinig geld voorhanden was. Alleen door haar hardnekkigheid is hij door blijven schrijven. Tabitha King redde ook het boek “Carrie” uit de vuilnisbak. Stephen King vond het zo slecht, dat hij het weggooide.
1973 Nadat Stephen King in maart/april zijn eerste boek “Carrie” verkocht en hij een voorschot daarvoor kreeg, verhuisden ze eindelijk naar een huurwoning. In deze tijd, probeerde Tabitha King haar werk aan een vrouwenblad te verkopen, maar die werden helaas afgewezen.
1977 In april wordt haar 3e kind Owen Philip geboren. Tabitha King ging met haar man voor 1 jaar naar Engeland, maar ze keerden al na 3 maanden terug.
1981 Tabitha Kings eerste boek “Small World” (Het Poppenhuis) verschijnt. Ze schreef in totaal zeven boeken (hieronder afgebeeld), waarvan er zes in het Duits vertaald zijn
1989 In de winter schonk ze met haar man aan de Milton Academy Massachusetts een “aanzienlijke som geld”, voor het Kunst- en Muziekcentrum (totale kosten 6 Miljoen). Aan Old Town, Tabitha Kings geboortestad, gaven ze geld voor de nieuwe aanbouw van de bibliotheek. Deze kreeg de naam “Tabitha-Spruce-King-vleugel”.
1991 Tabitha King wordt door een fan van haar man in hun huis bedreigt, maar ze kon vluchten en de politie inlichten. Daarna lieten ze de veiligheidsmaatregelen in hun huis verbeteren. Sinds haar huwelijk met Stephen King, zijn ze ontelbare keren verhuisd, maar kwamen toch steeds weer terug in de staat Maine. Enkele van zijn boeken spelen zich er af. Stephen King noemt zijn vrouw liefdevol “Tabby”. Ook richten ze de The Stephen en Tabitha King organisatie op om de mensen in Bangor die niet zoveel geld hebben, zichzelf te laten voorlichten en verder te leren en studeren. Dit richt zich vooral op de staat Maine. Kijk voor meer info: http://www.stkfoundation.org/Home/
2007 In augustus 2007 kwam ‘Kaarsen branden’ in het Nederlands uit bij Luitingh. De oorspronkelijke titel is Candles Burning. Tabitha schreef dit samen met Michael Mc Dowell, een populaire Amerikaanse schrijver die in 1999 overleed, en die een huisvriend was van de Kings. De samenwerking is een mix geworden van magisch realisme en southern gothic. Een hypnotiserend verhaal, langzaam en gevaarlijk als een slang in zwart water (Publishers Weekly). McDowell schreef verhalen waar Beettlejuice en The Nightmare Before Christmas op zijn gebaseerd. Dit verhaal was nog niet af, en Tabitha maakte het af met een prachtige toonzetting. Grappig, afschuwelijk, intrigerend en niet weg te leggen (aldus Booklist).
Eind jaren vijftig: Calley, de dochter van een Southern Belle uit een oude familie en een rijke vader van simpele komaf, is 7 jaar oud en kan de doden horen. Haar vader wordt bruut vermoord bij een mislukte ontvoering. Calley’s bijzondere gave redt haar als ook zij doelwit lijkt te worden. Terwijl Calley opgroeit, verborgen voor het gevaar, komt ze langzaam maar zeker achter de waarheid en de rol die haar moeders vreemde, meedogenloze familie heeft gespeeld bij de dood van haar geliefde vader. ISBN: 9789024561216, augustus 2007, paperback: 384 blz. Alleen nog tweedehands verkrijgbaar
 A Gradual Canticle for Augustine
The thinnest bear is awakened in winter
by the sleep-laughter of locusts,
by the dream-blustering of bees,
by the honeyed scent of desert sands,
that the wind carries in her womb
into the distant hills, into the houses of Cedar.The bear has heard a sure promise.
Certain words are edible; they nourish
more than snow heaped upon silver plates
or ice overflowing golden bowls. Chips of ice
from the mouth of a lover are not always better,
Nor a desert dreaming always a mirage.

The rising bear sings a gradual canticle
woven of sand that conquers cities
by a slow cycle. His praise seduces
a passing wind, traveling to the sea
wherein a fish, caught in a careful net,
hears a bear`s song in the cool-scented snow

smallworld shadows4 caretakers wolvesatthedoor thetrap pearl oneonone
1981 1981 1983 1985 1985 1988 1993
midlifeconfidential bookofreuben survivor bestofthebest candlesburning tk_kaarsenbranden
1994 1994 1997 1997 2006 2007

 

 

Follow by Email
YouTube