De Stephen King Fanclub presenteert:

Nostalgisch Nieuws
Stephen King Krant uit 1986

skkrantorg

Lang geleden wist de fanclub een oude, maar bijzondere Stephen King Krant in handen te krijgen.
Het gaat hierbij om de 13e jaargang, nr. 13 van 13 oktober 1986. Het speelt zich af in de tijd dat het boek “Het” van Stephen King net een doorbraak maakte in Nederland. En er staan zulke leuke (ietwat oubollige) stukjes in dat we je deze informatie niet wilden onthouden. We hebben enkele stukjes uitgezocht en deze letterlijk zo overgenomen uit deze krant. En let dus op: de krant komt uit 1986 en het nieuws is dus bijna antiek te noemen!

Beurzen VS gesloten

Rotterdam – Vanwege het verschijnen van Stephen King’s nieuwe huiverbestseller HET, waarvan de presentatie zich gisteren bij het gerestaureerde Vrijheidsbeeld (Lady Liberty) in New York afspeelde, waren alle effecten- en goederenbeurzen in Amerika gisteren gesloten. Daarom vandaag geen Wall Street en ook geen Avondkoersen.

Oproep ANWB

Frankrijk: Omgeving Omrande/Bretagne: J van Wijk uit Nieuwegein, met grijze Auto bianchi innocente, TG-13-KK. De heer van Wijk heeft zonder medeweten van zijn achtergebleven huisgenoot De Beproeving van Stephen King meegenomen. De huisgenoot verzoekt dhr. van Wijk dringend het boek terug te zenden, daar de gedupeerde pas tot de helft in deze roman was gevorderd. Mocht dit niet mogelijk zijn dan wordt de gezochte persoon dringend verzocht contact op te nemen met de ANWB- alarmcentrale te Den Haag, dag & nacht telefonisch bereikbaar.

Het WEER

Dichte mist
Wisselend bewolkt en in de namiddag zon. Middag- temperatuur ongeveer 23 graden, in de avond tot om en nabij het vriespunt. Zwakke wind uit de noord tot noordwest. In de ochtenduren: dichte mist. Vooruitzichten tot en met vrijdag: Overmorgen nog zon. Daarna droog en overwegend kil. Middagtemperatuur oplopend tot en met 18 tot 20 graden. Aanhoudend mist.

Operatie Thatcher geslaagd

LONDEN (Reuter) – De Britse premier Margaret Thatcher is gisterenochtend met succes geopereerd aan haar rechterhand.
De operatie, die een uur duurde, werd onder volledige narcose uitgevoerd. De ingreep was noodzakelijk omdat de 60-jarige premier aan de zogeheten contractie van Dupuytren lijdt; een aandoening die ertoe leidt dat de pink naar binnen groeit. Als hieraan niets wordt gedaan, kan dit dit gevolg hebben dat men op den duur de gehele hand niet meer kan gebruiken. De contractie openbaarde zich omdat de premier de afgelopen week veel werk van Stephen King las. De romans van deze auteur zijn behoorlijk omvangrijk en hebben derhalve een aanzienlijk gewicht. De eerste vraag die Thatcher stelde toen zij uit narcose bijkwam, had betrekking op de nieuwe titel van King. Ze vroeg de aanwezigen waarom Reagan en Gorbatsjov wél en zij nièt reeds een exemplaar van King’s nieuwste “Het”, hadden ontvangen. Gistermiddag hervatte de Britse premier reeds gedeeltelijk haar werkzaamheden. Ze zal naar verwachting tot het einde van de week in het ziekenhuis moeten blijven.

KING IN BEELD

Ruim tien jaar geleden vestigde Stephen King zijn naam als schrijver in Amerika met de publikatie van de roman CARRIE. Internationaal brak hij echter pas goed door toen zijn boek THE SHINING (1977) door Stanley Kubrick werd verfilmd met in de hoofdrol Jack Nicholson. De scene met de blij is al legendarisch in de filmwereld en vele malen gekopieerd. De achtervolging van Peter Faber met een bijl op zoek naar zijn kinderen in Schatjes! is daar een goed voorbeeld van.

Sinds die tijd is King niet achter de schrijfmachine weg te slaan en de harde kern van horror adepten, zorgt er voor dat elke nieuwe uitgave direct wordt aangeschaft. Maar dat zijn naam nu ook bij een veel grotere groep leeft, bewijzen de successen van bijvoorbeeld, de verfilming van DEAD ZONE en FIRESTARTER die beide in de videoverhuur top-5 hebben gestaan.

Dat was reden voor uitgeverij Luitingh om oktober 1986 niet tot wijnmaand, maar tot KINGMAAND te benoemen. Begin vorige maand heeft in het Rotterdamse Lumiere-theater het Horror en Science Fiction festival plaatsgehad, waar twee verfilmingen van Stephen King’s boeken draaiden. Het waren de premieres van SILVER BULLET en CAT’s EYE, die beiden deze maand in diverse bioscopen in het land te zien zijn.

firestarterdrewb

Mick Boskamp schreef onlangs in Playboy: “De Amerikaan Stephen King is de enige horror-auteur die mensen van vlees en bloed schept, waardoor het eindresultaat des te angstaanjagender wordt. Nu wil het geval dat King de meest verfilmde schrijver van het moment is, wiens naam op de affiches stevast boven die van de regisseur en de hoofdrolspelers prijkt.”

Later dit jaar zal er nog een Stephen King filmfestival worden georganiseerd. Ook de videodistributeurs laten zich niet onbetuigd. In de maand oktober worden de reeds uitgebrachte videofilms weer onder de aandacht van de huurders gebracht via speciaal etalagemateriaal. In de muziekkrant OOR wordt ook uitgebreid aandacht aan de schrijver besteed, wat reeds eerder in diverse dag- en weekbladen is gebeurd.

Film en boek
De invloed van het beeld op het geschrevene, en andersom is heel groot. Een succesvolle film of televisieserie, uitgegeven in boekvorm loopt doorgaans als een trein. Een voorbeeld uit het buitenland: E.M.Forster schreef in 1924 A PASSAGE TO INDIA. Het boek kreeg jaren later een Nederlandse vertaling, waarvan de rechten bij het uitbrengen van David Leans verfilming van het boek, verlopen waren. Een nieuwe aangepaste vertaling werd gemaakt, en het boek verkocht geweldig. We kunnen drie verschillende boekuitgaven onderscheiden:

  • boeken n.a.v een film, nieuwe uitgaven dus (zoals SCHATJES!, ONCE UPON A TIME IN AMERICA);
  • boeken die verschijnen n.a.v. een televisieserie (zoals BRIDESHEAD REVISITED);
  • een speelfilm waarvan het scenario gebaseerd is op het boek (zoals DE AANSLAG);

Natuurlijk zijn er allerlei afwijkende vormen mogelijk, maar zo gaat het doorgaans. We kunnen constateren dat eigenlijk alleen die boeken die al eerder uitgegeven waren, maar nog geen grote bekendheid hadden en die dit door, of via uitzendingen op de televisie, of via bioscoop of videofilm wel krijgen, succesvol zijn. De mens is zijn toenemende vrije tijd op een groot aantal manieren gaan invullen. Daar hoort naast het lezen ook het kijken naar films bij. Het is echter wel zo, dat een film of serie op tv een stimulans kan betekenen voor het aanschaffen van een boek. Het is een sterk promotiemiddel. Niet voor niets vinden uitgeverijen het prachtig als Boudewijn Buch een van hun boeken behandeld in zijn tv-programma, of als Sonja Barend een gesprek heeft met de schrijver van een net verschenen boek.

Opvallend is echter dat het succes van King’s films op video de resultaten van de bioscoopversies gaat overtreffen. Wordt het dan toch een trend om thuis in de huiskamer gezellig te griezelen, onder het genot van een glas bloedrode wijn, en bijpassende krakende zakjes patato-chips? De verhalen van Stephen King zijn trouwens uitermate geschikt voor verfilming. Daar houdt King waarschijnlijk bij het schrijven al rekening mee. Voor verschillende films schreef King boevendien zelf het scenario. King heeft inmiddels een 16-tal boeken afgeleverd, waarvan het merendeel is verfilmd. Het zijn angstaanjagende, spannende (beeld)verhalen geworden die lezer en kijker boeien. Opvallend aan enkele van deze films is het feit dat ze meer dan een van verhaal bevatten. CAT’S EYE bijvoorbeeld bestaat uit drie vrijwel op zich staande verhalen. De rode draad in deze verhalen is de kat, door wier ogen de kijker de avonturen meemaakt. Ook CREEPSHOW bevat meerdere verhalen. Een spookachtige gastheer slaat de bladen van een weggegooid stripboek om verbindt zodoende de korte griezelverhalen.

De films voegen nog een demensie toe aan King’s verhalen. De sfeer, de kleurschakeringen, de acteurs en de muziek houden de kijker aan het beeld gekluisterd. Als straks THE TALISMAN, geschreven door Stephen King en Peter Straub, door Steven Spielberg op de markt wordt gebracht zal dat de 16e Kingfilm zijn. Voor die tijd zullen nog THE STAND en PETSEMATARY beide te regisseren door George A. Romero, op het bioscoopdoek verschijnen. En dat nog maar tien jaar nadat de eerste door King geschreven film uit kwam.

In 1976 verscheen de film CARRIE, geregisseerd door BRIAN DE PALMA. Drie jaar later nam TOBE HOOPER een miniserie op voor de Amerikaanse televisie. Daarvoor werd het Kingverhaal SALEM’S LOT gebruikt. In 1980 verscheen THE SHINING. De film was een doorslaand succes.

Inskfcreepshow 1982 verscheen CREEPSHOW, een film waarvoor Stephen King het scenario schreef, gebaseerd op eigen verhalen. King speelde zelf de hoofdrol in een van de vijf korte verhalen, waaruit deze film is opgebouwd. De regisseur van deze film was George A. Romero, die momenteel weer werkt aan twee nieuwe King-films. Daarna volgden de King-films elkaar in snel tempo op. Dat was onder andere mogelijk omdat verschillende regisseurs, onafhankelijk van elkaar, aan verschillende boeken van King werkten. Het was (en is) gewoon een must om een boek van Stephen King te verfilmen. In 1983 verschenen CUJO (regie: Lewis Teague), THE DEAD ZONE (regie: David Cronenberg), en CHRISTINE (regie: John Carpenter). In 1984 ging FIRESTARTER (regie: Mark L. Lester) in première en ook CHRILDREN OF THE CORN (regie: Fritz Kiersch). CHILDREN OF THE CORN, in het Nederlands De Satanskinderen, is eigenlijk gebaseerd op een kort verhaal uit de bundel NIGHT SHIFT. Lewis Teague regisseerde ook CAT’S EYE, een film die onlangs in ons land verscheen. King schreef een speciaal scenario voor dit drieluik. Twee van de drie verhalen zijn gebaseerd op elementen uit NIGHT SHIFT.

silverbulletOok dit jaar zal SILVER BULLET verschijnen, onder regie van Daniel Attias. King schreef het scenario, gebaseerd op zijn novelle CYCLE OF THE WEREWOLF. Dit jaar verschenen in Amerika THE WOMAN IN THE ROOM (regie: Aniel Attias) en THE BOOGYMAN (regie: Jeff Schrio), twee korte studenten films gebaseerd op verhalen uit, opnieuw de bundel NIGHT SHIFT. Deze twee films zijn samen op een videocassette uitgebracht. Daarnaast verscheen MAXIMUM OVERDRIVE, het regiedebuut van Stephen King. Hij schreef uiteraard zelf het scenario.

Als u een film van King op het grote witte doek wilt zien, moet u alert de filmrubrieken in de kranten lezen, want films blijven meestal niet maanden achtereen in roulatie. Daarna kunt u altijd in de videotheek terecht om de film, zij het op een wat kleiner beeldscherm, alsnog te zien. Film, televisie, video en boek blijken echter aan de basis vaak dichter bij elkaar te staan, dan men denkt.
Het grote succes voor Stephen King zal ook in Nederland niet uitblijven nu uitgevers, filmproducenten en distributeurs de krachten bundelen. Misschien zal het daarna gaan zoals King de aanloop van zijn succes omschrijft in 4x Stephen King: “Ik voel me wel eens als Mickey Mouse in Fantasia. Ik wist wel hoe ik de bezems op gang moest krijgen, maar daarna kon ik niet meer terug.”

Henk Penseel Marketing manager Cannon Screen Entertainment

Autowijzer:
plymouthfuryChristine in Japanse Jas

Voor de ware liefhebbers van Stephen King zal de nieuwe Mitsubishi een openbaring zijn. Voor de ware autoliefhebber ligt dat anders. Zij zullen er minder over te spreken zijn dat de Plymouth Fury die in King’s Christine als een levend personage optreedt, zal worden toegeruste met de motor van de Colt 1400 GLX.

Het enorme succes van zowel de boek- als de filmversie van Christine in Japan, was voor ontwerpafdeling van Mitsubishi een reden om Plymouth te vragen de auto opnieuw te mogen uitbrengen. Na de gesprekken werd tot een samenwerking besloten.

De nieuwe Plymouth Fury wordt nu een gemeenschappelijk product van Plymouth en Mitsubishi. Door Plymouth werden al een aantal modellen van Mitsubishi in Amerika verkocht. In Japan zal de auto als de Christine Legend op de markt worden gebracht. Tijdens de ontwikkeling werken beide fabrieken samen. Het koetswerk zal in enkele details afwijken van de oorspronkelijke Plymouth Fury, maar het interieur zal voor honderd procent identiek zijn.
In technisch opzicht is er natuurlijk het motorische verschil. Het bijzondere aan de Colt met de 1400-motor is het feit dat deze uitvoering tweemaal vier versnellingen heeft, dus acht. Dat houdt in: een gewone vierversnellingsbak met pook, en daarnaast een extra pookje waarmee nog een tandwielreductie in die 4-bak wordt bewerkstelligd. De eindreductie blijft in alle acht de gevallen 3, 470:1. De 4-bak zal dus op twee manieren ingeschakeld kunnen worden: in de P-stand (Power) of in de E-stand (Economy). Schakelen kan dan op de gebruikelijke vier manieren, maar u kunt elk ogenblik in elke versnelling de extra tandwielreductie inschakelen. Met name voor de fans van King: als extra zal de auto worden uitgerust met een dubbel stel koplampen (halogeen) die gemakkelijker een bereik van 700 meter halen.
De Christine Legend zal volgend jaar ook in ons land op de markt worden gebracht. De prijzen zouden wel eens in de orde van de 50.000 gulden kunnen komen. Het wordt natuurlijk interessant om te zien wat deze Christine Legend hier gaat doen. Een enorme pré is dat de auto mooi scherp zal sturen, standaard met een op de Amerikaanse voorkeur voor erg licht sturen afgestemde bekrachtiging.
Voor de Plymouth/Mitsubishi combine is te hopen dat geen van de Christine Legends eigenmachtig zal optreden.

Boek van King bijna uit de handel

Den Haag (ANP) – Een titel van Stephen King werd bijna uit de handel genomen na klachten over verontrustende nachtmerries.

Volgens de Nederlandse uitgever, Luitingh uit Utrecht, betreft het een oplage van 20.000 exemplaren van de titel Dodenwake, waarvan het grootste gedeelte zich inmiddels bij de consument bevindt. Het boek bevat, bijvoorbeeld deze bijzonder indringende scène:

Hij voelde voorzichtig in de dichte pelskraag rondom de nek van de kat, denkend aan de abnormaal slappe manier waarop de kop van Church de vorige avond op zijn gebroken nek had gedraaid. Hij voelde nu alleen stevige spieren en pezen. Hij hield Church omhoog en bekeek aandachtig de bek van de kat. Wat hij zag, was zo beangstigend dat hij de kat snel in het gras liet vallen. Hij sloeg zijn hand voor zijn dichtgeknepen ogen. De hele wereld draaide nu en zijn hoofd was een en al wankele, misselijk makende duizeling – het gevoel dat hij zicht herinnerde als het bittere eind van dronkenschap, vlak voor hij begon te braken.

King’s Nederlandse uitgever noemt het boek “een gruwelijke werkelijkheid verpakt in hallucinerende fictie.”

huisschadeNachtmerrie
Het besluit de titel uit de handel te nemen werd bijna genomen toen zowel een inwoner van Zutphen als een inwoonster van Delft na lezing tijdens dezelfde nacht door afschuwelijke nachtmerries werden geplaagd. Beiden waren na het ontwaken enkele uren onaanspreekbaar. Voor zover bekend werd geen persoonlijk letsel veroorzaakt en de materiele schade in de woningen van de beide dromers bleef beperkt. De Nederlandse boekhandelaren werden na het indienen van de klachten meteen benaderd met het verzoek de bewuste titel vast te houden.

Onderzoek
Een inspectie van de Keuringsdienst van Waren en een onderzoek van enkele psychologen van het ministerie van WVC brachten uitkomt. Beide slachtoffers bleken, na eerst zwaar getafeld te hebben Dodenwake in de late avonduren te hebben gelezen. De klachten werden derhalve ongegrond geacht.

Het ministerie van Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur raadt degenen die een exemplaar van de titel in huis hebben, en die nog niet hebben gelezen aan om het boek bij voorkeur overdag te lezen. “De boeken in geen geval weggooien,” aldus het ministerie. “Een telefoontje naar de Keuringsdienst van Waren is voldoende.”

De kunst van het griezelen

Van onze kunstredactie
Van de groenteboer op de hoe tot en met de man in het Witte Huis, iedereen leest Stephen King. Zoals alle cultuurfenomenen vraagt ook het fenomeen King om een analyse. Arnold Kaufmann, psycholoog, is een van de velen die naar een verklaring zocht. In zijn proefschrift King en de kunst van het griezelen, gebaseerd op de titels Duistere Krachten (verhalen) en de roman Dodelijk Dilemma, ging hij op onderzoek uit.

Kaufmann is halverwege de twintig en een vlotte prater, die tijdens het interview voortdurend zijn handen over de mensenschedel laat glijden die op zijn bureau een prominente plaats inneemt. Aan Kaufmann de vraag waarom de moderne lezer zo graag wil griezelen. Kaufmann: “Ho-h0, de moderne lezer wil niet zomaar griezelen. Het gaat in deze om een relatie lezer-auteur die zorgvuldig is opgebouwd. King is de absolute top. Ik vind de vraag ook wat armoedig geformuleerd. U zou moeten vragen wat griezelen precies is.”
Wat is griezelen precies, meneer Kaufmann?
Kaufmann: “Onverbrekelijk verbonden met het fenomeen ‘griezelen’, is de vraag waarom mensen bereid zijn te betalen om bang te worden gemaakt. Want per slot van rekening is het de griezelauteur slechts om een ding te doen: opwekken van angst. De volgende vraag is: hoe, waarmee en waarom vinden mensen het leuk om bang te worden gemaakt? Die vraag leidt naar de vraag die elke griezel-auteur zich zal stellen: hoe maak ik iemand bang met iets dat niet bestaat? Daar is echter een heel duidelijk antwoord op mogelijk: dat kan niet. Als een denkbeeldige dreiging geen raakvlakken heeft met iets dat niet al bestaat, al is het maar in het onderbewustzijn van de lezer, dan lukt dat met de beste wil van de wereld niet.
Reisorganisatie met handen in het haar; uitgeverij vangt klap op.

Uiteraard zijn voorbeelden van deze stelling te vinden in King’s Duistere Krachten. In deze verhalenbundel geeft hij voorbeelden van de twee mogelijkheden die voor een griezelgrootmeester openstaan: hij kan een fysiek aanwezige dreiging aandragen, of hij kan die dreiging suggereren. Uit de verhalen in Duistere Krachten blijkt dat King heel goed weet dat zombies, vampiers en rond klossende mannen met platte schedels niet deugen. Evenals de lezer weet hij dat deze personages in boeken en films doorgaans smadelijk aan hun eind komen. Kortom, het nieuwtje is er eraf. Als King echter een zombie of een vampier ten tonele voert, is het altijd een briljante variatie op wat we al kennen. De meeste andere auteurs komen bij mij niet verder dan een matige rilling, een echte BRR is er zelden bij. Maar King….”

Waarom koos u juist voor de roman Dodelijk Dilemma om deze en andere conclusies in uw proefschrift de nodige zwaarte te geven?
Kaufmann (licht beledigd): “De huidige horror-auteur moet het hebben van nieuwe vondsten, nieuwe angsten dus. Stephen King heeft dat heel goed door. In de roman Dodelijk Dilemma presenteert hij een jonge leraar. De man heeft alles mee: achtergrond, omgeving, goede toekomstperspectieven en een leuke vriendin. Dan PATS, een fataal auto-ongeluk en de man ligt vier en half jaar in coma. Is dat geen herkenbare angst? Die voor het ziekenhuis? De narcose? Maar onze leraar komt bij zijn positieven. En hoe!”

Kaufmann:” Zo werkt dat bij King. Hij brengt de lezer in de veronderstelling dat met ingang van nu alles van een leien dakje zal gaan, om vervolgens met een enkele passage alles op losse schroeven te zetten. Die leraar blijkt overigens opeens helderziend te zijn en voorspelt de meest afschuwelijke toekomstgebeurtenissen. Waarom de mensen juist dit willen lezen? Dat kunt u in de slotconclusie van mijn proefschrift terugvinden. In het dagelijkse leven kan de lezer niet voor een angst kiezen. Zo van, kom, laat ik me vandaag eens zorgen over mijn kinderen gaan maken. Het oeuvre van Stephen King maakt het hem echter mogelijk wel een bewuste keuze te maken. Wil hij zich zorgen maken over de toekomst van de wereld, hij pakt De Beproeving. Wil hij zich zorgen maken over het feit dat de moderne techniek zich tegen de mens keert? Wat is er aardiger dan de auto die in Christine zelfstandig op wraakactie gaat? In aanvulling hierop moet u de bevrijdende werking die van een verhaal van Stephen King uitgaat niet onderschatten. Want onderschat hem niet, King kan schrijven. Hij is een rasverteller die in de beste horror-traditie de aandacht kan vasthouden met een indrukwekkend scala aan kunstgrepen en vondsten, en zijn gevoel voor dramatische structuur is vrijwel volmaakt!”

Heeft meneer Kaufmann enig idee waar de griezelroman vandaan komt?
frankensteinKaufmann: “Jazeker. Ze is ontstaan vanuit een combinatie van sprookjes, legenden, bijgeloof en feitelijke zaken, die leverden de eerste thema’s voor de griezel of horror-roman. Ter illustratie: sprookjes ontstonden in een tijd toen het geloof in mensenetende heksen, vuurspuwende draken en kwade geesten iets was waar men niet licht de spot mee dreef. Ze behoorden immers niet tot de verbeelding. Ze waren er werkelijk. Ze werden zelfs gesignalieerd, met alle kwalijke gevolgen vandien. Heksen belandden op de brandstapel, dat is bekend. Minder bekend is het dat in de zestiende eeuw in Frankrijk een aantal weerwolfprocessen werd gehouden waarbij de schuldigen hetzelfde lot ondergingen als de van hekserij betichtte collega-griezels. Pas in 1933 verscheen de eerste weerwolf-roman, Guy Endormes De weerwolf van Parijs.
De weerwolf wordt nog steeds samen met Frankenstein en draculaDracula tot de Grote Drie van het genre gerekend. Het behoeft geen uitleg dat deze drie in populariteit inmiddels ruimschoots zijn overtroefd door Stephen King. Hoe denkt u overigens deze uitleg te honoreren? Met een boekenbon? Of zal ik u een titel van King opgeven?

‘HET’ FORCEERT DOORBRAAK

Optimisme over akkoord inzake wapenbeheersing na lezing van nieuwe Stephen King
GENEVE (Reuter)- Leden van de Amerikaanse en Russische delegaties zijn ervan overtuigd dat president Reagan en de reaganRussische partijleider gorbatsjovGorbatsjov het huidige topoverleg met positiefresultaat zullen afronden. Beide leiders roemden tijdens een lunch op de Amerikaanse ambassade eensgezind het nieuwe boek van de Amerikaanse horrorauteur Stephen King.

De roman, die de suggestieve maar eenvoudige titel “Het” meekreeg, is een indrukwekkende pil van circa 600 bladzijden. In deze roman volgt King de levensloop van een groep jongens en een meisje die zich sinds hun jeugd bedreigd weten door een onbenoembaar gevaar van universele afmetingen. Naarmate ze ouder worden, neemt ook de dreiging – “het” – in omvang toe, wat zich uit in een aaneenschakeling van uiterst spannende en gewelddadige scènes. Een briljante vondst van King is dat “Het” zich bij herhaling steekt in die gedaanten die de mens de afgelopen vijftig jaar de schrik op het lijf hebben gejaagd. De weerwolf, Dracula, de mummie en Christine, allemaal zijn ze vertegenwoordigd in dit spektakel zonder weerga.

Het plan om beide wereldleiders gelijkgestemd aan de onderhandelingen in Geneve te laten beginnen, kwam tot stand tijdens een reeks diplomatieke contacten tussen twee zware delegaties. Deze werden geleid door de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Shultz en zijn Russische ambtgenoot Sjevardnadze.

Op ministerieel niveau werd besloten dat de nieuwe roman van King hét symbool was om de beide leiders nader tot elkaar te brengen. Waarnemers weten niet goed wat ze met de onverwacht positieve ontwikkelingen aan moeten. Volgens hen is het echter zeker dat er resultaten zullen worden geboekt. Reagan weigerde op de zaken vooruit te lopen, maar hij toonde zich opvallend optimistisch:
“Nu we allebei tijdens het lezen van “Het” proefondervindelijk hebben ervaren wat angst is, zullen we bij de vredesbesprekingen zeker meer voortgang boeken dan in jaren het geval is geweest”, aldus de president.

Nadat deze woorden vertaald tot hem waren gekomen, liet Gorbatsjov van zijn kant van de tafel weten het roerend met zijn ambtsgenoot eens te zijn. Voor diegenen die willen weten waaraan ze deze mogelijk kans op wereldvrede te danken hebben: “Het” is bij alle Nederlandse boekhandelaren inmiddels ruimschoots verkrijgbaar.

King over bijgeloof:

O, jawel, ik ben van nature heel achterdochtig. Ik bedoel, als ik het rationeel benader zal ik wellicht zeggen: “Toe dit is onzin, maar ergens in mijn achterhoofd, in dat gedeelte dat bij de eerste holenmens al actief was zal de gedachte ontstaan: “Ja, best mogelijk, maar waarom zou ik het risico nemen?” Daarom loop ik nooit onder een ladder door.

Doodsbange schrijver opgespoord

Behalve een paradijs voor geologen is IJsland ook een Eldorado voor vogelliefhebbers, en voor mensen die zich willen schuilhouden. Een van deze mensen is Ben Mears, die zijn levensverhaal verkocht aan Stephen King en het boek tot een bestseller zag worden. Na jaren speurwerk slaagde de redactie van deze krant erin de ongelukkige schrijver in zijn toevluchtsoord op te sporen. Een gesprek met een angstige man.

KOKULSARLON – Op zijn vlucht door Lapland fotografeerde hij de vorige zomer onder andere de kleinste jager en de roodgesternde blauwborst. Ook de middelste zaagbek heeft hij er urenlang kunnen observeren. Hier aan de zuidoostkust van IJsland, heeft Ben Mears behalve voor vogels ook ongewoon veel belangstelling voor de mensen die in het zicht verschijnen. Terwijl Ben Mears beknopt verslag doet van zijn wederveringen worden we van enige afstand onder schot gehouden door een tiener, die ook de nabije omgeving geen ogenblik uit het oog verliest.
MEARS: “Het begon allemaal in ’75. Ik had een paar boeken gepubliceerd die redelijk goed verkochten en was aan een nieuwe titel bezig. Om de noodzakelijke rust en inspiratie op te doen ging ik terug naar Salem’s Lot, mijn geboorteplaats. Afijn, wat daar gebeurde heb je allemaal kunnen lezen in het boek van King (Bezeten Stad).” Voor diegenen die het boek nog niet hebben gelezen: Toen Ben Mears op vierentwintigjarige leeftijd terugkeerde naar zijn geboorteplaats, waar hij als negenjarige iets afschuwelijks meemaakte, dat hem sindsdien in nachtmerries achtervolgde, – bleek dat er in het stadje vreemde dingen gebeuren. Het beruchte Marsten Huis, waarvan de oorspronkelijk eigenaar zich onder geheimzinnige omstandigheden verhing, werd bewoond door een vreemdeling en in de omgeving vonden talloze raadselachtige verdwijningen plaats.

Spookverhalen en verhalen over geestenverschijningen deden de ronde. Bijgestaan door zijn vriendin, een kleine jongen, Mark (dezelfde die ons tijdens het gesprek in het oog houdt) en een priester, ontdekte Ben dat de legendarische vampiers anno 1975 nog springlevend en actief waren. Samen met Mark wist hij te ontsnappen aan het lot dat de bewoners van Salem’s Lot trof, maar hij voelde zich genoodzaakt nog een keer terug te gaan om met de Prins der Duisternis af te rekenen. Dat lukte, maar sindsdien wordt Ben Mears door de overgebleven vampiers gezocht.

MEARS: “Ik vluchtte met de jongen Mark naar Nieuw Mexico. Daar kwamen ze ons op het spoort. Guatemala, Peru, Brazilië, overal was het hetzelfde liedje. We kwamen in geldnood. De tijd om zelf te schrijven ontbrak me en ik verkocht het verhaal aan King…. Af en toe stuurt hij ons wat geld. De afgelopen maanden gaat het echter een stuk beter. In Lapland beleefden we een tamelijk rustige tijd. Hier, op IJsland, zullen ze zich niet gauw wagen. De grond is hier vrijwel het hele jaar door rotshard. Bovendien de plek waar we ons nu bevinden is niet per auto bereikbaar. ’s Nachts door dit woeste gebied trekken is onmogelijk en zoals je weet moet een vampier overdag zijn kist in.”

De omgeving is een woestenij, maar wat erachter ligt is van zeldzame schoonheid. Het is de Vatnajokull, Europa’s grootste gletsjer, die hier met twee tongen uitloopt in twee meren, twee ijsmeren. Grote ijsschotsen, hier en daar blauw gekleurd door de zon, drijven langzaam af naar de Atlantische Oceaan.
MEARS: “Hier heb ik een oude hobby weer opgenomen: het fotograferen van vogels. Gisteren knipte ik hier de roodkeelduiker. Het voordeel van het voortdurend met de camera in de weer zijn, is dat je je omgeving geen ogenblik uit het oog verliest.” Ondanks zijn poging tot optimisme, laat Mears het hoofd hangen. Hij jaagt met zijn camera op vogels, de op wraak beluste vampiers jagen op hem. Onbenaderbaar, alert en schuw als de giervalk zal hij de rest van zijn leven moeten slijten, voortdurend geplaagd door de herinneringen aan de afschuwelijkste ogenblikken uit zijn leven. MEARS zuchtend: “King heeft het allemaal naar waarheid opgetekend, dat moet ik hem nageven. De kennis van die man van angst en zijn daaruit voortvloeiende vermogen om de lezer voortdurend in spanning te houden grenzen aan het onvoorstelbare, om maar te zwijgen over zijn psychologisch inzicht en zijn originaliteit. Hoewel, in mijn geval kreeg hij natuurlijk een schitterend verhaal op een presenteerblaadje aangeboden.”

ROMAN KING ALS TONEELSTUK

AMSTERDAM – De toneelgroep Duisternis in Amsterdam gaat het nieuwe seizoen openen met Het Beest Cujo, een bewerking van Leonard Frisen van de roman CUJO van Stephen King.

Cujo speelt zich af in Castle Rock, Maine, woonplaats van het gezin Camber en hun huisdier, Cujo, een reusachtige Sint Bernard, en de beste vriend van de tienjarige Brett Camber. Als Cujo wordt gebeten door een met rabiës besmette vleermuis ontwikkelt zich een dramatisch verhaal, scherp afgetekend tegen het decor van een extreem hete zomer. Cujo wordt langzaam maar zeker hondsdol, met alle verwachte gevolgen van dien. Twee mannen hebben al het leven gelaten als de moeder en haar zoontje de volgende slachtoffers dreigen te worden. Ze zitten op een afgelegen plek verschanst in hun auto en staan duizend angsten uit als het woest geworden dier poging na poging waagt hen te verschalken. fotocujoVan King’s boek zijn inmiddels tienduizenden exemplaren verkocht. Het stuk wordt, in de regie van Frisen, gespeeld door één acteur, Jurgen Hobbema. Een popgroep zal voor de muziek zorgen.

Hobbema over de inhoud van het stuk: “In de hedendaagse populaire lectuur word wat al te gemakkelijk aan de zielenroerselen van de personages voorbijgegaan. Na maanden overleg kwamen Frisen en ik tot de conclusie dat het uiterst interessant zou zijn in dit geval van de psyche van de hoofdpersoon uit te gaan. Die van Cujo dus. Ik speel Cujo en hoop in het stuk iets duidelijk te maken aan de verschrikkingen die een door hondsdolheid bevangen dier moet doorstaan, de pijn die zo’n dier moet voelen.”

Verwacht Hobbema dat hij zich als Cujo geloofwaardig zal kunnen maken? Hobbema: “De sfeer die van een theater uitgaat is volslagen anders dan die van een bioscoopzaal. Toneelbezoekers zijn bij binnenkomst al bereid zich in het betreffende stuk in te leven. Bioscoopbezoekers moeten worden overtuigd. Bovendien, King heeft met Cujo zo’n ontzettend sterk, dramatisch geloofwaardig stuk geschreven, dat aan dat aspect nauwelijks hoeft te worden gesleuteld.”

De gemiddelde toneelbezoeker mag dan zijn twijfels over de aanpak van toneelgroep Duisternis hebben, Hobbema klinkt zeer overtuigend. De première van Het Beest Cujo is op 15 oktober 1986 in Theater Bellevue te Amsterdam.

PASSAGIERS BUS SLAAGS

Van een onzer verslaggevers
TIEL – De politie van Tiel heeft gisteravond een bus met Haagse vakantiegangers van de rijksweg Tiel – ‘S Hertogenbosch gehaald, nadat enkele passagiers met elkaar slaags waren geraakt.

wrakbus

Er zouden daarbij tennisrackets en een camerastatief zijn gebruikt.
Drie politiewagens escorteerden de bus naar het politie- bureau, waar alle inzittenden werden gefouilleerd en verhoord. Tegen twee van hen werd proces-verbaal opgemaakt. Het handgemeen ontstond toen een van de passagiers een medereiziger beschuldigde van het ontvreemden van zijn exemplaar van De Satanskinderen van de Amerikaanse auteur Stephen King.

Volgens ooggetuigen voelde de beschuldigde zich zodanig in zijn goede naam aangetast dat hij er meteen met een tennisracket op los sloeg. De betrokkenen brachten de nacht op het politiebureau door. Daar bekende de dief dat De Satanskinderen de enige titel van King was die hij nog niet in zijn bezit had. Andere vakantiegangers verklaarden dat de man zich tijdens het vakantieverblijf van twee weken in het Zwarte Woud voortdurend op krampachtige wijze in de buurt van de rechtmatige eigenaar van het boek had opgehouden. Zelf weigerde de man commentaar op zijn daad te geven, maar de trouwe lezers van King zullen ongetwijfeld begrip voor zijn handeling kunnen opbrengen.

Het boek in kwestie wordt voorlopig als bewijsmateriaal vastgehouden.

Officier eist 6 maanden cel voor hasjhandel

DOOR KING IN CEL
door Fred Kanton
DEN HAAG – Edwin S., in Haagse onderwereldkringen geen onbekende, heeft gisteren, wat de officier van justitie mr. H. Buurman betreft, vergeefs geprobeerd zijn rol als middel grote hasjhandelaar als onbeduidend voor te stellen.

Voor de rechtsbank in Den Haag eiste mr. Buurman tien maanden gevangenisstraf waarvan vier voorwaardelijk.

RechtzaakfotoDe officier raakte zichtbaar gepikeerd toen Edwin S. als verweer aanvoerde dat hij niet van de wind kan leven. “Maar waarom rijdt u dan in een auto, die ruim 90.000 gulden waard is?” vroeg de officier zich af.

De hasjhandelaar bekende vlot dat hij in november vorig jaar op de parkeerplaats van het Binnenhof in Den Haag een liter hasjolie met een waarde van 9000 gulden had afgeleverd. Hij kon nauwelijks anders, want dankzij een waakzame agent – een notoire Stephen King-fan – was van zijn auto en van de overdracht van de hasj een fotoreportage gemaakt.
De agent: “Tijdens een surveillance te voet zag ik Edwin S. met Ogen van vuur van Stephen King in zijn auto op de parkeerplaats zitten. Ik herkende zowel hem als het boek. Over de inhoud van het boek kan ik kort zijn. Het oerspannende verhaal gaat over een echtpaar dat zich tegen betaling beschikbaar stelt voor een experiment met een volslagen onbekende drug, bedacht en ontwikkeld door een bizar regeringsbureau dat in selecte kring bekendheid geniet als “De Winkel”. Het dochtertje van het echtpaar, Charlie, blijkt op tweejarige leeftijd haar teddybeer in brand te kunnen laten vliegen door er alleen maar naar te kijken. Charlie is namelijk pyrokinetisch begaafd, wat betekend dat ze met haar ogen alles, zelfs mensen, in vuur en vlam kan zetten. Nadat de moeder van Charlie door mensen van De Winkel uit de weg is geruimd, gaat Andy met zijn dochtertje op de vlucht.”

Op dit punt verklaarde mr. Buurman Ogen van Vuur zelf met veel plezier te hebben gelezen en verzocht de politieman zijn korte inhoudsopgave af te breken. De agent: “Waar het allemaal op neerkomt is dat een boek van Stephen King onmogelijk weg te leggen is. Begin je er eenmaal in, dat ben je verkocht. Toen ik Edwin S. in het oog kreeg had hij weliswaar zijn blik op het boek gericht, maar hij sloeg geen enkele keer een bladzijde om. Dat kon alleen maar betekenen dat hij niet las, of anders gezegd, iets in zijn schild voerde. Ik waarschuwde meteen de recherche.”
Het eerste wat Edwin S. na het uitspraken van de eis vroeg, was wanneer hij zijn exemplaar van Ogen van vuur terugkreeg. Na deze vraag merkte mr. Buurman op dat de gevangenisbibliotheek het gehele oeuvre van King bevatte en dat S. ruimschoots de tijd zou krijgen ervan te genieten. De uitspraak volgt over twee weken.

Zoekactie levert na 18 uur resultaat op.

asfalt

Jongen vermist in Epe
Epe – Een grootscheepse zoekactie in de bossen rond Epe naar de sinds eergisteren vermiste jongen Ronnie van Meer leverde gister- avond bij het inzetten van de duisternis resultaat op.

De door zijn ouders als een beetje verlegen getypeerde jongen werd twee dagen geleden ’s middags om half drie voor het laatste gezien. Ronnie, een dertienjarige scholier, werd op eigen verzoek door zijn ouders achtergelaten op de parkeerplaats bij de grote schaapskooi ten noorden van het Veluwse dorp. Zijn enige gezelschap bestond uit een boek. Toen de ouders en zijn drie jaar jongere zusje na een wandeling van twee uur naar de auto terugkeerden, bleek Ronnie verdwenen. De vader: “Ronnie loopt doorgaans niet in zeven sloten tegelijk, maar toen hij om zeven uur nog niet was komen opdagen besloten we de politie te waarschuwen.”

Massaal
Aan de zoekactie, die nog dezelfde avond werd ingezet, werd deelgenomen door de politie en een peloton ME’ers. Gisterochtend kreeg deze troepenmacht versterking van twee helikopters van de rijkspolitie. Ook personeelsleden van natuurmonumenten, dat een groot gedeelte van het heidegebied in beheer heeft, en bezoekers van de camping De Torenvalk in Epe, namen spontaan aan de actie deel. Hoewel de politie niet over aanduidingen beschikte die duidden op een misdrijf werd aanvankelijk met het ergste rekening gehouden.

Talisman
Twee leden van het plaatselijke politie korps konden, en terecht, gisteravond hun ogen nauwelijks geloven toen ze de vermiste jongen rustig wandelend aantroffen. Ondanks de zichtbare sporen van vermoeidheid die de doorwaakte nacht had achtergelaten, bleek Ronnie in een opperbeste stemming te verkeren. De reden die de scholier voor zijn afwezigheid opgaf was zowel schokkend als ontroerend. Ronnie: “Ik had geen zin om met mijn ouders te gaan wandelen omdat ik net in De Talisman van Stephen King en Peter Straub was begonnen. Ik bleef in de auto om te lezen, maar het was zo’n lawaai op de parkeerplaats dat ik een rustig plekje opzicht. In een schuur hier vlakbij heb ik gelezen tot het donker werd en vanochtend heb ik het boek uitgelezen. Zo spannend vond ik het. Ik schrok er wel van dat ik zo lang heb gelezen.”

De Talisman, het meeslepende verhaal van een leeftijdsgenootje van Ronnie die in heden en verleden op zoek gaat naar het voorwerp uit de titel, werd door een toonaangevende criticus geschikt geacht voor “de jeugd van 8 tot 88.”

De vader van Ronnie zei, nadat de tranen over het weerzien waren gewist: “Ik kan er helemaal inkomen. Zelf lees ik King al jaren en elke keer als er een nieuw boek van hem uitkomt, ben ik ook minstens een dag spoorloos.”

Vakantiegangers opgelucht

van een onzer verslaggevers

MIDDELBURG – Door snel ingrijpen van uitgeverij Luitingh in Utrecht is dit weekeinde voorkomen dat ruim tweehonderd late vakantiegangers de dupe zijn geworden van de slechte organisatie bij reisbureau Zon & Zee in Middelburg.

Een woordvoerder van Zon & Zee noemde deze zomer de opschudding overdreven: “De negatieve publiciteit is vooral te danken aan de tv-programma’s van F. Bom. In diens uitzendingen vanuit Spanje werd gesuggereerd dat wij ons regelmatig schuldig maakten aan dubbele boekingen in hotels. Dat is slechts een keer voorgekomen.”

costa-bravaDit weekeinde was het echter weer zover. Drie bussen van Zon & Zee reden aan de Costa-Brava rond, op zoek naar hotelruimte.

Schandelijk
Luitingh uitgever Joop Boezeman, wiens ouders tot de slachtoffers behoorden werd het allemaal teveel. Boezeman: “Schandelijk. Iemand heeft recht op het product waarvoor hij heeft betaald. Of anders gezegd, iemand die voor 355 gulden tien dagen geheel verzorgd aan de Costa Brava denkt te verblijven, heeft net zoveel recht op een vakantie conform de afspraken als iemand die daar het tienvoudige voor heeft betaald. De reiswereld is daar kennelijk nog niet van doordrongen.”

Actie
Boezeman bleek een man van de daad. Zonder aarzeling stapte hij, met vier dozen boeken, in zijn Mercedes en reed in een ruk naar de Costa Brava. De boeken waren bestemd om de onvrijwillig toerende vakantiegangers enkele dagen hun problemen te doen vergeten tot er een hotel was gevonden.
Boezeman: “In dit geval vond ik rechtstreekse actie een noodzaak. Toen mijn ouders zeiden dit najaar gebruik te maken van de diensten van Zon & Zee, kreeg ik al de kriebels. Weliswaar liet Zon & Zee enkele geleden weten zich te bezinnen op maatregelen die moesten voorkomen dat er in de toekomst geen overboekingen zouden plaatsvinden, maar toen vorige week de reis van mijn ouders een week werd uitgesteld dacht ik al: dit zit niet lekker. Ik kreeg gelijk.

Flitsend
De tweehonderd boeken die de zichtbaar ontroerde uitgever uitreikte, vonden bij de teleurgestelde vakantiegangers gretig aftrek. De loftuitingen over de inhoud varieerden van ‘bijzonder onderhoudend’ tot en met ‘flitsend’. Er werd geen onvertogen woord meer vernomen. Hoe slaagde de uitgever erin een titel te kiezen die bij alle buspassagiers zou inslaan?

Boezeman: “Een gemakkelijke opgave. Stephen King’s 4x Stephen King bevat maar liefst vier verhalen die King ooit onder het pseudoniem Richard Bachman schreef. De verhalen onderscheiden zich door een nadrukkelijke gevarieerdheid in onderwerpkeuze. Per slot van rekening had ik me tot taak gesteld tweehonderd mensen tevreden te stellen. King heeft echter in het verleden bewezen in alle lagen van de bevolking aan te slaan en gedupeerde vakantiegangers vormden een aardige dwarsdoorsnede. Ik kreeg opnieuw gelijk, ditmaal met positieve gevolgen.”
toeristenEn daarmee zegt Boezeman geen woord te veel. Na het uitdelen van de boeken staakte het gemor. Toen er tenslotte een hotel werd gevonden trokken de lezers zich muisstil op hun kamers terug.

Alternatief
Dit alles geeft te denken. Met het aantal overboekingen is het jaar in jaar uit schandelijk gesteld. De reisorganisaties noteren in het voorjaar gretig alle boekingen. Pas ’s zomers komen ze erachter dat de hotels allang vol zitten, meestal als de bus of het vliegtuig al weg is. Aan dat soort praktijken moet een eind komen. Wellicht zou er bij de reisbureaus een lampje gaan branden als die mensen die van zins zijn voor 355 gulden een vakantie aan de Costa Brava door te brengen, zich voor dat bedrag het oeuvre van King aanschaffen om daarmee te genieten van een vakantie die beslist langer dan tien dagen zal duren.

In het krantje staan nog meer koppen:

Chamberlain Rampgebied, Angst voor supergriep is groot en een interview met Stephen King. Dit interview wordt ook opgenomen onder de interviews op de website. De andere stukjes zullen we niet publiceren. Er moet tenslotte toch iets overblijven om nieuwsgierig naar te zijn niet waar?

We hopen dat je dit nostalgische nieuws met plezier hebt gelezen!

Follow by Email
YouTube