Karakters | Feiten | Chronologie | Filmscript | Mansfield Reformatory | Zihuatenejo
Filmfouten | Filmmuziek | Brieven | Quotes | Galerij

Voor zover mogelijk is zijn de juiste data gebruikt. Indien dit niet geheel duidelijk is, is er een realistische schatting gemaakt. Het verhaal in chronologische volgorde.

1927
Ellis Boyd “Red” Redding vermoord zijn vrouw door de remmen door te snijden van haar auto. Red’s vrouw, de buurvrouw, en haar zoon komen om omdat ze een lift kregen. Red wordt veroordeeld voor 3x levenslang in de Shawshank gevangenis te Maine.

juni 1947
Andy en Linda Dufresne verzekeren elkaar voor $50,000.00.
Linda Collins Dufrresne toont interesse in golf en besluit lessen te gaan volgen bij de Snowed/in Hills Country Club. Ze neemt vier maanden les van een golfprof Glen Quentin. Na een tijdje worden Linda en Glenn geliefden van elkaar.

24 augustus 1947
Linda Dufrresne’s man, Andy ontdekt haar affaire met Glenn Quentin.

8 september 1947
Andy gaat naar de Wise Pawnshop in Lewiston, Maine en koopt een .38 pistool.

10 september 1947
…Ergens tussen 12.00 en 15.00 uur confronteert Andy zijn vrouw Linda met haar affaire. Ze zegt dat ze blij is dat Andy het weet omdat ze moe is van al het stiekeme gedoe. Linda zegt tegen Andy dat ze in Reno wil scheiden. Hierop antwoord Andy dat hij haar eerder in de hel zal zien dan in Reno.
…Linda vertrekt en brengt de nacht door met Glenn.
…19.00 uur — Andy gaat naar de kroeg en drinkt drie glazen whiskey binnen 20 minuten. Als hij hierna opstaat om te vertrekken verteld hij de kroegbaas dat hij naar het huis van Glenn Quentis gaat en dat hij de rest in de krant zou kunnen lezen
…20.45 uur — Andy gaat naar de Handy-Pik store. Dit is een winkel in de buurt van het huis van Glenn Quentin. Hij koopt hier sigaretten en drie blikjes bier.
…tussen 21.00 en 0.00 uur — Andy rijdt naar Quentin’s huis en parkeert zijn auto. Hij drinkt zijn bier op en rookt zijn sigaretten terwijl hij naar de radio luistert. Hij ziet dat de lampen beneden uitgaan, en dat ze boven aangaan. 15 Minuten later gaan ook deze weer uit. Hij pakt zijn geweer en laad dit. Hij stapt uit de auto en loopt een paar passen in de richting van het huis. Dan houdt toch iets hem tegen, hij stapt terug in de auto en besluit er toch nog eens over zijn beslissing na te denken.

10-11 september 1947: 23:00 – 2:00 uur
Glenn Quentin en Linda Dufrresne worden in bed vermoord

11 september 1947
…’s Ochtends –Glenn Quentin’s huishoudster vind hem en Linda dood in bed. Elk met 4 schotwonden
…Namiddag –Er worden 3 stukken bewijsmateriaal gevonden. Twee lege blikjes Narragansett Bier met de vingerafdrukken van Andy, twaalf sigarettenpeuken van het merk dat Andy rookt, en bandensporen die overeenkomen met de sporen van de banden van de auto van Andy’s Plymouth.

december 1947 – februari 1947
Andy wordt verdacht voor de moord op Glenn en Linda. Het proces duurt 6 weken lang

februari 1948
Andy wordt schuldig verklaard voor beide moorden. Hij krijgt hiervoor 2 maal levenslang achtereenvolgens die hij in de Shawshank gevangenis moet uitzitten.

15 februari 1948
…13:00 uur — Red’s eerste gesprek om voorwaardelijk vrij te krijgen wordt afgekeurd.
…13:30 uur — Andy komt in de Shawshank.
…13:40 uur — Red en zijn vrienden (Heywood, Skeet, Floyd, Jigger, Ernie, and Snooze ) bekijken de nieuwelingen en zetten hun weddenschap in op de nieuwe ‘vi’s wie als eerste die avond zal breken. Red zegt dat het Andy wordt.
…17:00 uur — Andy wordt naar zijn cel gebracht
…’s nachts — De nieuwelingen worden gepest om de weddenschap kracht bij te zetten. Heywood wint de weddenschap door te gaan huilen en smeken om zijn moeder.

16 februari 1948
…8:00 uur — Andy zit voor het eerst bij het ontbijt. Hij zit aan de tafel langs Red en zijn vrienden
…9:30 uur — Andy neemt zijn eerste douche, en ontmoet hier Boggs.

Midden-maart 1948
…10:00 uur — Andy spreekt Red aan. Red is met een honkbal aan het overgooien op het binnenterrein van de gevangenis. Andy stelt zichzelf voor en vraagt om een rots hamer. Ze praten even en worden het eens over een prijs. Red mag Andy al meteen.

april 1948
…10:00 uur — Red heeft Andy’s rots hamer en geeft het aan Brooks. Brooks is de bibliothecaris die het pakketje door zal geven aan Andy als hij zijn ronde doet met de boeken.

11 april 1948
…11:00 uur — Andy wordt voor de eerste keer verkracht door Boggs en de zusters.

mei 1949
…’s Ochtends — Andy, Red en anderen zijn geloot om het dak van de kentekenplatenfabriek te teren.

17 mei 1949
…’s Ochtends — De mannen zijn het dak aan het teren als Bryon (de hoofd cipier) het heeft over een erfenis van $35.000 dollar. Andy, een slimme bankier, loopt naar Bryon toe en verteld hem hoe hij al het geld kan houden zonder iets aan de belastingdienst over te dragen, net voordat Bryon hem van het dak wil gooien.
Andy stemt in om Bryon te helpen met zijn geld, in ruil voor een biertje voor al zijn co-werkers.

28 mei 1949
…10:00 uur — In de pauze zitten de mannen op het dak een biertje te drinken. Andy drinkt niet mee. Hij kijkt toe. Na zijn veroordeling heeft hij zichzelf voorgenomen nooit meer te drinken.

juni 1949
…’snachts — Andy staat op, pakt zijn rotshamertje en krast zijn naam in de muur van zijn cel. Hij ziet dat de muur zacht is, en dat hij met zijn rotshamer makkelijk een groot stuk steen uit de muur kan halen. Dit brengt hem op een idee.
…Een paar dagen later — Andy gaat naar de filmkamer in de gevangenis en vraagt hier aan Red of hij een poster van Rita Hayworth kan regelen. Red zegt hem dat dat mogelijk is, maar dat het een paar weken kan duren. Andy bedankt en gaat weer. Bij het weggaan wordt hij gegrepen en naar de projector-ruimte gebracht waar Boggs en de zusters zijn. Boggs zegt tegen Andy dat hij hem er gaat uithalen en dat Andy hem helemaal in zijn mond neemt. Andy antwoord dat als hij iets in zijn mond neemt hij het eraf zal bijten. Andy maakt Boggs zo bang dat hij niets in Andy’s mond stopt. Echter wordt Andy wel flink afgeslagen door Boggs en de zusters. Voor deze daad krijgt boggs een week de isoleer, en Andy spendeert een maand in de ziekenboeg.
…Een week later — Als Boggs terugkeert naar zijn cel wordt hij door twee cipiers opgewacht. Boggs wordt zo erg geslagen dat ze hem naar een beveiligd ziekenhuis buiten de Shawshank moeten brengen. Hij zal nooit meer kunnen lopen.
Red en zijn vrienden kijken hoe Boggs wordt afgevoerd, en besluiten Andy een klein cadeautje te geven voor als hij terugkomt. Ze besluiten stenen voor hem te zoeken waar hij schaakstukken van kan maken.

juli 1949
…Overdag — Andy mag uit de ziekenboeg en in zijn cel vind hij een grote poster op het bed van Rita Hayworth met een briefje: “Welkom terug”
…dezelfde week ‘s avonds — Het gevangenishoofd houdt een willekeurige cel inspectie om Andy te ontmoeten. Hij praat met hem en hij bemerkt dat Andy goed is met cijfers.

3 augustus 1949
…14.00 uur — Andy moet bij het gevangenishoofd op het kantoor komen. Hier krijgt hij te horen dat hij overgeplaatst wordt van de wasserette naar de bibliotheek.
…15.00 uur — Andy verteld Brooks dat hij hem komt helpen, Brooks vind dit erg prettig
…15:10 uur — Bryon komt naar beneden met een andere man genaamd Dekins. Hij verteld Andy dat hij van plan was een fonds voor zijn kinderen op te zetten. Andy begrijpt onmiddellijk waarom ze naar hem zijn gekomen.

4 augustus 1949
…Lunch — Brooks verteld het verhaal van Andy en Dekins. Andy krijgt het idee om het gevangenishoofd voor een fonds voor nieuwe boeken te vragen.
…Later die dag — Andy vraagt om zijn fonds voor de bibliotheek. de directeur verteld hem dat er te weinig geld is. Andy zegt dat hij brieven kan schrijven naar de senaat en dat hij daar voor geld vraagt. de directeur zegt dat het zinloos is, maar als hij wil mag hij brieven schrijven.

april 1950
…’s Middags — Andy doet de belastingaangiften voor de helft van het aantal cipiers dat de Shawshank kent.

april 1951
…’s Middags — Andy doet de belastingaangiften voor alle cipiers van de Shawshank, inclusief die van de directeur.

april 1952
…’s Middags — Andy doet de belastingaangiften voor alle cipiers van de Shawshank en andere gevangenissen. Hij krijgt hulp van Red.

3 maart 1954
…’s Ochtends — Brooks krijgt te horen dat hij voortijdig uit de Shawshank wordt ontslagen
…’s Middags — Brooks zet een mes op de keel van Heywood. Red en Andy zorgen ervoor dat hij Heywood niet vermoord.

5 maart 1954
…’s ochtends — Brooks wordt vrijgelaten

10 maart 1954
Brook schrijft een brief dat hij het moeilijk heeft als vrij man. hij post de brief, gaat terug naar zijn hotelkamertje en hangt zichzelf op.

1955
…’s middags — Eindelijk na zes jaren elke week een brief gestuurd te hebben naar de senaat krijgt Andy als reactie een collectie boeken toegezonden. Deze moet hij opruimen voordat de directeur terug komt.
…later — Andy kijkt door de toegezonden boeken en platen en ziet er het muziekstuk “Le Nozze de Figaro” van Mozart. Hij sluit de deuren, legt de plaat op de platenspeler en zet de intercom aan zodat iedereen mee kan luisteren. hiervoor krijgt hij 2 weken isoleercel.

November 1957
…’s Middags — Red wordt weer afgewezen voor vervroegde vrijlating. Andy geeft hem een mondharmonica voor zijn afwijzing.

1959
…’s Middags — De senaat besluit na het onophoudelijk schrijven van de brieven door Andy dat ze hem niet kunnen afschepen met een kleinigheidje. Ze zullen jaarlijks $500 betalen.

1960 – 1961
De bibliotheek wordt uitgebreid, iedereen draagt zijn steentje bij. De naam voor de bieb wordt “The Brooks Hatlen Memorial Library”.

1963
De directeur van de Shawshank start zijn beruchte “Insideout” project

1965
…’s Middags — de directeur neemt geld aan van Ned Grimes om zijn mannen aan een andere klus te laten werken
…’s Avonds laat — Andy is bezig met de boekhouding van de Shawshank om al het zwarte geld weg te werken.
…De volgende dag — Andy verteld Red in de bibliotheek dat hij het zwart geld overmaakt naar een fictief persoon genaamd “Randal Stevens”

1963
…’s Middags — Tommy Williams komt naar de Shawshank. Hij komt te werken bij Red en enkele andere lui. Ze mogen hem meteen.

…enkele dagen later — Tommy verteld verhalen over zichzelf. Andy geeft hem het advies om misschien eens te denken aan een ander beroep dan inbreker omdat hij zo vaak gesnapt is.

…een week later — Tommy gaat naar de bibliotheek en vraagt Andy of hij hem wil helpen zijn hogeschooldiploma te halen. Andy zal hem erbij helpen.

eind april 1966
…’s Middags — Tommy moet zijn examen afleggen. Als de tijd om is denk hij dat hij het absoluut niet heeft gehaald. Hij verfrommeld het papier en gooit het in de prullenbak. Andy haalt het eruit en stuurt het op.

…Enkele dagen later — Tommy en Red drinken samen in de pauze als Tommy Red verteld dat hij Andy in de kou heeft laten staan. Red verteld Tommy dat Andy trots op hem is. Tommy wil weten waarvoor Andy zit, en Red verteld het hem. Tommy gelooft het niet.

…Later die middag — Tommy verteld Red over Elmo Blatch. Een man met wie hij een cel heeft gedeeld. Elmo had eens het verhaal verteld dat hij Andy’s vrouw en minnaar had vermoord. Als Andy het hoort wil hij dat de directeur van de Shawshank kijkt of dit waar is. de directeur wil er niets van horen en laat Andy een maand lang opsluiten in de isoleer.

mei 1966
…’s Ochtends — Tommy krijgt de uitslag van de test, hij is geslaagd

…Enkele dagen later — de directeur laat Tommy buiten vermoorden vanwege het verhaal over Elmo Blatch. Er wordt net gedaan of Tommy probeerde te ontsnappen.

…Enkele weken later — Als de directeur Andy verteld over Tommy zegt Andy dat alle activiteiten die hij voor hem doet stoppen. Hierop krijgt hij te horen dat als hij dat doet Andy de moeilijkste periode krijgt. Vervolgens krijgt hij nog een maand extra in de isoleer.

10 juni 1966

…’s Ochtends — Andy zit buiten alleen op een muurtje als Red komt. Andy verteld hem over Zihuatanejo. Een klein plaatsje aan de PAcifische Oceaan in Mexico. Hier zou hij zijn leven voort willen zetten. Andy verteld Red over een muur in de velden van Buxton met een speciale steen onder een eik. Als Red vrijkomt moet hij onder die steen kijken omdat daar iets voor hem zal liggen.
…Bij de lunch — Red en de andere praten over Andy. Ze maken zich zorgen omdat hij zo verward praat. Ook schijnt hij een touw geregeld te hebben.
…vroeg in de avond — Andy stopt met de boekhouden. de directeur van de Shawshank heeft niet door dat hij 2 boeken verwisseld. De bijbel legt Andy in de kluis.
Andy gaat terug naar zijn cel, en als de lichten uitgaan begint hij aan zijn ontsnapping. Achter de foto in zijn cel heeft hij een gat gemaakt, vanuit hier kan hij afdalen naar de riolering om vervolgens hierdoor de weg naar buiten te vinden.

11 juni 1966
…’s Ochtends — Bij het tellen van de gevangenen blijkt Andy vermist te zijn. Het gat achter de foto word gevonden.
…op het zelfde moment — Andy bezoekt een aantal banken waar hij het zwart geld van de directeur naartoe heeft gesluisd, en geeft de boekhouding aan een bankmedewerker die het moet opsturen. naar de pers

14 juni 1966
…’s Ochtends — Op de voorpagina is te lezen “corruptie en moord in de Shawshank”. De directeur leest het en hoort de sirenes naderen. Hij kijkt in de kluis en vind daar de bijbel van Andy. Hij kiest eieren voor zijn geld en pleegt zelfmoord.

25 juni 1966
…’s Ochtends — Red krijgt een blanco kaart met een postzegel uit Texas.

1967
…’s Avonds — Red krijgt te horen dat hij vervroegd vrij gelaten wordt.

…Een dag later — Red verlaat de gevangenis en gaat werken bij “Food Way”. Na het werk ziet hij in een etalage een kompas wat hij koopt.
…later die dag — Red zit in zijn stoel en kijkt naar het kompas. In gedachten denkt hij aan de belofte die hij Andy heeft gemaakt

…Een dag later — Red gaat naar Buxton en gaat op zoek naar de steen in de muur. Hier vind hij een briefje met de vraag of hij naar Mexico wil komen.

…Later — Red pakt zijn spullen en vertrekt naar Mexico waar hij Andy als vrij man ontmoet.

Follow by Email
YouTube