Karakters | Feiten | Chronologie | Filmscript | Mansfield Reformatory | Zihuatenejo
Filmfouten | Filmmuziek | Brieven | Quotes | Galerij

Even voorstellen:

Andy Dufresne: De hoofdpersoon uit de film. Hij is een succesvol bankier. Een van zijn klanten was de Neo-nazi Dussander uit het verhaal “De leerling”. Andy regelde het aandelenpakket van Dussander. In 1948, als 30 jarige, wordt hij veroordeeld voor de moord op zijn vrouw en minnaar. Hij komt terecht in de Shawshank (gevangene 81433-SHNK) waar hij zijn straf moet uitzitten. Hier probeert hij zijn oude leven zo goed mogelijk op te pakken en laat hij zijn medegevangenen zien dat hoop iets is waar je je aan kunt vasthouden. In 1976 ontsnapt Andy uit de Shawshank gevangenis en vlucht naar Zihuatenejo, een plaatsje in Mexico aan de Stille Oceaan. Na zijn ontsnapping zal hij daar een hotelletje gaan runnen.

Ellis Boyd, ofwel Red, is Andy’s beste vriend binnen de muren van de Shawshank. Tevens is Red de persoon die het verhaal verteld. Hij kijkt samen met de lezer/kijker terug naar de tijd toen Andy in de Shawshank zat. Red kwam naar de Shawshank toen hij bijna 20 jaar oud was. Hij is een van de weinige binnen de muren van de Shawshank die zijn schuld bekend. Hij had een hoge levensverzekering afgesloten op zijn vrouw, en vervolgens vermoordde hij haar door de remmen van de Chevrolet-coupé, die ze van haar vader als huwelijkscadeau had gekregen, onklaar te maken. Alles liep volgens Red’s plan, echter had hij er niet op gerekend dat ze onderweg zou stoppen om de buurvrouw en haar zoontje een lift te geven. Toen ze even later heuvel afwaarts reed begaven de remmen het, en het schijnt dat de auto meteen in brand vloog toen deze tot stilstand kwam tegen het monument voor de burgeroorlog. Red kreeg, zoals hij het noemt, een vast abonnement op de Shawshank voor de drie doden. Ofwel, drie keer levenslang. Hier had hij ook niet op gerekend toen hij zijn plan uitdacht. Andy raakt in contact met Red omdat hij de man is binnen de gevangenis die dingen kan regelen. Als je spullen van buiten naar binnen wil smokkelen is hij de aangewezen persoon die dat voor je kan regelen.

Brooks Hatlen, een oude man die in de jaren twintig een baantje in de bibliotheek kreeg omdat hij een universitaire opleiding had gevolgd. Hij was bij diergeneeskunde afgestudeerd in de veeteelt, maar dit is al heel wat in vergelijking tot de veelal laag opgeleiden uit de Shawshank. Brooks had in 1952 zijn vrouw en dochter vermoord, nadat hij zwaar verloren had met pokeren. Op achtenzestig jarige leeftijd wordt hij voorwaardelijk vrijgelaten. Op deze leeftijd leed hij aan reumatiek. In zijn Poolse pak, en op zijn Franse schoenen liep hij de Shawshank uit. Hij huilde toen hij wegging omdat Shawshank zijn wereld was. Binnen de muren was hij een man van zeker gewicht geweest. Hij was er het hoofd van de bibliotheek, een ontwikkeld man. Buiten de muren is hij niemand. Als hij naar de plaatselijke bibliotheek zou gaan voor een baan zou hij waarschijnlijk nog geen bibliotheekkaartje krijgen. In 1953 overleed hij in een tehuis voor behoeftige ouden van dagen. Het tehuis was in de buurt van Freeport gesitueerd. De film doet ons geloven dat Brooks zich hier heeft opgehangen.

Byron Hadley, een van de oudste cipiers van de Shawshank gevangenis. Hij zorgde altijd dat hij dicht bij de directeur stond, waar hij veel invloed kon uitoefenen. Hadley was een boom van een vent met dunnend rood haar. Hij verbrandde snel in de zon en hij had een harde stem en als je niet snel genoeg opschoot naar zijn zin, gaf hij je een mep met zijn knuppel.
Toen het dak van de nummerplatenfabriek in mei 1950 opnieuw geteerd moest worden vertelde hij tegen zijn collega’s dat hij een financiële meevaller had gehad. Echter klaagde hij over het deel dat hij zou moeten afgeven aan de belasting. Dit is de reden voor Andy om op hem af te stappen en hem duidelijk te maken dat het mogelijk is om het totale bedrag belastingvrij op te kunnen nemen.
Deze actie van Andy leverde de medegevangenen, die de kentekenplatenfabriek aan het teren waren, een heerlijk koud biertje op van de hardste bewaker die de Shawshank ooit heeft gekend, Hadley.

Bogs Diamond, een van de vermeende zusters uit de Shawshank. Wat in de Shawshank een zuster is, heet buiten de muren een verkrachter. Hij is een langgestrafte die zit voor een geweldsmisdrijf. Binnen de muren zijn ze op zoek naar zwakken, onervaren of zoals in het geval van Andy, zwak uitziende figuren.
Het jachtterrein is de douche, de wasserij, en soms de ziekenboeg. Al na drie dagen in de Shawshank, werd Andy het slachtoffer van de zusters. Dit vond plaats onder de douche, maar voor het zover kon komen kwam een bewaker tussen beide. Maar helaas voor Andy slaagden ze er meerdere malen wel in om hem te pakken te nemen. Echter vocht Andy altijd terug.
Nadat Andy Byron Hadley had geholpen met zijn financiële voordeeltje werd Boggs afgestraft. hij werd flink in elkaar geslagen door de bewakers, en werd geheel verlamd afgevoerd. Sinds die tijd heeft Andy geen last meer gehad van de zusters.

Norton is het hoofd van de Shawshank gevangenis. Hij geeft de gevangenen discipline, aldus Norton. Aan de hand van lucratieve projectjes verzameld Norton zwart geld. Andy wast het wit voor hem. Echter gaat dit goed mis als Andy ontsnapt uit de Shawshank. Uit pure wanhoop schiet Norton een kogel door zijn eigen kop.

 

 

 

Tommy Williams kwam in 1962 naar de Shawshank. Inmiddels had hij in heel New England straffen uitgezeten. Hij was beroepsinbreker, maar hij had beter een ander vak kunnen leren. Hij was getrouwd, en zijn vrouw kwam hem elke week trouw bezoeken. Samen hadden ze een driejarig zoontje. Zijn vrouw dacht dat alles beter zou gaan als Tommy zijn middelbaar schooldiploma zou halen, en zo kwam het dat Tommy geregeld naar de bibliotheek ging, en dat Andy hem les gaf. Als Tommy hoort waarom Andy in de gevangenis zit, verteld hij zijn verhaal over zijn ontmoeting 4 jaar eerder met Elwood Blatch. Elwood was een enorme zenuwpees. Praatte aan een stuk door, en hield nooit zijn kop. Elwood was een grote lange kerel, zo goed als kaal en met van die diep in hun kassen liggende groene ogen. Als je probeerde hem in de reden te vallen rolde hij met zijn ogen en schudde met zijn vuist. In een van Elwood’s verhalen verteld hij dat hij zomaar een man, een of andere rijke golfspeler, en zijn minnaar vermoordde. Lachend vertelde hij dat later bleek dat zijn minnaar getrouwd bleek te zijn met een of andere vent die op de bank werkte. Hij werd uiteindelijk naar de Shawshank gestuurd. Met dit verhaal ging Andy naar Norton. Echter wil Norton er niets van weten omdat zonder Andy zijn lucratieve zaakjes niet meer door kunnen gaan. Daarom laat Norton Tommy neerschieten door een van de bewakers. Dit gebeurde een paar dagen nadat Tommy zijn diploma voor het middelbaar onderwijs gehaald had.

Follow by Email
YouTube