Het verhaal | Acteurs | Dromenvangers | Interviews & Recensies | De filmmakers
Boek vs Film | Filmjournaal | DVD | Fotogalerij | Première & Persrelease

Stephen King schreef het boek, en onderstaande mensen maakten de verfilming mogelijk (informatie tot 2004).

15Lawrence Kasdan: Filmscript schrijver, producer en director
William Goldman: Screenwriter
Charles Okun: Producer
Bruce Berman: Executive Producer
John Seale: Director of Photography
Jon Hutman: Co-Producer & Production Designer
Carol Littleton: Editor
Raul Davalos: Editor
Stephen Dunn: Co-Producer & 1st Assistant Director

Hieronder vind je korte beschrijvingen van elke persoon en van diverse anderen die meehielpen aan de film.

Lawrence Kasdan

Lawrence Kasdan is de schrijver/producer en director van Dreamcatcher. Hij maakte al 9 films voor hij aan Dreamcatcher begon: “Body Heat”, “The Big Chill, Silverado”, “The Accidental Tourist”, “I Love You to Death”, “Grand Canyon”, “Wyatt Earp”, “French Kiss” en “Mumford”. Hij schreef of hielp ook meeschrijven aan een aantal filmklassiekers: “Raiders of the Lost Ark”, “The Empire Strikes Back”, “Return of the Jedi” en “The Bodyguard”. Hij is geboren in Miami Beach Florida, en opgegroeid in
West Verginia en studeerde Engelse literatuur aan de universiteit van Michigan.

Zijn succes begon met “Body Heat” in 1981. En al snel daarna was hij director van “The Big Chill”, dat hij samen met Barbara Benedek schreef en dat genomineerd werd voor drie Academy Awards, inclusief Best Picture. Samen met zijn broer Mark produceerde, schreef en was hij director voor de western “Silverado”. Daarna was “The Accidental Tourist” aan de beurt dat werd uitgeroepen tot Best Picture of 1988 door New York Film Critics en ontving hiervoor vier Academy Award nominaties, inclusief Best Picture. Geena Davis won er een Best Supporting Actress award mee. In 1990 was Kasdan voor het eerst director voor een film die hij niet zelf schreef: “I Love You to Death”. Het script voor “Grand Canyon” schreef hij samen met zijn vrouw Meg, en leverde hem een Academy Award en Golden Globe nominatie voor Best Original Screenplay op. De film ontving een Golden Bear Award for Best Picture op het Berlin Film Festival in 1992. “The Bodyguard” lag eerst 17 jaar in de kast van Kasdan voor deze werd verfilmd. Hij was samen met Jim Wilson en Kevin Costner producent voor deze film, en dat leverde een leuk gedrag van $400 miljoen dollar op… OEF… In 1994 kwam “Wyatt Earp” en een jaar later “French Kiss”. Zijn theater debuut kwam in de herfst van 1995 als director van John Patrick Shanley’s “Four Dogs & a Bone”, een zwarte comedie. “Mumford” schreef Kasdan zelf, en deze werd door director Charles Okun in 1999 geproduceerd.

William Goldman

Screenwriter William Goldman kocht al meerdere Stephen King boeken voor Castle Rock Entertainment: Harten in Atlantis en Misery bijvoorbeeld, en nu natuurlijk Dromenvanger. Hij won diverse Academy Awards voor het schrijven van scripts voor “All the President’s Men” en “Butch Cassidy and the Sundance Kid” (dit was een door hem origineel gecreëerd filmscript) waarmee hij een Writers Guild Award won. Ook ontving hij de Lifetime Achievement Awards van de WGA en de National Board of Review of Motion Pictures en de Writers Guild of Great Britain.
“Masquerade” is een thriller uit 1965, en dit was zijn eerste medewerking aan een filmscript. Het jaar erna schreef hij het script voor “Harper”, een detective drama en won hiermee de Edgar Allen Poe Award for Best Motion Picture Screenplay. Hij screef voor veel films: “Absolute Power”, “The Ghost and the Darkness”, “Heat”, “Misery”, “Maverick”, “Chaplin”, “Year of the Comet”, “Magic”, “A Bridge Too Far”, “Marathon Man”, “The Great Waldo Pepper”, “The Stepford Wives”, “The Hot Rock” zijn onder andere van zijn hand. Hij schrijft inmiddels al 45 jaar… Zijn eerste novel was The Temple of Gold, maar in totaal schreef hij al meer dan 2 dozijn boeken.

Charles Okun

Charles Okun is de producer van Dreamcatcher en heeft met Lawrence Kasdan samengewerkt in 9 films. Ze ontmoetten elkaar voor het eerst toen Okun de eerste film van Kasdan (Body Heat) maakte in 1981. Okun was een tijdje leraar nadat hij geslaagd was op de universiteit van New York. In de vijftiger jaren stopte hij hiermee om bij de filmindustrie te gaan werken. Eerst als electriciën bij documantaires, reclames en trainingfilms voor de industrie. In 1961 werd hij assistent director. Eerst voor reclames en na 7 jaar voor films. Zijn filmcarrière spreidt zich uit over 30 films. Hij had een vinger in de pap bij “Diary of a Mad Housewife”, “Rancho Delux”, “Such Good Friends”, “Death Wish”, “Heaven’s Gate”, “The Deer Hunter”, “Handle With Care”, “Loving Molly”, “Thunderbolt and Lightfoot” en “Fun with Dick and Jane”. Hij won diverse Academy Awards.

Hij was executive producer/unit production manager voor “Silverado” en co-producer voor “Cross My Heart”. Voor “The Accidental Tourist” dat genomineerd werd voor vier Academy Awards including Best Picture was hij producer/unit production manager, net als voor “Grand Canyon”, “I Love You to Death” en “Wyatt Earp”. Hij was executive producer voor “French Kiss” en producer voor “Mumford” in 1999.

Bruce Berman

De execitive producer van Dreamcatcher is Bruce Berman, die voor de productie divisie van Warner Bros Pictures werkt. Hij is ook de president van Worldwide Theatrical Productions. In samenwerking met hem maakte Warner Bros. Pictures diverse Oscar winnende films, zoals “Driving Miss Daisy”, “GoodFellas”, “Presumed Innocent”, “Robin Hood: Prince Of Thieves”, “Batman Forever”, “Malcolm X”, “The Bodyguard”, “JFK”, “The Fugitive”, “Dave”, “A Time To Kill” en “Twister”.
Berman produceerde ook “Ocean’s Eleven”, “Showtime”, “Training Day”, “Cats & Dogs”, “Three Kings”, “The Matrix”, “Analyze This”, “Deep Blue Sea”, “Practical Magic”, “Miss Congeniality”, “Space Cowboys” en
“Two Weeks Notice”. Ook zal hij de executive producer zijn voor de twee verwachte vervolgen op de “Matrix”. “The Matrix Reloaded” en “The Matrix Revolutions” worden nog dit jaar verwacht.

John Seale

Veel respect geniet John Seale als director of photography. Zijn meest recente werk omvat “Harry Potter and the Sorcerer’s Stone”, “The Perfect Storm” en “The Talented Mr. Ripley”.

Hij won een Academy Award, een BAFTA Award, een European Film Award en de American Society of Cinematographers’ Award voor “The English Patient” en diverse nominaties voor “Rainman”, “Witness”, “Gorillas in the Mist” en “The Talented Mr. Ripley” en hij is de winnaar van twee Milli Awards, de hoogste eer die je toebedeeld kunt krijgen door de Australian Cinematographers’ Society. Voor “Careful, He Might Hear You.” ontving hij een AFI award van de Australian Film Institute. Hij werkte mee aan “City of Angels”, “Ghosts of Mississippi”, “The American President”, “Beyond Rangoon”, “The Paper”, “The Firm”, “Lorenzo’s Oil”, “The Doctor”, “Dead Poets’ Society”, “Stakeout”, “The Mosquito Coast” and “Children of a Lesser God”. Na Dreamcatcher zal hij gaan samenwerken met Anthony Minghella aan de film “Cold Mountain.”

Jon Hutman

Co-Producer & Production Designer Jon Hutman won al een Emmy voor “The West Wing”. Hij heeft een graad in architectuur gehaald in Yale, en studeerde scenic design, painting and lighting aan de universitaire School of Drama.
Dreamcatcher is de vijfde keer dat hij samenwerkt met Lawrence Kasdan. Zijn meest recente werk kun je terug zien in “What Women Want” en “Coyote Ugly”. Hij werkte ook aan “I Love You to Death”, “French Kiss” en “Mumford”, “Lolita”, “Flesh and Bone”, “Trespass”, “Meet the Applegates” en “Heathers.”
Voor Robert Redford hielp hij mee aan “The Horse Whisperer”, “Quiz Show” en “A River Runs Through It”, en aan twee films voor zijn oude klasgenoot Jodie Foster, “Nell” & “Little Man Tate”.

Carol Littleton

Carol werkte al samen met Kasdan in 8 van zijn films. Ze is de Editor voor Dreamcatcher. Ze staat bekend om haar focus op de kleine dingen van de karakters in een film en hun performance. Ze werd gekozen door Kasdan omdat ze humor in zijn eerste film “Body Heat” zag die anderen tot dan toe was ontgaan. Ze is genomineerd voor een Academy Award en een ACE Award voor haar werk voor “E.T.” en ze heeft ook meegewerkt aan de films “Beloved”, “Twilight”, “Benny and Joon”, “China Moon”, “White Palace”, “Swimming to Cambodia”, “Brighton Beach Memoirs” en “Places in the Heart”.

Raul Davalos

Raul verliet zijn oude baan, waarbij hij editor was voor de Gilmore Girls, om een van de editors te worden voor Dreamcatcher. Hij edite al eerder “Via Dolorosa” en “Cronos”. Voor hem is dit de achtste film waarin hij samenwerkt met Carol Littleton. Ze werken al 17 jaar samen, sinds 1985 voor Lawrence Kasdan’s “Silverado”. Samen waren ze ook verantwoordelijk voor “Vibes”, “The Accidental Tourist”, “White Palace” en “China Moon”. Raul heeft ook “Benny and Joon” en “Wyatt Earp” op zijn naam staan.

Voor TV was hij ook betrokken bij “Blue Ridge Fall”, “Judas”, “Conundrum”, “Love Lessons”, “Switched at Birth”, “Half a Dozen Babies” en “Cloned”. De in Havana geboren Davalos groeide op in Key Biscayne, Florida. Hij studeerde eerst medicijnen maar veranderde zijn studierichting nadat hij “The Godfather” en “A Clockwork Orange” had gezien. Hij ging naar de London Film School en editte daar reclames voor hij naar Los Angelos verhuisde.

Stephen Dunn

Dunn begon als assistent van Tom Laughlin in “Billy Jack Goes to Washington” en hij werkte voor Paul Schrader in “Blue Collar”, “Hardcore”, “Cat People”, “American Gigolo” and “Patty Hearst”. Hij edite “Fool for Love”, “Final”en “Beyond Therapy” en ook “What Dreams May Come”, “The Shipping News”, “Chocolat”, “Cider House Rules”, “One Fine Day”, “Something to Talk About”, “Kansas City”, “A Little Princess”, “Falling Down”, “Dying Young” en “Dances With Wolves” zijn van zijn hand.

Hij deed de U.S.C.’s School of Cinema en werkte al eerder samen met Lawrence Kasdan in “Mumford” and “Wyatt Earp”. Dit is de zesde keer dat hij samenwerkt met Kasdan, ditmaal als Co-Producer en 1st Assistant Director. Hun eerste samenwerking begon in “The Big Chill”.

Andere makers van deze film

Co-producer Casey Grant o.a. bekend van “Double Jeopardy”, “Along Came a Spider” en “Cool Runnings”

James Newton Howard (Componist) was vier jaar toen hij al muziek studeerde, met name piano. Hij is keyboardmuzikant geweest voor Melissa Manchester Barbra Streisand, Diana Ross, Rod Stewart and Bob Seger en Elton John. Hij ontving twee Emmie nominaties voor de ziekenhuisserie “ER”. Hij werkte eerder voor Walt Disney Features Animation, en maakte filmmuziek voor de films “Dinosaur” , “Atlantis” en “The Lost Empire”. Hij haalde een oscarnominatie voor muziek uit “The Fugitive”, “The Prince of Tides” en “My Best Friend’s Wedding”. Zijn muziek ondersteunde ook films als “Signs”, “The Sixth Sense” ,”Unbreakable”, “America’s Sweethearts”, “Big Trouble”, “Snow Falling on Cedars”, “Devil’s Advocate”, “Liar, Liar”, “Space Jam”, “Primal Fear”, “Restoration”, “Falling Down”, “Wyatt Earp”, “Dave”, “Alive”, “Glengary Glen Ross”, “The Man in the Moon”, “Dying Young”, “Grand Canyon”, “My Girl”, “Pretty Woman”, “Flatliners” en “Everybody¹s All-American”, en dat zijn er nog maar een paar… Zijn nieuwste bijdragen hoor je in “Who Shot Victor Fox” en “The Palace Thief”

William Corso zorgt voor de make-up. Dit deed hij al eerder voor “How the Grinch Stole Christmas”, “Planet of the Apes” en “The Majestic”, D.J. Caruso’s “Salton Sea”, “Out of Sight”, “A.I.”, “Amistad”, “Man on the Moon”, “Batman and Robin”, “Life” en de binnenkort te verschijnen film “Bruce Almighty”. Hij heeft 10 jaar gewerkt voor Steve Johnson’s, die bekend staat om zijn monsters uit “Ghostbusters” en “The Abyss” en hij ontving al 2 Emmy’s voor outstanding achievement in make-up in de films “The Stand” and “The Shining.”

Mark Kasdan (Aassociate producer) was altijd al een grote fan van de Hollywood films uit de jaren 50, zeker als het om westerns ging. En zijn broer Lawrence deelde zijn enthousiasme. Hij heeft de nodige filmscholen afgelopen in Amerika, en kwam al snel terecht bij John Sturges die Mark al jaren adoreerde vanwege de film
“The Magnificent Seven”. Hij ging uit zijn dak toen Lawrence hem vroeg co-writer te worden, en te helpen met een western van eigen hand: “Silverado”. De schoonheid van New Mexico veroverde zijn hart, en hij ging er later wonen met zijn vrouw Maxann.

Elizabeth Dollarhide (Associate Producer) verliet haar succesvolle leven in de reclame in 1990 om een film te maken en een televisiecarrière op te bouwen, en begon als production assistant in “Huck Finn”. Ze maakte veel universiteitsfilmpjes die per sateliet op diverse scholen werden uitgezonden. Ze gin voor Kasdan Pictures werken in 1998. Voor Dreamcatcher is ze de assistent van producer Chales Okun, hielp Kastan met de marketing en publiciteit en ze maakte de ‘behind the scenes’ video’s voor de Dreamcatcher website.

Molly Haginnis is verantwoordelijk voor de kostuums.

Follow by Email
YouTube