Het verhaal | Acteurs | Dromenvangers | Interviews & Recensies | De filmmakers
Boek vs Film | Filmjournaal | DVD | Fotogalerij | Première & Persrelease

Stukjes uit het journaal van de filmmakers

Wat gebeurde er op de set van Dreamcatcher?
De tekst stond ook (in het Engels) te lezen op de site van Warner Bros., maar is inmiddels offline gehaald.
De meest interessante stukjes hebben we voor je vertaald.

dreamcatcher_small

Angst waart rond in de Noordelijke bossen

In de film is de angst voor een Alien, zich bewegend door een verblindende sneeuwstorm, het grootst. Voor de filmmakers die Stephen Kings Dreamcatcher maakten is de grootste angst die van koude voeten… Filmen in Prince George, British Columbia in januari en februari is wel reden om de dikste laarzen met de dikste zolen eronder te dragen op de ijzige grond. We mogen dan klunen als de verschrikkelijke sneeuwman, maar we klunen wel met warme tenen… Het leek er eerst op dat dikke warme laarzen niet nodig waren, want de winter begon maar langzaam en brak een record voor de warmte in die tijd, wat goed uit kwam voor het bouwen van de sets, maar niet goed voor het filmen. Maar zoals weerman had voorspeld kwam er sneeuw, en veel ook…

Waarom die sneeuwobsessie? Schrijver Stephen King liet het hele verhaal afspelen in een sneeuwstorm, en dat maakte het nu zo juist compleet. En er zijn zoveel scènes in beschreven die alleen door moedertje natuur gemaakt kunnen worden. En men was verheugd dat moeder natuur zich aansloot bij de crew. Zes weken werden er gefilmd in British Columbia, waarvan 2 weken ‘s nachts (dat is wanneer ze de laarzen echt konden uittesten) waarna ze naar Vancouver gingen om 11 weken te filmen. Daar werden onder andere de flashbacks gefilmd.

34

Boeklezers herinneren zich wel de ruimte in het hoofd waar zich belangrijke dingen afspelen. In British Columbia werd o.a. de aankomst van de vrienden in Hole in the Wall (het huisje die in de bossen) gefilmd. Men heeft allerlei trucs moeten uithalen om daglicht eruit te filteren en te laten lijken op het licht van de maan. En ook de vreemdeling, die verdwaald is in het woud en zijn weg vindt naar het huisje, werd daar gefilmd. De donkere lucht die te zien is in de film, zette de kleuren van moeder natuur zo mooi neer, dat het precies was zoals ze zich hadden voorgesteld.

Laat het sneeuwen!

14

In de natuur is sneeuw het mooiste, meest serene en gracieuze dat je ooit hebt gezien. Maar als filmmakers sneeuw maken is het een luidruchtige en hectische toestand.snowblower Grote ventilatoren draaien, en zakken met nepsneeuw die handmatig in de luchtstroom worden gegooid, zijn allemaal nodig wanneer er sneeuw op de grond moet liggen, maar het is er niet… De echte sneeuw komt nooit als je het vraagt, en is meestal niet mooi te filmen als het wel komt. En dan komt de kunst van het sneeuw maken om de hoek kijken.

De locatie was natuurlijk uitgezocht omdat er veel sneeuw valt, maar toch hebben de meeste scènes in een film met sneeuw een beetje hulp nodig. Een hoge druk pomp duwt grote hoeveelheden water per minuut door een cilinder en een sterke ventilator blaast er de koude lucht door met als resultaat instant ijs. De cilinder wordt ook wel geweer genoemd, en wordt omhoog gericht en hup mooi vallende sneeuw. En het mooie hiervan is dat je niets hoeft op te ruimen… Maar op de grond wordt vaak gebruikt gemaakt van het product nep sneeuw. Ze rollen witte stof over de grond en daar worden vlokken van cellulose op gespoten door een soort brandslangen. Dit soort sneeuw plakt ook wat beter en wordt ook gebruikt om in de lucht te blazen voor sneeuwstormen. Vallende sneeuw wordt gemaakt van een soort rijststijfsel en is in verschillende formaten verkrijgbaar: grote vlokken voor de achtergrond, en kleine vlokjes voor voorgronden. Omdat het vaak in de mond terecht komt, is het maar een goede zaak dat dit eetbaar is.

Een echte uitdaging is een shot dat een stuk landschap laat zien, met acteurs en voertuigen die bewegen.

18 36

Hier zijn echt hele grote ventilatoren voor nodig en ze maken een verschrikkelijke herrie. Zo erg dat Steve Dunn er een hele klus aan had om het duidelijk te maken als ze moesten stoppen. Het is een hele puzzel om de ventilatoren zo neer te zetten zodat de hele scène afgedekt is. Sommige scènes in Dreamcatcher waren echter zo groots dat ze ook zijn teruggevallen op computerbewerking van het landschap. En als je dan de scène ziet waarin Morgan Freeman in de sneeuw staat, en er hele lichte zoeklichten langs hem heen gaan terwijl de sneeuwstorm woedt, weet je dat daar een heleboel rijststijfsel en een veel herrie aan vooraf is gegaan.

Militaire Goodies

Op de set stond ook een grote varieteit aan militaire voertuigen. De helikopter die gebruikt werd voor het vervoer van Morgan Freeman als Colonel Abraham Curtis was uitgerust met een lading wapens en klonk waanzinnig als hij werd gestart en ging vliegen. Dan stonden er nog Humvees (sneeuwscooters), in totaal 4 helicopters, alle auto’s hadden kentekenplaten uit Maine, een politiewagen uit de staat Maine… zelfs de winkel had een advertentie van een loterij in Maine in de etalage. En dit soort detail was ook terug te vinden in de voertuigen en uniformen.

13 29

Follow by Email
YouTube