Het verhaal | Acteurs | Dromenvangers | Interviews & Recensies | De filmmakers
Boek vs Film | Filmjournaal | DVD | Fotogalerij | Première & Persrelease

 

Het volledige filmverhaal staat verder uitgewerkt en uitgebreid onderaan deze pagina, maar als je de DVD nog niet hebt gezien raad ik je aan deze vanwege de “spoilers” eerst te kijken!

Jonesy, Henry, Pete and Beaver waren nog maar kinderen in een klein stadje in Maine. Kinderen die de moed vonden om als helden te reageren op hoe gemeen kinderen onder elkaar kunnen zijn. Ze redden een vreemde jongen, genaamd Duddits en onverwacht hebben ze een vijfde vriend die een belangrijke rol inneemt.

3519 Nu ze alle vier “mannen” zijn geworden, elk met hun eigen levens en problemen, worden ze achtervolgd door hun herinneringen aan hun heldendaad, die zo’n kracht heeft dat het meer een last is dan een goed gevoel. Een ongeluk kost een van hen zowat het leven. In eerste instantie herkennen ze niet dat de huiveringwekkende gebeurtenis in verbinding staat met Duddits.

Maar als ze allemaal bij elkaar komen voor de jaarlijkse reünie in het jachthuisje dat gelegen is in de noordelijke bossen worden ze overvallen door een groot kwaad. Eerst komt er een vreemdeling, een verdwaalde jager, en ze zijn niet bewust van het kwaad dat hij met zich mee brengt. Vlak achter hem komt een sneeuwstorm. Een verschrikkelijke storm waarin een dodelijke Aliën macht schuilt die de wereld wil vernietigen. Pas dan herinneren ze zich de vergeten macht en kunnen ze de vreselijke waarheid de baas. Voor ze het weten zijn de vrienden verwikkeld in een strijd met het wezen dat niet van deze wereld is. Hun enige kans is gelegen in hun verleden… En in de dromenvanger.

Schrijver/director/ producer Lawrence Kasdan zocht al een tijdje naar een film met grote effecten en een emotioneel verhaal dat zijn wortels had in de realiteit. Met Dreamcatcher vond hij deze. Toen Kasdan hoorde over Stephen King’s Bestseller Dreamcatcher was een script al in de maak voor Castle Rock Entertainment, het bedrijf dat ook verantwoordelijk was voor de films “Stand By Me”, “Misery”, “The Shawshank Redemption”, “Dolores Claiborne”, “The Green Mile” and “Hearts in Atlantis”, en allemaal gebaseerd op de verhalen van Stephen King.

King vind dit het eerste echte succesvolle horror/spannende film die van zijn boeken is gemaakt van de laastste vijftien jaar. Niet verrassend, want de laatste was Misery, met Kathy Bates. Castle Rock is het enige bedrijf dat hem netjes heeft behandeld. “Ze waren in staat te zien dat dit verhalen waren over echte mensen, en dat soms monsters of horrorelementen een goede manier zijn om de dingen te laten zien die ons werkelijk bezighouden in ons leven.” zegt hij.

William Goldman, die al eerder scripts maakte voor Misery en Hearts in Atlantis voor Castle Rock, nam de taak op zich om van de 800 pagina’s een paar uur durende film te maken. Daarna, zoals altijd, schreef Kasdan zelf het script zoals het gefilmd zou gaan worden.

Toen de tijd kwam om een cast te gaan zoeken, wilden de filmmakers acteurs die niet alleen de karakters goed konden neerzetten, maar ook overtuigend de sterke band tussen de vrienden als rode draad door de film duidelijk konden laten zien.
De film zit vol jonge, geweldige acteurs, en Kasdan voelt zich gelukkig dat hij ze heeft kunnen vinden.

 

Let op: onderstaande bevat spoilers als je de film nog niet eerder hebt gezien!

Het volledige filmverhaal

43Een hand tekent een dromenvanger op papier, met de letters SSDD ernaast. Het is Jones (Jonesy) die terwijl zijn patiënt tegen hem praat zit te tekenen. Er gebeurd wat raars, hij verteld de patiënt wat er is gebeurd met zijn moeder, terwijl hij dat onmogelijk kan weten. De patiënt vlucht de kamer uit.

Henri zit met een pistool tegen zijn hoofd als de telefoon gaat. Hij schiet in de muur en neemt de telefoon op. Jonesy belt hem op om de afspraak van zaterdag te bevestigen, en ze overwegen of ze dan nog even langs Duddits zullen gaan.

Pete ziet in zijn showroom een vrouw naar binnen komen. Ze is haar autosleutels kwijtgeraakt en heeft haast en vraagt zich af44 of de garage haar kan helpen. Hij weet haar naam zonder dat ze die heeft genoemd, en samen lopen ze haar stappen terug. Peet draait met zijn wijsvinger en weet te vertellen dat ze ook snoep heeft gekocht, en weet ook wat haar auto is. Hij vraagt haar uit eten als hij haar sleutels vind, en ze stemt toe. Hij vind haar sleutels in een plas water, maar die afspraak komt er nooit natuurlijk.

Beaver (Joe Claridon) zit aan de bar met een tandenstoker in zijn mond neem hij een slok. Hij belt Jonesy om hem aan te geven op te passen, waarvoor weet hij niet, terwijl hij in de aangeslagen ruit SSDD tekent.

Jonesy staat op de stoeprand om over te steken, en opeens loopt hij over. Hij wordt aangereden en moet worden gereanimeerd. Hij ziet Duddits in zijn droom, die hem waarschuwt op te passen voor Mr Gray.

Zes maanden later zijn ze dan eindelijk bij Hole in de Wall, een jagers hut. Iedereen is er en haalt herinneringen op, of pocht ergens over. Duddits hebben ze nooit bezocht vanwege Jonesy’s ongeluk, en Jonesy vertelt Henri dat hij Duddits zag staan op de 34 stoeprand aan de overkant en dat Duddits wilde dat hij overstak.
60Ze zitten aan tafel te eten en halen herinneringen op. Ze praten over hun geheugenpakhuis, en Jonesy verteld dat zijn pakhuis vol is en oude herinneringen moet verbranden om plaats te maken voor nieuwe. Dingen waar hij erg aan hecht stopt hij in een speciale kamer in het geheugenpakhuis. Ze drinken op Duddits, die eigenlijk Douglas Cavell heet.

Twintig jaar eerder liepen de vier jongens over een verlaten terrein om bij een leegstaand pand een foto van de homecomming queen met haar benen wijd te zien hangen. Ze zijn er bijna als ze een nieuw overhemd en een scooby doo brooddoos vinden, en horen gillen. Grote jongens proberen een geestelijk achtergesteld kereltje poep te laten eten, maar de vier vrienden weten hen te overtuigen weg te gaan. Beav zingt Blue Bayoo voor de jongen, en ze helpen hem aankleden en naar huis te brengen.

Pete en Henry doen boodschappen. De winkeleigenaar verteld hen op te schieten om thuis te komen; er wordt slecht weer 23voorspeld. Beav en Jonesy zijn op jacht, en Jonesy schiet bijna een kerel die verdwaalt is in de bossen neer. De man heet Rick Mcarthy en Jonesy helpt hem naar de hut. De man heeft een enorme borst, en laat stinkende boeren. Hij krijgt soep en laat behalve boeren ook een enorme stinkende scheet. In plaats van zijn borst is zijn buik nu enorm. Beav en Jonesy overtuigen de man een poosje te gaan slapen. De man slaapt al terwijl ze hem vertellen waar het toilet is, en als ze zich omdraaien zien we de buik van de man bewegen. Jonesy en Beav gooien in de huiskamer gelijk de ramen en deuren open om de verschrikkelijke lucht eruit te laten.57

Pete en Henry zijn op de terugweg en geven gas om de besneeuwde heuvel op te komen, als er opeens iemand midden op de weg zit. Ze doen alles om te ontwijken en slaan daarbij over de kop. Pete heeft zijn been bezeerd, maar Henri is ok. Ze klimmen eruit en gaan naar de vrouw toe, die eigenlijk geen reactie geeft in eerste instantie. Als ze denken dat ze dood is laat ze een enorme scheet, en verteld dat ze Rick kwijt is geraakt.

Jonesy tekent dromenvangers op een stuk papier, en maakt scheet geluiden. Beav eet pindakaas uit de pot, omdat hij daar30 rustig van wordt. Dan zien ze allerlei dieren uit het bos op de vlucht, de dieren hebben rood spul in hun vacht en ze vragen zich af wat het is. Er komt een helikopter over, en ze hopen dat die de zieke man wil meenemen, maar er wordt kenbaar gemaakt dat het gebied onder Quarantaine is gezet en gaan weg. Beav geeft ze “de vinger”.

Pete en Henri brengen de vrouw naar een overkapping en stoken een vuurtje. Henri zal naar de hut proberen te komen, en Pete moet bij de vrouw blijven.

Als Jonesy en Beaver weer de hut binnenkomen zien ze een bloedspoor van de slaapkamer naar het toilet lopen. In de slaapkamer zitten de lakens en de vloer onder het bloed. Ze roepen naar Rick op het toilet die zegt met rust gelaten te willen worden, en dat hij helemaal nergens bloed. Ze trappen de deur open, en glijden zo’n beetje naar binnen. Rick zit met zijn 74jagerspet op, op het toilet waar rare geluiden uit komen. Beav geeft Rick een zetje, die daardoor dood van de pot afglijd. Snel doen ze het deksel dicht, en Beav gaat op het deksel zitten dat zelfs met hem erop een stukje omhoog komt doordat hetgeen dat erin zit er probeert uit te komen. Alle tandenstokers van Beav zijn op de grond gevallen, in het bloed. Jonesy moet naar de schuur om isolatietape te halen, want “stampertje” doortrekken lukt niet. Terwijl Jonesy zich rot zoekt naar tape ziet Beav een schone tandenstoker op een schone tegel liggen, hij probeert erbij te komen, waardoor “stampertje” weet te ontsnappen. Beaver vecht nog met het beest als Jonesy terugkomt met het tape, maar overleeft het niet. Jonesy gooit snel de deur dicht en het beest hakt zijn tanden in de deur. Jonesy houdt met alle macht de deur tegen, maar trekt de knop eruit, waardoor de deur opengaat…
Hij kijkt achterom, en ziet een rasechte Aliën staan. Lange dunne benen, grote ogen en dunne vingers. “stampertje” glijdt naar de aliën toe en lijkt zijn huisdier te zijn. De Aliën doet zijn hoofd steeds dicht bij Jonesy, en ontploft en veranderd in een rood poeder dat bij Jonesy naar binnen dringt.

13Dan zien we een leger terrein, dode beesten worden afgevoerd in plastic zakken, en we zien mensen achter prikkeldraad. Velen hebben een roodgekleurde beschadiging in het gezicht. Het rode spul wordt Ripley genoemd.
We maken kennis met Owen, en Abe Curtis. Abe is de baas, en wil koste wat het kost de Ripley binnen de grenzen van het Quarantaine gebied houden. Owen heeft de eer om de E.T’s (alias aliën) af te maken, en zal Abe na deze opdracht opvolgen als baas.
Er wordt iemand binnengebracht die een vrouw met kind heeft laten gaan binnen het quarantaine gebied, en hij moet worden bestraft. Hij hoeft alleen de waarheid maar te vertellen. En als hij zijn hand omhoog doet om te zweren dat hij de waarheid spreekt schiet Abe in zijn hand. “Hij ging over de Curtisline” legt hij later uit aan Owen, alhoewel hij zelf ook wel vind dat hij iets te ver is gegaan. Het is goed dat het Abes laatste opdracht is, en hij geeft een pistool dat nog van John Wayne zou zijn geweest aan Owen.

Pete is toch naar de auto teruggegaan om bier te halen. Aan de achterkant van de vrouw zien we een lang bloedspoor door de sneeuw, dat er eerder niet was. Iets is uit de vrouw gekomen, en bevind zich in de sneeuw. Pete praat tegen haar, en zichzelf. 48Hij verteld haar over Duddits, en dat hij hun de gift om dingen te weten heeft gegeven. Hij denkt dat Duddits een aliën is die hemzelf en zijn vrienden klaarmaakt voor iets dat komen ging… en zo brabbelt hij nog wat tot hij opeens moet plassen. Hij plast Duddits naam in de sneeuw, en op de punt van de i komt de kop van “stampertje” tevoorschijn. Hij wordt aangevallen, maar beland op het vuur, waardoor het beest van hem af gaat.

Henri, die nog steeds onderweg is naar de hut, hoort een sneeuwscooter aankomen. Eerst denkt hij dat het Jonesy is, maar hij voelt de waarschuwing en “leest” Mr Gray in het hoofd van Jonesy. Snel verschuilt hij zich en de scooter gaat voorbij. Kort daarna komt Jonesy/Mr Gray aan bij Pete. Jonesy/Mr Gray wil de weg weten maar Pete wil geen antwoord geven. Jonesy die zich in zijn gedachtenpakhuis heeft verscholen waarschuwt Pete hem die informatie wel te geven, en Pete draait met zijn wijsvinger om hem de weg te vertellen.

Henri is eindelijk bij de hut aangekomen. Alles zit onder de Ripley; rode poeder die je ziet groeien. Hij vind Beaver: “Fuck me Freddy” en ziet beelden van wat Jonesy meemaakte met de aliën. Op het bed in de slaapkamer vind hij een nestje eieren, met een moeder shitweasel erbij. Hij schiet haar dood, en wil de eieren vernietigen. Veel zijn er al uitgekomen, en hij wordt belaagd door de kleine wormpjes die eruit zijn gekomen. Hij trapt er een paar dood, en steekt het hele boeltje aan met 75 aanstekervloeistof. Ook de dromenvanger staat in brand, en hij denkt terug aan twintig jaar geleden, toen ze de dromenvanger maakten. Toen was ook een meisje vermist, Josie die bij Duddits op school ging (de debielenacademy). Ze vroegen Duddits hun te helpen met zoeken, en daarvoor lieten ze hem hun gedachten lezen. Allen hebben ze een hand op Duddits gelegd, die echter niet hun gedachten leest, maar hen iets geeft: namelijk dat ze elkaars gedachten kunnen lezen. Toen leerde Pete ook hoe hij door met zijn wijsvinger rondjes te draaien de weg kon vinden. En zo vonden ze ook Josie terug.
Dan ziet Henri de helikopters over komen.

In de heli’s zitten Abe en Owen, en nog een paar militairen. Ze gaan de E.T’s aanvallen. In hun hoofd horen ze:”Doe ons niets, er is geen infectie, we zijn oud en hulpeloos”, maar ze weten dat het niet zo is en vallen aan. De aliën vluchten terug naar hun ruimteschip en het is duidelijk dat het gaat ontploffen. Het is een mooi ding, dat wat lijkt op de rug van een schilpad en waar het dromenvangerpatroon in terugkomt. Niet alle helikopters weten weg te komen bij de ontploffing.

We zien de scooter met Jonesy/Mr Gray en Pete erop. Mr Gray vermoord Pete, en Jonesy moet alles aankijken vanuit een raam in zijn geheugenpakhuis. Jonesy/Mr Gray houdt vervolgens een vrachtwagen aan, en weet met een smoesje de chauffeur uit de auto te lokken, en te vermoorden. De hond die de chauffeur bij zich had mag zich tegoed doen aan de lijken met ripley die 20achterin de vrachtwagen liggen. Jonesy stapelt inmiddels alle dozen met herinneringen die hij heeft aan Duddits op een steekwagentje en wil ze naar zijn speciale kamer brengen met SSDD op de deur. Mr Gray voelt nattigheid, en weet door de eerste deur te breken, maar Jonesy is net op tijd zijn kamertje in.

Henri heeft uit de hut een paar ski’s gepakt, en wordt aangehouden door het leger aan de grens van de quarantainezone. Hij wordt naar het kamp gebracht. Als Owen en Abe in speciale pakken door het kamp met mensen die onder de Ripley zitten zijn gelopen, staat Henri bij het prikkeldraad te wachten. Henri leest de plannen van Abe uit zijn hoofd: iedereen doodmaken om verdere besmetting te voorkomen. Ze zijn nog niet bang voor een meelifter, iemand die uit het quarantainegebied ontsnapt zou kunnen zijn, aangezien ze het goed hebben aangepakt. Om 2:00 zullen ze beginnen met het vermoorden van de mensen.
Dan komt Owen weer langs Henri, en hij weet hem dingen te vertellen die niemand anders kan weten over zijn privé-leven. Henri verteld hem dat er wel degelijk sprake is van een meelifter, en Owen vertrouwd hem. Hij gaat baas Abe inlichten, en weet hem te overtuigen met Henri te gaan praten, die in een schuur opgesloten is inmiddels. Dat doet Abe, maar Henri is er niet. Die staat in een andere schuur waar hij doordat Owen met een Jeep de schuur ramt uit ontsnapt. Generaal Matheson die is gewaarschuwd door Owen over Abes plannen, komt het kamp binnenvallen en neemt de leiding over. Abe ziet Owen en Henri wegrijden in de jeep… Owen ging daarmee over de “Curtisline!”45

De vrachtwagen van Jonesy/Mr Gray en de hond heeft een klapband en staat aan de kant van de weg. Jonesy “belt” vanuit zijn pakhuis naar Henri, en verteld hem dat ze onderweg zijn naar Massachusetts en dat ze Duddits moeten halen in Derry. Owen en Henri rijden daar dan ook naar toe en worden hartelijk ontvangen door zijn moeder. Duddits is oud, kaal en blijkt aan leukemie te lijden. Hij mag mee van zijn moeder, omdat ze denkt dat hij gelukkiger bij zijn vrienden zal sterven dan thuis in zijn kamertje. Zijn pillen gaan mee in de welbekende scooby doo box. “Ga de wereld maar redden” zegt zijn moeder terwijl ze hen uitzwaait.

Het pistool dat Owen van Abe kreeg blijkt een zendertje te bevatten, en hij spoort wordt gevolgd door een medewerker van Abe. Abe pikt een helikopter. In die tijd heeft Mr Gray een politiewagen aangehouden, de agent vermoord en de hond in de auto gelegd. 26Henri vraagt Duddits contact te maken met Mr Gray, en deze beland van schrik bijna naast de weg. Duddits weet waar ze naar onderweg zijn: Mr Gray wil naar water om dit te besmetten. Henri weet welk reservoir er in de buurt is, en daar gaan ze naar toe. Inmiddels zijn Jonesy/Mr Gray en de hond daar al aangekomen. Jonesy/Mr Gray gooit een ruit in om binnen te komen, en begint aan het putdeksel te wrikken om de shitweasel bij het water te laten.
Owen, Duddits en Henri zijn bij de geparkeerde auto van Jonesy/Mr Gray aangekomen. Owen zal naar binnen gaan met een geweer, en Duddits en Henri moeten in de auto blijven. 10Onderweg naar het waterhuisje komt de helikopter met Abe erin aan, die het vuur opent op Owen. Owen weet de heli naar beneden te halen, maar is zelf dodelijk geraakt. Henri neemt Owens geweer en loopt naar het huisje waar de hond zojuist een shitweasel heeft “gebaard”. Deze valt hem aan, maar bijt zich vast aan het geweer en Owen schiet hem eraf. Het is Owen niet duidelijk of Jonesy nu zichzelf of toch Mr Gray is. Om daar achter te komen vraagt hij of Jonesy iets kan vertellen dat alleen zijn echte vrienden kunnen weten. Uit de shitweasel komt een groen eitje gerond, en een klein wormpje bevrijdt zich uit het eitje en gaat onderweg naar de waterput.

39 “Mr Gay, go away”

 

Dan komt Duddits binnen, en bevrijd Jonesy van Mr Gray. Het rode spul komt weer vrij, en voegt zich weer samen tot de aliën die Jonesy aanviel in de hut. De aliën valt Duddits aan, en zet zijn staart in Duddits zijn borstkas, maar krijgt hem er niet meer uit. Het wormpje komt intussen steeds dichter bij de waterput, maar Henri en Jonesy staan vol verbazing te kijken naar Duddits die ook veranderd in een ander soort aliën, en zijn staart in de rug van het beest zet. Er vormt zich een kapsel om beiden heen, een soort web in de vorm van het weefsel van een dromenvanger. Het geheel ontploft en in de rode waas die vrijkomt vormt zich een dromenvanger.

Dan is het voorbij. Henri en Jonesy kijken naar elkaar, en herkennen elkaar weer ook in hun hoofd is alles weer goed. 1 cm voordat het wormpje de waterput heeft bereikt trapt Jonesy het beestje eindelijk dood. Het gevaar is geweken: Eind goed, Al goed.

Follow by Email
YouTube