Het verhaal | Filmmakers | Acteurs | Filmquotes | Fotogalerij | Interviews & recensies | De DVD/VHS | Het Dagboek | De film | Het Filmdagboek

roseredhome0Het Dagboek van Ellen Rimbauer werd gefilmd in Seattle en Tacoma, Wash., door Greengrass Productions, in samenwerking met Victor Television Prods. and Mark Carliner Prods.
Executive producers: Stephen King, Mark Carliner
Producer: Thomas H. Brodek
Co-producer: Bruce Dunn
Director: Craig Baxley
Schrijver: Ridley Pearson, gebaseerd op zijn boek
Camera: Joao Fernandes
Production designer: Craig Stearns
Editor: Sonny Baskin
Music: Gary Chang
Casting: Lynn Kressel, Heidi Walker.

Ellen Rimbauer – Lisa Brenner
John Rimbauer – Steven Brand
Connie Posey – Kate Burton
Sukeena – Tsidii LeLoka
Doug Posey – Brad Greenquist
Fanny – Dierdre Quinn
Madame Lu – Tsai Chin

Een sfeer periode thriller met een kinky onderschrift is ABC’s “The Diary of Ellen Rimbauer”. Het is de voorloper van Stephen King’s Rose Red. Maar het is een elegant en knisperend spookhuisverhaal. Ofschoon King wel een van de uitvoerende producenten is, gaat de eer niet naar hem uit deze keer. Dit even voor de kijkers die bepaalde verwachtingen hebben van de film.

Gebaseerd op het boek van Ridley Pearson, een vriend van Stephen King, wordt het verhaal van Ellen gevolgd, vanaf het begin van de oprichting van het beroemde huis in Seattle, waarin verschillende mensen verdwenen en mysterie wortel schoot. Het is een prachtige film, die als studie gezien kan worden, maar ook vaak angst aanjaagt.

Lisa Brenner speelt Ellen Rimbauer, die vroeg aan het begin van de 20ste eeuw, het hof wordt gemaakt door John Rimbauer, gespeeld door Steven Brand. John is een rijke industrieel die het huis laat bouwen om zijn liefje te imponeren. Hij is een charmeur wiens romantiek veranderd in seksuele lust, en zijn ware kleuren laat zien tijdens de huwelijksreis. Die reis gaat onder andere naar Afrika, waar hij een triootje heeft met een van de dansende inboorlingen.

Ellen negeert de vreemde en pijnlijke eigenschappen van haar nieuwe man, en ze krijgt eigenlijk maar een goed ding uit de hele reis, die meer dan een jaar duurt: haar vriendschap met Sukeena, gespeeld door Tsidii LeLoka, die ook al te zien was in Rose Red. Zij is een kamermeisje dat zich ontwikkeld als Ellens vertrouwelinge.

Eenmaal terug in Seattle blijkt het huis al snel een spookhuis te worden, door een moord die plaats vind tijdens de bouw van het huis. Nadat een van John’s ex-vriendinnen zoek raakt en dan ook nog eens Ellens dochter van de aardbodem verdwijnt ziet Ellen het verband met John’s vreemdgaan en zijn agressieve neigingen.

Perfect is Ellens sterke rol. Lisa Brenner is zowel aangrijpend als afstotelijk als vrouw in problemen, die uiteindelijk tegen haar man op staat en de mogelijkheid heeft hem te voorzien in wat hij nodig heeft in ruil voor informatie die zij kan gebruiken om de vermiste personen op te sporen. Ook Steven Brand speelt de rol van John prachtig als hij kwaadaardig veranderd naar de rol van chanteur die een emotionele grip op iemand heeft en niet van plan is die los te laten.

LeLoka is de echte schat van deze film. Ze is ideaal als griezelige vrouw die verontrustende verhalen verteld met die mooie grote ogen. Ze heeft de rol rustig benaderd, en het lijkt alsof ze niet alles verteld wat ze weet en zo wordt de climax van het verhaal opgebouwd.

Het was een goede locatie om te filmen. Het huis is luxe en vol charisma, maar met een koud gevoel lopend door elke scène die goed in de tijd is neergezet door Craig Stearn. Baxley kenden we al eerder uit “Rose Red,” “Storm of the Century” en hij is ook aan het werk met de Tv-serie  “Kingdom Hospital”, van de hand van Stephen King.

120 minuten spookhuisplezier…

Follow by Email
YouTube