Het verhaal | Filmmakers | Acteurs | Filmquotes | Fotogalerij | Interviews & recensies | De DVD/VHS | Het Dagboek | De film | Het Filmdagboek

ABC News interview met Stephen King | Artikel Movie.nl | Recensies: SciFi | Gotham Café | EraLine

diarydvd

De succesvolle fantasy- en horrorauteur Stephen King schreef het verhaal voor deze televisieminiserie Rose Red. De naam verwijst naar een indrukwekkend gotisch huis dat ooit gebouwd werd door de rijke oliemagnaat John Rimbauer voor zijn vrouw Ellen, wiens groeiende obsessie om het huis steeds groter te maken ongeziene proporties aanneemt. Doorheen de jaren verdwijnen er een aantal vrouwen in verdachte omstandigheden. Wanneer Ellen zelf verdwijnt, wordt het huis gesloten waarna de bizarre gebeurtenissen zich vreemd genoeg niet meer voordoen. Psychologe Joyce Reardon (Nancy Travis) verzamelt een groep mensen in de hoop om enige vorm van paranormale activiteit waar te nemen. Haar initiatief wordt door professor Miller afgeraden, doch Reardon is vastbesloten. Samen met Steve Rimbauer, de enige erfgenaam van Rose Red, en de rest van de groep gaat het onderzoek van start. Buitenbeentje in de groep is Annie Wheaton, een 15 jarig autistisch meisje dat blijkbaar ook over bepaalde kinetische krachten beschikt. Nog maar net het huis betreden, doen zich al gauw benarde situaties voor. De gasten van het huis worden geconfronteerd met angstaanjagende geluiden, hallucinaties en lichamelijke problemen. Eén voor één verdwijnen ze. Het grote en mysterieuze huis is duidelijk opnieuw tot leven gewekt en op het eerste zicht zal het haar geheimen niet gauw prijsgeven. De groep wordt hier geconfronteerd met een wantrouwen tegenover elkaar wat geen gezonde situaties met zich meebrengt. De gemoederen raken danig verhit…

Het vergt een hele inspanning om gedurende zes uren aan het scherm gekluisterd te blijven. Rose Red kan onze verwachtingen niet helemaal inlossen, ook niet als je de serie opsplitst in verschillende kijkbeurten. Het duurt een tijdje vooraleer het verhaal op gang komt en de personages en hun rariteiten aan de kijker worden voorgesteld. Tussendoor krijgen we een geschiedenisles over de Rimbauer’s en na meer dan een uur arriveert het selecte groepje aan het mysterieuze huis. Pas dan gaan de poppen aan het dansen. Echter als kijker blijf je toch een beetje op je honger zitten vermits een aantal vragen onbeantwoord blijven. Boeiend om te volgen wordt het jammer genoeg zelden, spanning is bovendien ook al ver te zoeken, op enkele uitzonderingen na. Geen enkele acteur zat goed in zijn/haar rol en niemand kon ons 100% overtuigen, zelfs de actrice die de rol van het autistisch meisje speelde, zakte wat ons betreft compleet door de mand. En alsof dat nog niet voldoende is, zijn een groot aantal van de dialogen flauw en kinderachtig. Vermeldenswaardig zijn een aantal sfeervolle scènes van het desolate huis en de omgeving, begeleid door een beklemmende soundtrack. Hier bekruipt het beangstigend gevoel je als kijker dan weer wel. Make-up, speciale effecten en decors zijn eveneens prima. En naar goede gewoonten krijgt Stephen King himself een cameo, ditmaal als pizzabezorger.

Rose Red wordt hier gepresenteerd in het originele 1.33:1 beeldformaat waarin de meeste televisieseries worden opgenomen. De beeldkwaliteit is meer dan behoorlijk. Minpunten zijn het af en toe opduiken van grain, onscherpte in enkele scènes, en een contrast dat in donkere scènes iets beter kon. Volgens ons had een breedbeeld opname van deze miniserie echter wel op zijn plaats geweest en de impact van een aantal scènes vergroot. De Dolby Digital 5.1 geluidstrack scoort mooie punten. Alle beschikbare kanalen worden optimaal benut en de soundtrack komt volop tot zijn recht tijdens een groot aantal actiescènes waarbij de bezoekers doorheen het huis opgejaagd worden. Het gebruik van split-surround is eveneens van toepassing. Dialogen klinken over de hele lijn helder en worden nergens overstemd. De lage tonen in de geluidstrack ondersteunen waar nodig, doch heeft de subwoofer niet zo heel veel werk.

Deze TV-miniserie wordt vergezeld van een handvol extra’s.

  • De audiocommentaar van regisseur Craig Baxley en producent Mark Carliner en de TV spots die voorhanden zijn op de regio 1 versie zijn op deze Benelux versie niet aanwezig.
  • De fans kunnen hun hart ophalen aan “Bad House: The Making of Rose Red” (28 min.). Deze documentaire behandelt in chronologische volgorde de productie van deze serie gaande van de ontwikkeling van het scenario, de casting, de decors, de speciale effecten, de make-up tot de uiteindelijke opnames en het post-productieproces. Dit alles wordt aangevuld een heleboel beelden achter de schermen en interviews met onder meer regisseur Baxley, producent Carliner, Stephen King zelf en uiteraard enkele leden van de cast zoals Nancy Travis en Julian Sands.
  • “Unlocking Rose Red: The Diary of Ellen Rimbauer” (21 min.), van ABC televisie, is een gespeelde documentaire die geschiedenis van het mysterieuze huis in kaart brengt.
  • Het rijtje van extra’s wordt afgerond met een fotogalerij.
  • Geen enkele extra wordt Nederlands ondertiteld.

rosereddvdmenu

Follow by Email
YouTube