Introductie tot de DT cyclus | Lees een hoofdstuk | Verbanden tussen boeken
Comics | Film(s) | Diverse | FAQ’s | Wallpapers | Artwork
1. Scherpschutter | 2. Teken van drie | 3. Verloren Rijk | 4. Tovenaarsglas | 5. Wolven van de Calla
6. Lied van Susannah | 7. De Donkere Toren | 8 (4/5) Wind door het Sleutelgat

bscherpschutter_82 bscherpschutter_98 bscherpschutter_ls97 bscherpschutter_ls03 bscherpschutter_07 bscherpschutter_ls12

Er is nog een kort verhaal met de naam ‘De kleine vrouwen van Eluria’ dat zich afspeelt voor de saga begint. Dat is vanaf de gebonden versie (blauw) opgenomen in het boek de Scherpschutter. Daarvoor was het te vinden in de verhalenbundels Legenden en Alles is Eventueel.

ballesiseventueel_02 ballesiseventueel_04 vlegenden1_02 vlegenden2_03

 

 

 

 

 

In het kort
De Scherpschutter is de laatste overlevende van een verdwenen ras. Hij wil wraak op de Man in het Zwart en achtervolgt die door een geheimzinnige woestijn waar allerlei vreemde natuurelementen hem tegenhouden. Geholpen door de jongen Jake, vindt hij de man in het Zwart: dit wordt een confrontatie met zichzelf en zijn verleden… Dit is het eerste deel uit de Donkere Toren-cyclus van Stephen King. In dit betrekkelijk korte eerste deel is uiteengezet dat Roland op een zoektocht gaat om de Donkere Toren te vinden. Anderen beweerden en geloofden dat de Toren alleen maar een mythe is. Roland gelooft echter dat de Toren niet alleen echt is, maar ook de geheimen van het universum bevat. Hij gelooft dat hij daar een verklaring zal vinden voor de manier waarop zijn wereld uiteen is gevallen, of is “verder gegaan” zoals hij het in gedachten vaak noemt.

Het is een western met fantasy-invloeden, alleen voor fervente King-liefhebbers en King moèst dit eerste deel gewoon schrijven. In eerste instantie is het boek alleen in beperkte oplage verschenen, en was het een curiositeit. Pas veel later (na het verschijnen van deel 3) kwam er ook een paperback en pocket versie uit. In 2003 kwam een geheel vernieuwde herziene versie uit van de Scherpschutter. King heeft dit eerste deel herschreven, en heeft een nieuwe inleiding gemaakt die verschijnt in de delen twee tot en met vier. Hij vond dat er teveel doodlopende wegen in het boek waren, te veel dingen aangekaart werden die niet meer werden uitgewerkt. Deze zijn in het nieuwe deel verdwenen.

In 2008 kwam ook in Nederland het stripboek ‘ De Jonge Jaren van de Scherpschutter’ uit. Robin Furth (King’s rechterhand bij het schrijven van de serie) heeft samen met Marvel een prachtig boek samengesteld waarin wordt verteld over zaken die zich voor deel 1 hebben afgespeeld. De comic kreeg meerdere vervolgen.

Zie voor alle uitgaven en ISBN-nummers de boekenpagina. Via de link bovenin het menu kun je een gedeelte uit dit boek lezen.
Het boek is ook op audio uitgegeven (zie audiopagina’s voor meer informatie) en er is ook een boekverslag (uittreksel) te vinden op deze website! De Donkere Toren serie is ook besproken in de serie Uitgelicht! in Kings Things.

En ook is men geïnspireerd om de Donkere Toren te verfilmen: toch is er tot 2016 nog geen bioscoopfilm van gemaakt. Er is een kort filmpje dat is gebaseerd op twee pagina’s uit dit eerste deel, maar daar bleef het tot nu toe bij. In 2016 lukte het eindelijk om een start te maken met het verfilmen van een futuresfilm, welke in de zomer van 2017 het licht zal zien. Meer informatie daarover op de filmpagina in deze special.

Eerste zin in het boek
De man in het zwart vluchtte door de woestijn en de scherpschutter volgde hem. De woestijn was de apotheose van alle woestijnen, gigantisch, de lucht aan alle kanten misschien wel lichtjaren ver. Wit, verblindend, droog, zonder onderbreking, afgezien van de vage, sombere nevelsluier van het gebergte, die zich tegen de horizon aftekende, en het duivelsgras, dat mooie dromen, nachtmerries en de dood bracht. Een enkel grafteken wees de weg, want eens was het onder gestoven spoor dat door de dikke alkalikorst liep een hoofdweg geweest, die gebruikt werd door koetsen. Sindsdien was de wereld verder gegaan. De wereld was leeg geworden.

Hoofdkarakters:

Roland – van Gilead, de laatste Scherpschutter Lid van de kaste van scherpschutters, zoon van Gabrielle en Roland de Oudere, die blijkbaar over Gilead regeren. Gilead is nagenoeg verwoest door binnenlandse onrust en magie van tovenaars Marten en Walter (man in het zwart). De Queeste van Roland is tweeledig: Hij wil de man in het zwart vinden en hem zijn misdaden betaald zetten, en hij moet naar de Donkere Toren gaan waar hij de antwoorden op vragen van het universum zal vinden, inclusief de vraag naar de aard van de realiteit zelf.

Tovenaar Walter/Maerlyn/Marten/Flagg/De man in Zwart  is een zeer machtige tovenaar die manipuleert en heersers ten val brengt. Hij bedrijft het kwaad in opdracht van een nog machtiger wezen dat Marten heet (alias Maerlyn, Randall Flagg en meer). Maerlijn, ook wel de leeftijdloze vreemdeling genoemd, is een wezen met buitengewone kracht en magie. Hij leeft in het verleden, men bestaat toch tegelijk in alle tijden. Hij zou ook de Merlijn uit het oude Engeland, in de tijd van Koning Arthur, geweest kunnen zijn. Toch is hij geen eigen baas, want hij dient het Beest: bewaker van de toren. Als Marten was hij tovenaar en manipuleerde Rolands vader (Steven Deschain), verleidde zijn vrouw, en dat leidde tot de ondergang van Gilead. Hij bedrijft het kwaad in opdracht van een nog machtiger wezen dat Marten heet (alias Maerlyn, de leeftijdloze Vreemdeling, Randall Flagg). Walter wordt door Roland achtervolgd en leid hem door de woestijn en naar de bergen waar hij Roland de toekomst voorspelt en hem een visioen geeft waarin de ware aard van de geheimen binnen de Toren wordt onthuld. Vervolgens sterft hij, want hij heeft zijn taak volbracht. Als Randall Flagg heeft hij in hele universum snode daden verricht, en komt hij in vele verhalen terug.

Het Beest Er over praten is de vernietiging van je eigen ziel. Dit schepsel bewaakt de Donkere Toren.

Jack Chambers – De jongen in het station Jake komt uit een andere dimensie, uit een andere relaiteit. In Jake’s eigen realiteit komt een einde aan zijn leven als hij voor een naderende auto wordt geduwd, maar in plaats van te sterven wordt hij naar Rolands wereld overgebracht. Hij sluit zich korte tijd bij Roland aan. Als Roland de man in het zwart alleen te pakken kan krijgen als hij Jake een dodelijke val laat maken, laat Roland de jongen sterven.

Cort – scherpschutter instructeur Leert jongens met wapens omgaan, en man tot man gevechten te leveren. Hij onderwijst hen ook in strategie. Om af te studeren moet een scherpschutter zijn leraar in een gevecht verslaan. Roland is de jongste scherpschutter die dat lukt. Cort sterft later (hoe is nog niet bekend t/m dl 4).

Cuthbert – jeugdvriend van Roland Onbekend wat er met hem is gebeurd, maar omdat Roland de laatste scherpschutter is mogen we aannemen dat hij dood is.

David – havik Om Cort te verslaan mag er 1 wapen worden gekozen: Roland kiest David, zijn havik.

Gabrielle – Rolands moeder Ze is de vrouw van de heerser over Gilead, maar bedriegt haar man door met Marten naar bed te gaan. Ze wordt later per ongeluk door haar zoon gedood.

Susan – ? Nog heel weinig over bekend (t/m dl 4), behalve dan dat Roland ooit van haar heeft gehouden, en dat zij enige jaren deel uit maakte van zijn leven. Ze is door vuur gestorven, maar meer is er over haar lot nog niet bekend. In deel 6 krijgen we meer over haar te horen.

De Toren Misschien is de Toren een soort orde, geplaatst over de noodzakelijke en oneindige chaos van het omniversum. Binnen het fysieke bestaan van de Toren bevindt zich alle kennis die er bestaat.

In september 2004 kwam een CD uit met muziek geïnspireerd op The Gunslinger.

01. Fanfare (Roland’s Theme)
02. Overture (Theme from ‘The Gunslinger’)
03. A Stranger in Tull
04. Alice’s Theme
05. The Interloper (Tull Suite)
06. Nort’s Resurrection (Enter… The Man In Black)
07. Quiet Street
08. The Battle of Tull
09. The Aftermath / Leaving Tull
10. The Desert Montage
11. Memories I – Hiding Place & The Treachery of the Cook
12. Memories II – The Hanging of the Cook
13. The Waystation
14. Jake Remembers
15. The Demon in the Basement / Setting Out
16. Interlude (Ostinato)
17. The Camp / Jake Gone / The Oracle
18. Through the Forest and to the Mountains
19. Resting (Roland Tells Jake of Gilead) / The Excursion up the Mountain
20. A Chat with The Man In Black
21. Under The Mountains / Slow Monsters
22. Memories III – Rite of Passage
23. Light at the End of the Tunnel / Jake’s Death
24. Catching The Man In Black / Palaver
25. A Vision of the Universe
26. Finale
27. The Man In Black (Walter’s Theme)
28. The Gunslinger Piano Medely
Follow by Email
YouTube