Introductie tot de DT cyclus | Lees een hoofdstuk Verbanden tussen boeken
Comics | Film(s) | Diverse | FAQ’s Wallpapers | Artwork
1. Scherpschutter | 2. Teken van drie | 3. Verloren Rijk | 4. Tovenaarsglas | 5. Wolven van de Calla
6. Lied van Susannah | 7. De Donkere Toren | 8 (4/5) Wind door het Sleutelgat

    Op deze pagina krijg je antwoord op de meest gestelde vragen:

  1. Wanneer komt het volgende boek uit?
  2. Wie is de man in het zwart?
  3. Wie is Richard Fannin?
  4. Wat is De Donkere Toren?
  5. Hoe zit het met de geografie?
  6. Wanneer wordt DT verfilmd?
  7. Hoe kom ik meer te weten over de DT verbanden?

1. Wanneer komt het volgende boek uit?
Het zevende (en toen aangekondigd als het laatste deel) De Donkere Toren kwam in het voorjaar van 2005. Daarna, tot ieders verrassing, kwam er in 2012 nog een deel, dat zich afspeelt tussen het vierde en vijfde boek: De Wind door het Sleutelgat. In de Comics wordt dieper ingegaan op de wereld van de Donkere Toren en spelen zich gebeurtenissen af waar King in zijn boeken nog niet over schreef. King zegt nog niet klaar te zijn met de Donkere Toren… dus wie weet..

2. Wie is de man in het zwart?
De man in het zwart was een tovenaar, Walter, die waarschijnlijk heeft bijgedragen aan de ondergang van de gemeenschap van scherpschutters waarin Roland is opgegroeid. Hij was in dienst van Marten Broadcloak, die probeerde Roland uit deze gemeenschap te stoten. Walter stierf nadat Roland hem inhaalde, aan het eind van boek 1.

3. Wie is Richard Fannin?
Richard Fannin, ook bekend als Merlin, Maerlyn, de Magiër, de Tovenaar, De Leeftijdloze Vreemdeling en Randall Flagg, is de schurk in vele King-verhalen. In boek 2 denkt Roland terug aan de ene keer dat hij Flagg gezien heeft. Dit is na de gebeurtenissen in Ogen van de Draak, want Flagg wordt achtervolgd door Dennis en Thomas (‘De pusher’, hoofdstuk 3, paragraaf 13). In boek 3 erkent Fannin dat hij de schurk was in De beproeving (‘De Brug en de Stad’, paragraaf 40).

In boek 4 lijkt het erop dat RF ook Marten Broadcloak is, de tovenaar die de raadsman van Rolands vader was, die zijn moeder verleidde en die uiteindelijk de samenleving van de scherpschutters hielp vernietigen. In boek 1 (‘De halteplaats’, paragraaf 2) wordt in een achteloos terzijde gemeld: ‘Marten – in sommige kringen bekend als de goede man’. Dit zou betekenen dat John Farson, de Goede Man, Flagg, Fannin en Marten allemaal één en dezelfde persoon zijn.

Een aantal lezers emailden naar boekenwereld de vraag hoe Marten en de Leeftijdloze Vreemdeling dezelfde kunnen zijn, gezien de opmerking van het Orakel in boek 1 (‘Het orakel en de bergen’): ‘Marten is niet meer. De man in het zwart heeft zijn ziel opgevreten.’ Bovendien zegt de man in het zwart ook nog aan het slot van boek 1 (‘De scherpschutter en de man in het zwart’): ‘Ik had dat visioen nooit aan Marten kunnen overbrengen. Hij zou er wauwelend uit zijn teruggekomen.’

Jordan C. Lunds antwoord is dat Walter, de man in het zwart, in hetzelfde verhaal toegeeft dat hij zijn meester, de Leeftijdloze Vreemdeling, alleen uit dromen kent. Hoe machtig Walter ook was, hij heeft waarschijnlijk nooit een idee gehad van Martens ware identiteit.

Een andere verklaring is dat Roland het mis heeft. In boek 1 was hij ervan overtuigd dat hij achter Marten aanjaagde. Het bleek om Walter te gaan. Nu identificeert Roland RF als ‘Marten Broadcloak. Na al die jaren. Na al die ééuwen.’ (‘Alle kinders van god hebben schoenen’, hoofdstuk 3, paragraaf 7) en ‘Marten… of Maerlyn… of hoe je je tegenwoordig ook noemt…’ (paragraaf 8). Maar R.F. erkent niet dat hij Marten is: ‘Nu je ernaar vraagt: Flagg […] en we hebben elkaar al eens eerder ontmoet.’ Dat neigt naar een ontkenning. Marten kwam Roland immers jarenlang bijna dagelijks tegen.

J.A. Lawson uit Engeland wijst erop dat Tom Cullen in De beproeving RF identificeert als de demon Legioen: ‘Flagg. Hij heet Randy Flagg. De duistere man. […] Dromen… ik zie zijn gezicht in dromen. […] Hij ziet eruit als een gewoon iemand op straat. Maar als hij grijnst, vallen de vogels dood van de telefoonpalen. Als hij je op een bepaalde manier aankijkt, krijg je last van je prostaat en brandt je urine. Waar hij spuugt, wordt het gras geel en sterft het. Hij is altijd buiten. Hij is van buiten de tijd gekomen. Hij kent zichzelf niet. Hij heeft de naam van duizend demonen. Jezus heeft hem ooit in een kudde varkens geslagen. Zijn naam is Legioen. Hij is bang voor ons. Wij zijn binnen. Hij beheerst magie. Hij kan de wolven oproepen en in kraaien leven. Hij is de koning van nergens…’ (hoofdstuk 55)

Legioen verscheen ook als de schurk in De storm van de eeuw onder de naam Mr. Linoge (een anagram van het Engelse Legion). Linoge beloofde zijn slachtoffers, de bewoners van Little Tall Island bij Derry, dat hij zou weggaan als ze hem gaven wat hij wilde hebben. Wat hij wilde, was een kind om op te voeden als het zijne, om hem ooit te vervangen…

4. Wat is De Donkere Toren?
De Donkere Toren lijkt een scharnierpunt van tijd en ruimte. Wellicht verbindt het alternatieve tijdlijnen of realiteiten, maar de ware aard ervan blijft tot op heden onduidelijk. Wel duidelijk is dat Rolands wereld niet de onze kan zijn. Er zijn overeenkomsten, zoals het liedje ‘Hey Jude’ en andere snippers popcultuur, maar Roland heeft nog nooit gehoord van een plaats als New York City. Bovendien zijn de overblijfselen van verloren technologieën duizenden jaren oud, maar lopen ze honderden jaren vóór op onze techniek.

Jake, Eddie en Odetta lijken uit ‘onze’ wereld afkomstig te zijn. Deze conclusie is onder andere gebaseerd op het feit dat Eddie de filmversie van De Shining kent; hij heeft niet ‘van dat vreemde hotel gehoord…’ (Het laatste zou hem in het fictieve Stephen King Universum plaatsen, niet in de ‘echte’ wereld).

5. Hoe zit het met de geografie?
In boek 2 heeft Roland het verschillende keren over de plaats waar hij zich bevindt en de richting waarin hij reist. Hoewel hij aan de kust van een westelijke zee verkeert, passen de beschrijvingen van de schaduwen en de bewegingen van de zon niet bij iemand die naar het noorden trekt, langs een strand aan de westzijde van een continent. Dit is vooral in ‘De Gevangene’ (hoofdstuk 1, paragraaf 3 en 4) en in ‘Schudden’ het geval.
In boek 4 zeggen zowel Eddie als Susannah dat de geografie van Rolands wereld vreemd is. Dat er bovendien het nodige mis is met de tijd is evident. Het is de vraag of dat allemaal veroorzaakt is doordat de wereld is verder gegaan. Roland zegt ergens dat klokken in zijn wereld niet meer goed werken. Zou dit ook opgaan voor zonnewijzers?

6. Wanneer wordt Donkere Toren verfilmd?
Tot 2016 was daar voorlopig nog geen sprake van. Er waren een tijdje filmpjes te downloaden op het internet, maar die zijn op last van Stephen King verwijderd. Men trok zich niets aan van copyright e.d. Jaren rommelde het in filmland, maar in de zomer van 2017 wordt de eerste verfilming verwacht. Zie ook Film(s). En in 2017 kwam die film er inderdaad. Het is geen verfilming van de 8 boeken die er inmiddels zijn, maar een sequel.

7. Hoe kom ik meer te weten over de Donkere Toren verbanden?
Er zijn drie boeken voor Nederlandstalige lezers.  Het Stephen King Universum, De Concordantie of Het pad naar de Donkere Toren. Kijk voor meer informatie bij Diverse.

Deze FAQ’s zijn gedeeltelijk overgenomen van www.boekenwereld.com en aangepast met nieuwe bekende informatie.

Follow by Email
YouTube