Introductie tot de DT cyclus | Lees een hoofdstuk Verbanden tussen boeken
Comics | Film(s) | Diverse | FAQ’s Wallpapers | Artwork
1. Scherpschutter | 2. Teken van drie | 3. Verloren Rijk | 4. Tovenaarsglas | 5. Wolven van de Calla
6. Lied van Susannah | 7. De Donkere Toren | 8 (4/5) Wind door het Sleutelgat

Dingen die je vast nog niet wist over de Donkere Toren
Lees hier 12 bijzonderheden die je waarschijnlijk niet wist…

Leesvolgorde
Als je eenmaal in de Donkere Toren serie duikt, is het leuk (en verstandig) de boeken in de juiste volgorde te lezen. Maar, King heeft zijn meerdere werelden terug laten komen in deze serie, en het is leuk als je die herkent tijdens het lezen van de Donkere Toren serie. We gaan er op de pagina Verbanden tussen boeken uitgebreid op in. Hieronder vind je alvast twee handige overzichten (klik voor een grotere foto).

  1. De Scherpschutter
  2. The teken van Drie
  3. Het Verloren rijk
  4. Tovenaarsglas
  5. Wind door het Sleutelgat
  6. Wolven van de Calla
  7. Lied van Susannah
  8. De Donkere Toren

leesvolgorde

Urls en Links
Helaas geen Nederlandstalige websites om te noemen – reden ook om deze special te maken – maar hieronder een aantal van de belangrijkste Engelstalige websites die de moeite waard zijn om te bekijken, en veel Donkere Toren informatie bevatten.

Boeken over de Donkere Toren

okpadnaardonkeretoren_ls05Bev Vincent schreef Het pad naar de Donkere Toren‘.  Hij  analyseert elk deel van de saga, legt verbanden met de rest van het oeuvre (De beproeving, Insomnia, Harten in Atlantis) en geeft Kings visie op zijn levenswerk; een werk dat niet alleen King opslokte, maar ook zijn legioen trouwe lezers. Dit boek behandelt de serie tot en met deel 7, De Donkere Toren.

okdonkeretorenconcordantie_ls09De Concordantie is het boek voor liefhebbers die De Donkere Toren verder willen uitpluizen en een opfriscursus over de goeden en de kwaden nodig hebben. Dit unieke, geheel fictieve labyrintische universum omvat ruim drieduizend pagina’s. In het encyclopedische naslagwerk De Concordantie, verklaart Robin Furth elk begrip en personage uit De Donkere Toren. Het boek bevat o.a. tekeningen, kaarten, tijdlijnen, kruisverwijzingen en een alfabetisch register. Robin Furth is al jaren persoonlijke researchassistente van Stephen King en een groot kenner van zijn werk. Ze verdeelt haar tijd tussen Maine, Zuid-Engeland en Midden-Wereld en schreef ook mee aan de comics. De Stephen King fanclub en enkele van haar trouwe fans hebben geholpen de Nederlandse vertaling tot stand te brengen. Ook dit behandelt alles, exclusief De Wind door het Sleutelgat.

alanmclarktekeningEn dan is er nog Het Stephen King Universum van Stanley Wiater, Christopher Golden en Hank Wagner. Een voor elke fan onmisbare gids voor de talloze kruisverbanden in het werk van King (zowel boeken als films, tv-series etc), met unieke foto’s. Drie jaar lang werkten ze eraan, en het resultaat van 474 bladzijden mag er zijn. Hun uitgangspunt is dat de werelden die King gedurende bijna dertig jaar verzonnen heeft met elkaar in verband staan en uitmaken van een groot geheel. Dit idee wordt door Stephen King zelf onderschreven. Hij onthulde in Tovernaarsglas al dat de wereld van de Donkere Toren ten grondslag ligt aan bijna al zijn andere romans en verhalen. Dit naslagwerk analyseert alle romans, novelles, korte verhalen én de bioscoopfilms, tv-miniseries en scenario’s die King heeft geschreven. De auteurs zijn meer dan drie jaar bezig geweest om de kluwen van Kings fictie te ontwarren en te duiden. Hun inzichtelijke resultaten zullen een verrassing zijn voor nieuwe en oude lezers. Wie Het Stephen King Universum uit heeft, zal nooit meer op dezelfde manier een King lezen.

Donkere Toren muziek
Bij De Scherpschutter staat een CD genoemd, maar er is er nog eentje. De Engelse Finters T maakte er namelijk ook 5 nummers geinspireerd op de Donkere Toren. The Man In Black, The Gunslinger Born, Shardik, Blaine en The Cormalla zijn te beluisteren op zijn MySpace pagina.

Dollarbaby filmpje en kaartspel
dtfilmpjeEr is ooit een kort Dollarbabyfilmpje gemaakt door Robert Cochrane uit Nevada, dat gebaseerd is op pagina 35 en 36 van de nieuwe herziene uitgave van De Scherpschutter. Helaas is deze nergens meer te bezichtigen. Gelukkig hebben we nog wel een screenshot…

Ook een kaartspel zag het levenslicht, maar de link die we daarvan hadden werkt niet meer. Dit keer helaas ook geen screenshot…

Gedichten

Interviews over de Donkere Toren

Follow by Email
YouTube