Introductie tot de DT cyclus | Lees een hoofdstuk Verbanden tussen boeken
Comics | Film(s) | Diverse | FAQ’s Wallpapers | Artwork
1. Scherpschutter | 2. Teken van drie | 3. Verloren Rijk | 4. Tovenaarsglas | 5. Wolven van de Calla
6. Lied van Susannah | 7. De Donkere Toren | 8 (4/5) Wind door het Sleutelgat

Dingen die je vast nog niet wist over de Donkere Toren

Stephen King’s fantasy epic is een favoriet voor fans, maar zelfs als je alle acht boeken van de Donkere Toren hebt gelezen, vind je hier waarschijnlijk toch nog wel iets tussen dat je niet wist.

 1. Robert Browning’s gedicht was King’s inspiratie voor de serie.
  Het eerste deel, De Scherpschutter, haalde zijn inspiratie uit het gedicht Childe Roland to the Dark Tower Came. King gebruikte zelfs de naam voor zijn heroïsche hoofdrolspeler Roland Deschain. De auteur las het gedicht voor het eerst tijdens zijn eerste jaar op de Universiteit van Maine en het bleef hem bij. King legde zijn fascinatie voor het gedicht uit in een interview in 1989, met Castle Rock News: “Browning zegt nooit wat de toren is, maar het is gebaseerd op een zelfs nog oudere traditie over Childe Roland, die in zijn ouderdom verloren is gegaan. Niemand weet wie het schreef, en niemand weet wat de Donkere Toren is. Dus begon ik mij af te vragen wat te toren is, wat het betekent. Ik besloot dat iedereen een Donkere Toren in zijn hart heeft die hij zou moeten vinden.”
 2. Een vreemde stapel papier hielp ook…
  King schreef in een nawoord dat de Donkere Toren begon omdat hij een rare stapel papier kreeg van iemand, in zijn laatste jaar op het college. Het was fel groen, bijna karton, en van een apart formaat (18 cm bij 25,5 cm). King begon er zijn eerste Donkere Toren boek op te schrijven, in maart 1970.
 3. T.S. Eliot’s werk komt ook voor
  Browning is niet de enige beroemde poëet die King wist te beïnvloeden. Het derde boek, Verloren Rijk, gebruikt de titel van het gedicht van T.S. Eliot. De twee belangrijkste delen van dit boek (Jake: angst in een handje zaagsel, en Lud: een stapel gebroken beelden) komen direct uit de regels van het gedicht.
 4. De serie sloeg niet gelijk aan
  De Scherpschutter kwam eerst in een gelimiteerde hardcover editie in 1982, maar de eerste paperback kwam niet eerder dan 6 jaar later. King verklaarde dat in een interview in 1989 met Castle Rock News: “Eigenlijk waren er twee redenen. De eerste was omdat ik dacht dat niemand het zou willen lezen. Het was niet zoals de andere boeken, het eerste volume had geen basis in onze wereld… het was meer zoals een Tolkien fantasie van een andere wereld. De andere reden was omdat het nog niet klaar was. Het sprak wel aan, maar er was nog zoveel waar ik niet over schreef, en vooral niet over wat de Toren is, en waarom die gast daar heen wilde.
 5. Hou je ogen open voor Harry Potter referenties
  King eerde ook andere fantasie werken in zijn boeken. In Wolven van de Calla wordt bijvoorbeeld hetzelfde lettertype gebruikt voor de hoofdstuktitels als in alle zeven Harry Potter boeken. De wolven gebruiken een gouden granaatachtig wapen die ‘sneetches’ worden genoemd (maar een paar letters weg van iedereens favoriete Quidditch balletje) en die zijn gestempeld met het serienummer 465-11-AA HPJKR. Die HPJKR staat voor Harry Potter, J.K. Rowling.
 6. King schrijft zichzelf misschien nog eens uit het boek…
  Alhoewelhij beroemd is om zijn cameo’s in films en Tv-miniseries die op zijn verhalen zijn gebaseerd, moest King er nog eens over denken om zichzelf als karakter de serie in te schrijven. Hij vertelde in een interview met medeauteur Neil Gaiman aan de Sunday Times dat hij zichzelf misschien toch nog eens uit dat vijfde en zesde deel zou willen halen.
 7. Roland is ook wel een spaghetti Western-achtig type
  Terwijl Roland Deschain zijn naam en doel kreeg van de figuur uit Browning’s gedicht, heeft ook Clint Eastwood’s rol als Sergio Leone in de spaghetti Western ‘The Man With No Name’ een rol gespeeld, en beïnvloedde het uiterlijk en karakter van Deschain. Het karakter knipoogt zelfs in de vergelijking die in Lied van Susannah staat genoemd. Er wordt gezegd: ‘Als The Man With No Name – een fantasie versie van Clint Eastwood – was je wel in orde. Leuk om partner mee te zijn’.
 8. Yul Brynner zit er ook in
  In Wolven van de Calla wordt nog een andere beroemde Western genoemd. Dit keer laat King zijn adoratie zien voor The Magnificent Seven. Op het lange pad naar de Donkere Toren is een stadje te vinden met de naam Calla Bryn Sturgis. Dat is Bryn als in Yul Brynner van de Magnificent Seven en Sturgis als in John Sturges, de regisseur van de film.
 9. King wist zelf ook niet hoe het zou eindigen
  Kings langzame vooruitgang met de serie, maakte fans helemaal gek. Sommigen probeerden hem te ontfutselen waar de serie naar toe zou gaan. In een voorwoord van Tovenaarsglas schreef King dat een oudere kankerpatiënte en grote fan die in de gevangenis op zijn doodstraf wachtte, beiden brieven geschreven hadden om het einde te weten te komen. Zij beloofden het geheim mee te nemen in hun graf, maar daar kreeg King de kriebels van (kun je het je voorstellen?). Maar King wist zelf niet eens hoe het zou eindigen. Hij schreef in het voorwoord dat hij best een rijtje dingen had kunnen noemen die Roland zou meemaken, als hij dat geweten had, maar hij kon het niet… helaas. Hij had een richting, maar die is hij onderweg met het schrijven kwijtgeraakt, en moest daarom ook afwachten waar het naar toe zou gaan.
 10. Roland’s universum
  In het nawoord in Tovenaarsglas bevestigde King dat hij het Donkere Toren Universum geweven heeft om andere werken heen. ‘Ik heb genoeg boeken en korte verhalen geschreven om een heel solar systeem van verbeelding te kunnen vullen, maar Roland’s verhaal is mijn Jupiter – een planeet met een vreemde atmosfeer, een raar landschap, en een vreemde zwaartekracht. Ik ben tot de ontdekking gekomen dat Rolands wereld(en) eigenlijk ook de andere werelden die ik geschapen heb bevat.’ Zie ook Verbanden tussen boeken.
 11. King leende ook karakters uit eerdere boeken
  Een van de belangrijke figuren uit de Donkere Toren serie is Vader Callahan. Die kwam in 1975 voor het eerst voor in Bezeten Stad. Hij verschijnt opnieuw in de Donkere Toren serie, en vind in de Manhattan boekwinkel ook een van de Bezeten Stad boeken. Andere karakters die een plek kregen in meerdere werken van King zijn o.a. Randall Flagg (Beproeving, Ogen van de Draak), Patrick Danville  en the Crimson King (Insomnia) en Ted Brautigan (Harten in Atlantis).
 12. Komt er nog meer? Misschien!
  Toen Rolling Stone Magazine King in oktober 2014 vroeg of hij klaar was met de Donkere Toren, gaf de schrijver aan dat hij daar eigenlijk nooit mee klaar zou zijn. ‘Ik zie ze eigenlijk als eerste drafts, want ze zijn nooit geedit. Tegen de tijd dat ik bij het vijfde of zesde boek was dacht ik bij mezelf dat het eigenlijk maar een boek was’. Het maakt me gek. Ik moet proberen tijd vrij te maken om ze te herschrijven. Er is een missend element: de grote oorlog bij Jericho Hill, die moet nog geschreven worden. Ik heb er diverse keren aan gedacht, maar ik weet nog niet hoe er mee aan te vangen..
Follow by Email
YouTube