Introductie tot de DT cyclus | Lees een hoofdstuk Verbanden tussen boeken
Comics | Film(s) | Diverse | FAQ’s Wallpapers | Artwork
1. Scherpschutter | 2. Teken van drie | 3. Verloren Rijk | 4. Tovenaarsglas | 5. Wolven van de Calla
6. Lied van Susannah | 7. De Donkere Toren | 8 (4/5) Wind door het Sleutelgat

bwinddoorhetsleutelgat_ls12 bwinddoorhetsleutelgat_ls13

In het kort
In 2012 kreeg de al afgesloten Donkere Toren serie toch nog een vervolg met een achtste deel. Maar in het verhaal speelt alles zich af tussen deel 4 en 5. Het is ook aan te raden dit boek direct na deel 4 te lezen. Het boek kwam alleen uit in paperback; de uitgeverij had net de hele serie met het medaillon voorop uitgegeven en ondanks de mogelijkheid om in te schrijven op een hardcover boek, zag Luitingh door het lage aantal inschrijvingen er geen heil in om de hardcover uit te geven. Die volgde pas een jaar later, in 2013.

Het is een ander verhaal uit Rolands leven, en het merendeel is zo geschreven dat het lijkt of Roland zelf vertelt. Het begint wanneer het Ka-tet net Emerald City heeft verlaten en richting Donderklap reizen, langs de straal.  Ze worden gewaarschuwd voor een storm en moeten beschutting zoeken. Dat vinden ze in een oud stadhuis, waar ze een vuurtje maken, en waar Roland zijn vrienden verhalen over zijn jeugd en zijn onfortuinlijke moeder Gabrielle. Het verhaal speelt zich af net nadat hij zijn moeder heeft omgebracht, en hij met Jamie De Curry op pad wordt gestuurd om als jonge en nog niet gerespecteerde Scherpschutter een moordenaar te stoppen. Roland kalmeerde een van de overlevenden door hem het verhaal ‘De wind door het sleutelgat’ te vertellen. Nadat het verhaal is verteld, wacht het Ka-tet nog een paar dagen voor ze verder naar Donderklap reizen: het boek Wolven van de Calla vertelt daar alles over.

Eerste zin in het boek
In de dagen nadat zij het Groene Paleis dat toch niet Oz bleek te zijn – maar dat nu het graf was van de onaangename kerel die Rolands ka-tet had gekend als de Tik-Tak Man – hadden verlaten, begon de jongen Jake steeds verder en verder van Roland, Eddie en Susannah af te dwalen. ‘Maak je je geen zorgen over hem?’ vroeg Susannah aan Roland. ‘Zo helemaal in z’n eentje?’. ‘Hij heeft Oy bij zich,’ zei Eddie, verwijzend naar de brabbeldas die Jake als zijn speciale vriend had geadopteerd. ‘Met aardige mensen kan Meneer Oy prima overweg, maar voor degenen die niet zo aardig zijn heeft hij een bek vol scherpe tanden. Daar kan die kerel Gasher over meepraten.’ ‘Bovendien heeft Jake de revolver van zijn vader,’ zei Roland. ‘En hij kan er ook mee omgaan. Heel goed zelfs. En hij zal het pad van de straal niet verlaten.’

Hoofdkarakters naast Roland, Eddie, Susannah, Jack en Oy

Jamie De Curry
Hij hoorde in het originele Ka-tet van Roland. Hij is de beste verkenner die Roland ook gekend heeft, en trainde samen met Roland onder Cort als beginnende scherpschutter. Zijn favoriete wapens zijn pijl en boog of een kruisboog. Heel veel meer weten we niet van hem uit de boeken van King. In de comics krijgt hij echter een veel grotere rol.

Walter Padick is de man die werd geïntroduceerd als de man in zwart die Roland achtervolgt in de Scherpschutter. Hij is een demonische tovenaar en vertegenwoordiger van de Scharlaken Koning, die onder veel namen bekend is, waaronder Randall Flagg, Walter O’Dim, Rudin Filaro, Raymond Fiegler, Richard Fannin, Walter Hodji, Walter Farden, De Wandelaar, The Covenant Man en Marten Broadcloak. Hij dook voor het eerst op in The Stand (De Beproeving) als Randall Flagg en had een van de hoofdrollen in De ogen van de Draak (Eyes of the Dragon).

Emerald City ligt aan een dunnie in Topeka, een plek waarheen het Ka-tet heen transporteerde na het incident met Blaine de Mono. Ze kwamen er Randall Flagg weer tegen, die de benen neemt als Roland hem probeert om te brengen. Het groene paleis (niet die uit de Wizard from Oz) verschijnt af en toe in het westen bij de rivier Whye.

Follow by Email
YouTube