Introductie tot de DT cyclus | Lees een hoofdstuk Verbanden tussen boeken
Comics | Film(s) | Diverse | FAQ’s Wallpapers | Artwork
1. Scherpschutter | 2. Teken van drie | 3. Verloren Rijk | 4. Tovenaarsglas | 5. Wolven van de Calla
6. Lied van Susannah | 7. De Donkere Toren | 8 (4/5) Wind door het Sleutelgat

bdonkeretoren_ls05 bdonkeretoren_ls08 bdonkeretoren_ls13

In het kort
Dit boek kwam 15 april 2005 in het Nederlands uit, en het is tevens het laatste deel uit deze cyclus (als je Wind door het Sleutelgat als deel 4,5 rekent). Het boek sluit Kings versie van de graallegende, met personages en werelden die ons merkwaardig bekend voorkomen, maar dat niet zijn. Aan het begin van dit einde is Rolands gezelschap nog intact, hoewel verspreid in tijd en ruimte. Susannah is in groot gevaar in Donderslag, Jack en pater Callahan, met Oy tussen hen in, zijn met getrokken wapens een restaurant in New York binnengevallen en Roland en Eddie zitten vast in het Maine van 1977 – in de belangrijkste van alle werelden.
Zo opent deze deur naar de verste uithoeken van Stephen Kings verbeelding. Tot zover zijn we gekomen. Ga nog wat verder. Ga naar het einde van het pad. Het geluid dat we horen zou wel eens een achter ons dichtslaande deur kunnen zijn. Welkom in De Donkere Toren.

Zie voor uitgaven en ISBN-nummers de boekenpagina. Er is een speciale uitgave met een genummerde inlay (tot 300) van de fanclub. Via de link bovenin het menu kun je een gedeelte uit dit boek lezen. Het boek is ook op audio uitgegeven (zie audiopagina’s voor meer informatie). De Donkere Toren serie is ook besproken in de serie Uitgelicht! in Kings Things.

Eerste zin in het boek
Father Callahan was ooit pastoor van een stadje geweest. Dat stadje had ‘Salem’s Lot geheten, maar het stond nergens meer op de kaart. Dat kon hem niet veel schelen. Begrippen als ‘realiteit’ hadden niet veel betekenis meer voor hem. Deze vroegere priester had een heidens voorwerp in zijn hand, een ivoren schildpadje. Er zaten een barstje in de bek en een kras in de vorm van een vraagteken op de rug, maar verder was het een heel mooi dingetje. Heel mooi en heel krachtig. Die kracht lag als een elektrische spanning in zijn hand.
‘Wat is het mooi,’ fluisterde hij tegen de jongen die bij hem stond. ‘Is het de schildpad Maturin? Ja toch?’
De jongen was Jake Chambers, en hij had een lange reis gemaakt, een grote lus beschreven om bijna naar zijn beginpunt hier in New York terug te keren. ‘Ik weet het niet,’ zei hij.

Hoofdkarakters – naast Roland, Eddie, Susannah, Jake en Oy:

Father Donald Callahan is de priester die we al kennen uit Salem’s Lot (Bezeten Stad) en die in Wolven van de Calla voor het eerst weer voorkomt.

Calvin Tower is de onsuccesvolle eigenaar van Manhattans Restaurant van de Geest. Hij werd erg onder onder druk gezet om het laatste lapje grond dat hij bezit te verkopen aan de Sombra Corporatie. Hij komt voor het eerst voor in Het Verloren Rijk, waar hij Jake twee boeken verkocht: Charlie de Choo-Choo (dat in 2016 ook in het echt zal verschijnen als kinderboek) en Riddle-De-Dum. Zijn boekenshop gaat in vlammen op als hij weigert het lapje grond te verkopen. In Wolven van de Calla kwam naar voren dat hij samen met zijn zakenpartner Father Callahan heeft gered van de ‘Hitlerbroertjes’.

De Rode Koning is de antagonist in de Donkere Toren serie. Hij organiseert chaos en verderf in alle landen en werelden die met elkaar in verbinding staat door de Donkere Toren, die hij zou willen vernietigen.

The Dixie Pig is een restaurant in New York dat de deur verbergt waarmee Susannah/Mia naar een Dogan in Midden-Wereld werd getransporteerd om te helpen bij de bevalling van Mordred Deschain. Jake, Father Callahan en Oy wisten haar te traceren en vonden het skoldpadda dat voor het restaurant op de stoep lag.

John Cullum woont in Stoneham, Maine in een huis naast de Keywadin Pond. Hij heeft een baseball die gesigneerd is door Babe Ruth, en is een van de oprichters van de Tet Corporatie. Hij leerde Roland en Eddie kennen in een winkel in 1977, en hielp ze. Hij vertelde ze over Stephen King en leende ze de oude truck om naar Vermont te reizen.

Follow by Email
YouTube