Introductie tot de DT cyclus | Lees een hoofdstuk Verbanden tussen boeken
Comics | Film(s) | Diverse | FAQ’s Wallpapers | Artwork
1. Scherpschutter | 2. Teken van drie | 3. Verloren Rijk | 4. Tovenaarsglas | 5. Wolven van de Calla
6. Lied van Susannah | 7. De Donkere Toren | 8 (4/5) Wind door het Sleutelgat

bwolvenvandecalla_ls03 bwolvenvandecalla_ls08 bwolvenvandecalla_ls13

In het kort
In Wolven van de Calla naderen Roland de scherpschutter en zijn metgezellen het land dat aan de Toren grenst, Donderslag. Maar daarvoor ligt Calla, een rijke vlakte waarop landbouwers, schapenboeren en ranchers vreedzaam samenleven. En waar één keer per generatie de helft van de kinderen als vee wordt weggedreven door meedogenloze dieven. Maar ditmaal zal het anders gaan, want er zijn scherpschutters in de Calla…

“Tijd is als een gezicht op het water,” rekkend en de contouren vormend naar realiteit als de scherpschutters Roland, Eddie, Susannah, Jake en hun brabbeldas Oy hun reis hervatten om de vernietiging van de Donkere Toren te voorkomen. En natuurlijk ook om alle werelden van Chaos en het rode oog van de  Scharlaken Koning te redden. Roland, de voornaamste held in Kings verhaal sinds het eerste verhaal verscheen in 1982, en zijn gezelschap (ka-tet) wijken af van de “straal” om de inwoners van het plattelandsstadje Calla Bryn Sturgis te helpen. Maar natuurlijk volgt alles de Straal, dus wat een omweg lijkt te zijn kan ook “ka” zijn. Roland en zijn ka-tet leren dat elke twintig jaar de “wolven” een kind van een tweeling ontvoeren en deze naar de Toren brengen. Weken later zenden ze het kind dan terug: mentaal en lichamelijk totaal verwoest. In de tussentijd, terug in 1977, wordt in New York (de alternatieve wereld van Roland’s aangenomen zoon Jake) boekwinkeleigenaar Calvin Tower (in US vertaling) bedreigd. Ze willen dat hij een stuk land aan ze verkoopt midden in Manhattan. Midden op dat stuk land staat een roos, of beter gezegd: DE roos die in onze wereld de manifestatie is van de Donkere Toren. Met de hulp van Father Callahan (“ouwe kerel” uit Salem’s lot) moeten de scherpschutters een plan verzinnen tegen het kwaad in beide werelden. Die taak is erg gecompliceerd als zij de gedragsveranderingen van Susannah bemerken.

Hoe dichter de scherpschutters bij De Toren komen, hoe meer verrassende connecties tussen de Donkere Toren en andere boeken van King je zult ontdekken. Linken vind je nog steeds terug naar Zwart Huis, Insomnia, Ogen van de Draak, De Beproeving, Salem’s Lot en Harten in Atlantis. De spanning loopt steeds hoger op, en karakters worden intensief omschreven, zoals bijv. als Jake volwassen wordt.

King zelf over het boek: “Tegen de tijd dat je bij boek vijf van De donkere toren aangeland bent, heeft Roland een groepje van vier vrienden om zich heen verzameld, en waar ik dus vervolgens aan moest denken, was The magnificent Seven. Ik dacht: Ok, ik wil een situatie zoals in The magnificent Seven, met een dorpje vol ongewapende boeren die elke twee, drie jaar worden beroofd door een stel bandieten die hun hele oogst meenemen. Maar dat was op een of andere manier niet groots genoeg voor me. Daarom komen de bandieten in Wolven van de Calla niet de oogst stelen, maar de kinderen. Het idee om The magnificent Seven te gebruiken werkte perfect, en laat het iedereen duidelijk zijn dat het boek een eerbetoon is. Daarom heet het dorp dat Roland en zijn vrienden proberen te beschermen Calla Brin Sturgis; de regisseur van The magnificent Seven was namelijk John Sturges, dus dat was een kleine tip van de sluier.”

Zie voor uitgaven en ISBN-nummers de boekenpagina. Via de link bovenin het menu kun je een gedeelte uit dit boek lezen. Het boek is ook op audio uitgegeven (zie audiopagina’s voor meer informatie). De Donkere Toren serie is ook besproken in de serie Uitgelicht! in Kings Things.

Eerste zin in het boek
‘Tian was gezegend (al zouden weinig boeren zo’n woord gebruiken) met drie akkers: Rivierveld, waar zijn familie sinds onheuglijke tijden rijst had verbouwd, Wegkantveld, waar ka-Jaffords’ gedurende diezelfde lange jaren en generaties scherpwortel, pompoen en maïs hadden verbouwd, en Potverdrie, een ondankbaar stuk land dat vooral keien en blaren en vervlogen hoop voortbracht. Tian was niet de eerste Jaffords die had besloten iets van de acht hectare achter de hoeve te maken. Zijn Gro-vâar, die in alle andere opzichten heel goed bij zijn verstand was, was er in zijn tijd zeker van geweest dat daar goud zat. Tians moeder was er al evenzeer van overtuigd geweest dat er porine wilde groeien, een kruid van grote waarde. In het geval van Tian zelf was het madrigaal. Natuurlijk groeide er madrigaal op Potverdrie. Dat moest daar wel groeien. Hij had duizend zaden bemachtigd (en nog voor een lieve duit ook) die nu verborgen lagen onder de vloerplanken van zijn slaapkamer. Voordat hij volgend jaar kon planten, hoefde hij alleen nog maar de grond van Potverdrie te ontginnen. Helaas was dat gemakkelijker gezegd dan gedaan.

Hoofdkarakters – naast Roland, Eddie, Susannah, Jake en Oy:

Father Callahan
Callahan is een geruïneerde priester, die net als Susannah, Eddie en Jake door een portaal is gekomen die zowel in als uit Roland’s wereld leidt. Hij deed dat in Maine, in 1977.

Calvin Tower is de onsuccesvolle eigenaar van Manhattans Restaurant van de Geest. Hij wordt erg onder onder druk gezet om het laatste lapje grond dat hij bezit te verkopen aan de Sombra Corporatie. Hij komt voor het eerst voor in Het Verloren Rijk, waar hij Jake twee boeken verkocht: Charlie de Choo-Choo (dat in 2016 ook in het echt zal verschijnen als kinderboek) en Riddle-De-Dum.

De wolven zijn vergelijkbaar met de mechanische beer Shardik: een radartje boven op het hoofd, en ook gebouwd door Nort Central Positronics. Ze werken voor de Scharlaken Koning, en brengen de kinderen van de Calla naar Fedic, het landje in Donderklap dat het kasteel omrandt.

De Rode Koning is de antagonist in de Donkere Toren serie. Hij organiseert chaos en verderf in alle landen en werelden die met elkaar in verbinding staan door de Donkere Toren, die hij zou willen vernietigen.

Follow by Email
YouTube